Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Με αυξημένη προσοχή και ζωηρό ενδιαφέρον ακροάστηκε το εκκλησίασμα την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου ‘’Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με αυξημένη προσοχή και ζωηρό ενδιαφέρον ακροάστηκε το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Πατέρων, (12-6-2016) την υπ’ αριθμ. 2977, Αθήνησι 2-6-2016, Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: ‘’Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’’, που πρόκειται να συνέλθει εν Αγίω Πνεύματι στην Κρήτη ‘’από την ημέρα της Πεντηκοστής έως την Κυριακή των Αγίων Πάντων’’ με τη συμμετοχή των δεκατεσσάρων (14) κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, για ‘’να φανερώσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας’’. (Εγκύκλιος, σελ. 1).
   

Η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απεστάλη και διαβάστηκε στους Ναούς κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου προς άπαντας τους Αιδεσ. Εφημερίους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως:  ‘’Παρακαλείσθε όπως την προσεχή Κυριακήν 12ην Ιουνίου αναγνώσητε επ’ Εκκλησίαις αντί άλλου κηρύγματος την υπ’ αριθμ. 2977 Εγκύκλιον της Ιεράς Συνόδου ‘’Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’’ (Εγκύκλιον Σημείωμα, 442, εν Κοζάνη τη 15η Ιουνίου 2016)

‘’Η Εγκύκλιος που μας διάβασες, παπα-Κώστα, ήταν σαν Ευαγγέλιο’’, σχολίασαν μέλη του εκκλησιάσματος την ανάγνωση της Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου θέλοντας να υπογραμμίσουν την υπευθυνότητα του Συνοδικού ιερού λόγου και τον ενωτικό  χαρακτήρα του. Συμφωνώ με το σχολιασμό του εκκλησιάσματος. Η Εγκύκλιος είναι η συνέχεια του ευαγγελικού λόγου, ο σημερινός κρίκος μιας μακραίωνης σειράς χωρίς χάσματα του πατερικού λόγου που ειρηνοποιεί και ενοποιεί τους ανθρώπους.

Η συνέχεια δόθηκε στο αρχονταρίκι όπου με το κέρασμα (καφέ, λουκούμι και νερό δροσερό από τα Πιέρια όρη) διαβάστηκαν για να συζητηθούν, κατανοηθούν και εμπεδωθούν οι εξής παράγραφοι της βαρυσήμαντης Συνοδικής Εγκυκλίου:

‘’Το εκκλησιαστικό πολίτευμα είναι συνοδικό και ιεραρχικό… Σε όλα τα εκκλησιαστικά επίπεδα (Ιερά Σύνοδος, Μητροπόλεις, Ενορίες, Μονές) λειτουργεί το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα και έτσι εκφράζεται η αλήθεια της πίστεως… Με τον τρόπο αυτόν δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός’’. (Εγκύκλιος, σελ.1- 2).

‘’Είναι αναγκαίο να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος…’’ (Εγκύκλιος, σελ. 2).

‘’Οι δεκατέσσερις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες…. επέλεξαν ομοφώνως να αντιμετωπίσουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο έξι θέματα, ήτοι: 1) ‘’Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον’’. 2) ‘’Η Ορθόδοξος Διασπορά’’. 3) ‘’Το αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού’’. 4) ‘’Το μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού’’. 5) Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον’’. 6) ‘’Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον’’. (Εγκύκλιος, σελ. 2).



‘’Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με απόλυτη πίστη στην διδασκαλία των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων, και με σεβασμό στο Συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μελέτησε διεξοδικά τις προτάσεις της Διαρκούς Συνόδου, μίαν προς μίαν, και με πνεύμα ομοψυχίας, υπευθυνότητας και σοβαρότητας, με ομοφωνία στα περισσότερα σημεία και απόλυτη πλειοψηφία σε άλλα, έκανε τις διορθώσεις των τεθέντων κειμένων και όπου χρειάστηκε έκανε και προσθήκες, ώστε αυτές να είναι οι τελικές αποφάσεις της Εκκλησίας μας για τα κείμενα αυτά’’(Εγκύκλιος, σελ. 3).

Οι προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ‘’θα κατατεθούν στην Πανορθόδοξη Γραμματεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη και θα υποστηριχθούν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο’’, ώστε συνολικά ‘’να δοθεί μια καλή εκκλησιαστική μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο, συντονισμένη στην όλη παράδοση της Εκκλησίας’’. (Εγκύκλιος, σελ. 3)

‘’Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συζήτησε τα σοβαρά αυτά θέματα με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και γνώση. Το σημαντικό όμως είναι ότι διαφύλαξε την ενότητά της’’ (Εγκύκλιος, σελ. 3).

‘’Συνιστούμε σε όλους να ειρηνεύουν…’’ (Εγκύκλιος, σελ. 3).

Όλα τα μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ‘’θα προσπαθήσουν να εκφράσουν την εμπειρία και την πίστη του μυστηρίου της Πεντηκοστής και την ομολογία των Αγίων μας, οι οποίοι είναι η συνέχεια της Πεντηκοστής στην ιστορία’’ (Εγκύκλιος, σελ. 4).

Η Συνοδική Εγκύκλιος, μας παρακαλεί να προσευχηθούμε για όλους ‘’ιδιαιτέρως για τους Επισκόπους, Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ώστε να δώσουν την καλή μαρτυρία της ορθοδόξου πίστεώς μας και η Σύνοδος αυτή με τις Αποφάσεις της να αποδειχθεί πνευματικό ορόσημο στην εκκλησιαστική μας ζωή. (Εγκύκλιος, σελ. 4).

Στη συζήτηση στο αρχονταρίκι του Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού αναλύθηκαν όλες οι παραπάνω παράγραφοι της Συνοδικής Εγκυκλίου, διαπιστώθηκε κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και αναφάνηκε πνεύμα ικανοποίησης από τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Θεωρήθηκε εντελώς ακατανόητη η στάση όσων, που την τελευταία στιγμή εφευρίσκουν λόγους για να μην πάνε στη Σύνοδο και άλλων που εναντιώνονται με σφοδρότητα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και όσων που προσεύχονται (!) ώστε να μη γίνει!  

Εμείς παρακαλούμε: ‘’Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως, του Κυρίου δεηθώμεν’’. Για την ειρήνη όλου του κόσμου, για τη στερέωση των αγίων Εκκλησιών του Θεού και για την ένωση όλων των ανθρώπων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 13-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας