Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Γιόρτασαν τις εορτές τους τα δυο ιστορικά Μοναστήρια: Η Αγία Τριάδα Λαριούς και η Αγία Τριάδα Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με πανηγυρικές Ακολουθίες: Εσπερινό, Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία (19 και 20-6-2016, το Εσπέρας της Κυριακής της Πεντηκοστής και το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος) γιόρτασαν τις εορτές τους τα δύο ιστορικά Μοναστήρια, η Αγία Τριάδα Λαριούς και η Αγία Τριάδα Βελβεντού, με τη συμμετοχή πολλών πιστών και στα δύο.   

Βελβεντό: Το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Βελβεντού πάνω-ψηλά από το Βελβεντό, ‘’κρυμμένο’’ μέσα στα κατάφυτα και καταπράσινα, όλο το έτος, Πιέρια όρη επικοινωνεί θαρρείς απευθείας με τον ουρανό, για να διοχετεύσει στη συνέχεια την Τριαδική Κοινωνία (του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος) ως πνοή και ενθάρρυνση στις τοπικές κοινωνίες του λεκανοπεδίου της λίμνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου.  

Ο Μέγας Εσπερινός με την Αρτοκλασία (Κυριακή της Πεντηκοστής το Εσπέρας) τελέστηκαν στο ανοιχτό ξύλινο ανώι του μοναστηριού από τους πατέρες: Αρχιμ. Θεόκλητο Μπασιά (νεοδιοριζόμενο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, Ηγουμενεύοντα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Βελβεντού), Αρχιμ. Αυγουστίνο Μύρου Ιεροκήρυκα και Ηγουμενεύοντα της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, Πρωτοπ. Κωνσταντίνο Κώστα Αρχιερατικό Επίτροπο Βελβεντού, Πρεσβ. Νικόλαο Κανταρτζή Εφημέριο Μεσιανής και Κουβουκλίων και από τον Πρεσβ. Αθανάσιο Γεωργιάδη Εφημέριο Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού.

Στο Αναλόγιο έψαλαν τους ύμνους του Εσπερινού ο Γεώργιος Πιτσιούγκας, ο Αριστείδης Σταμάτης, ο Βασίλης Τσάμος, ο Γιάννης Σόκουτης και ο Γιάννης Παπαγόρας. Στον επιλύχνιο ύμνο ‘’Φως ιλαρόν’’, στο Μέγα Προκείμενο ‘’Τις Θεός μέγας’’ και στο Απολυτίκιο ‘’Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών’’ συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα μελωδικά, ήπια και καλλίφωνα.

Πέρα από την ιλαρότητα του φυσικού φωτός που συνδυαζόταν με τα φρεσκο-περιποιημένα κηπάρια σε αναβαθμίδες του Μοναστηριού, ένιωθες συνάμα κι αυτό το εντελώς άλλο Φως ιλαρόν (το απερίγραπτο και τόσο υπαρκτό) από την Αγιο-Τριαδική Κοινωνία του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να αναδύεται ως δρόσος μέσα από τους ύμνους τους εόρτιους και μέσα από τα παλιά χτίσματα του Καθολικού και του ανωγιού και να χαριτώνει τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Ο Ηγουμενεύων π. Θεόκλητος ευχαρίστησε τους εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) για την καθαριότητα όλων των χώρων του μοναστηριού.   

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

Λαριού: Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Λαριούς (οδεύοντας από Αιανή προς Χρώμιο στα 5 χμ. περίπου στρίβεις και κατεβαίνεις προς το Μοναστήρι της Λαριούς) πανηγύρισε με τη συμμετοχή πολλών πιστών στη Θεία Λειτουργία (την οποία τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης) τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Αποβραδίς επισκέφτηκαν το Μοναστήρι ιππείς του Ιππικού Συλλόγου Κοζάνης.

Με το Μοναστήρι της Λαριούς έχει ταυτιστεί εντελώς ο Ηγούμενος Αρχιμ. Ιλαρίων Καραγιάννης. Η ταύτιση είναι τόσο βαθειά και απόλυτη, που δεν μπορείς να σκεφτείς τη Λαριού χωρίς τον παπα-Ιλαρίωνα ή τον παπα-Ιλαρίωνα έξω από αυτήν.  

Ο μικρόσωμος και αδύναμος αυτός καλόγερος (που εγκαταβιώνει στη Λαριού από το 1960 και είναι σήμερα 82 ετών) δεν θεολογεί περίτεχνα για να τον θαυμάσεις. Μιλά με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο για τα πράγματα της καθημερινότητας κι έχεις την αίσθηση καθώς τον ακούς και τον βλέπεις, ότι αναδύεται από ‘’το όλον αυτού’’ η μη περιγραπτή Χάρη του Θεού. Τον συναντήσαμε στο Μοναστήρι και ευφρανθήκαμε, με φίλους από το Βελβεντό, το απόγευμα της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος. Κάναμε δέηση (και υπέρ της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου) και ψάλαμε τα Απολυτίκια: ‘’Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών’’, ‘’Του Ολύμπου οικήτωρ’’ και του Αγίου Ιλαρίωνος.   

Στο προαύλιο της Μονής διαβάσαμε τμήμα από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά την Εναρκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στην οποία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ομάδες που θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο και χαρακτηρίζουν τους άλλους ‘’αιρετικούς’’. 

"Ατυχώς, κατά τας ημέρας ταύτας, επιπολάζει το φαινόμενον ομάδων η ατόμων, διεκδικούντων υπέρ εαυτών το αλάθητον εν τη ερμηνεία των Πατέρων και της Ορθοδόξου πίστεως, κηρυττόντων ‘’αιρετικούς’’ πάντας τους προς αυτούς διαφωνούντας, και εξεγειρόντων τον πιστόν λαόν, ενίοτε και εναντίον των κανονικών αυτού ποιμένων. Εντός του κλίματος τούτου, το οποίον δύναται να αποβή άκρως επικίνδυνον δια την ενότητα της Εκκλησίας, τείνει να λησμονηθή ότι τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας καθορίζονται συνοδικώς και μόνον, είτε αναφέρονται ταύτα εις παλαιάς, είτε εις νεωτέρας δοξασίας. Ουδείς, πλην των ιερών Συνόδων, δύναται να ανακηρύττη απόψεις ή θέσεις ως ‘’αιρετικάς’’, διεκδικών ούτως υπέρ εαυτού το αλάθητον. Συναφώς, καταδικάζομεν και τον υπό τινων χαρακτηρισμόν της παρούσης Συνόδου ως δήθεν ληστρικής, προτού αύτη συνέλθη και λάβη τας εν Αγίω Πνεύματι αποφάσεις της." (Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος).

‘’Σήμερον εφοίτησε, του παναγίου σου Πνεύματος, η ενέργεια Κύριε, εν τοις Αποστόλοις σου, και σοφούς ενδείξαν, τη Θεογνωσία, κατεπεπλήρωκεν ιδού, της μακαρίας διδασκαλίας σου, διό σου την σωτήριον οικονομίαν δοξάζομεν, Ιησού παντοδύναμε, ο Σωτήρ των ψυχών ημών’’. (Στιχηρό Προσόμοιο, Τρίτη μετά την Πεντηκοστήν, Εσπέρας).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
21-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας