Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ερμηνεύοντας την επίθεση στα ελληνικά blogs

του Γιώργου Πιπερόπουλου
Οι πρόσφατες επιθέσεις στα ελληνικά blogs με απειλές, μηνύσεις και αγωγές άπτονται και της γνωστής πρότασης του κ Σανιδά που πριν να αποσυρθεί από το σεβαστό «παλκοσένικο της Δικαιοσύνης» είχε κάνει την τοποθέτησή του που στόχευε μάλλον σε πιθανές επιχειρήσεις «φίμωσης» των blogs και φρονώ ότι εύλογα δημιουργούν πολλά και ποικίλα ερωτηματικά σχετικά με το αιτιολογικό τους υπόβαθρο. Σήμερα θα επιχειρήσω μία σύντομη ερμηνεία των “anti-blog” ενεργειών στον ελλαδικό χώρο.
1/ Είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα blogs έχουν τσούξει πολύ, μα πάρα πολύ, στον παραδοσιακό έντυπο τύπο κάθε μορφής με ιδιαίτερη έμφαση στις ημερήσιες και... κυριακάτικες εφημερίδες οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν σαφή καθοδική πορεία πωλήσεων την οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν με τις «απίστευτες» προσφορές σε CD, και “δώρα” τα οποία ουσιαστικά ξευτελίζουν σε βαθμό άξιο λύπης την πάλαι ποτέ ευπρέπεια και δύναμη του τύπου τη στιγμή που φαινομενικά τουλάχιστον ανακόπτουν την καθοδική πορεία διάθεσης φύλων.
2/ Είναι αλήθεια που απαιτεί και πολλή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο ότι πολλές ελληνικές εφημερίδες έχουν υποστεί μία βαθμιαία αλλά σαφή «μετάλλαξη» στην πολιτικο-ιδεολογική τους ταυτότητα η οποία μπορεί να υπαγορεύεται από οικονομικές-εμπορικές σκοπιμότητες αλλά έχει ως αποτέλεσμα να απογοητεύει τους παραδοσιακούς αναγνώστες οι οποίο αναρωτιούνται γιατί πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν «την εφημερίδα τους» όταν αυτή έχει κάνει αδιαμφισβήτητες στροφές στην πολιτική της άποψη και ΔΕΝ συνάδει πλέον με τις δικές τους πεποιθήσεις, τις δικές τους αντιλήψεις της καθημερινής πραγματικότητας.
3/ Εκατομμύρια άτομα στις παραγωγικές ηλικίες από τα παιδιά των Λυκείων μέχρι και τους/τις πενηντάρηδες έχουν άμεση και συνεχή πρόσβαση στο internet και μπορούν να «δικτυωθούν» επισκεπτόμενοι πολλά από τα κυρίαρχα blogs χωρίς κανένα οικονομικό κόστος και ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ χωρίς να υφίστανται την συναισθηματική φόρτιση που επιφέρει η αγορά της εφημερίδας που αγαπούσαν επί σειρά ετών η οποία όμως εδώ και μερικά χρόνια ΔΕΝ τους εκφράζει καθώς έχει απαξιώσει τις θέσεις της υποκύπτοντας στο δέλεαρ των παροχών διαφημίσεων και είσπραξης των σχετικών κονδυλίων.
4/ Μολονότι η αίσθηση του να κρατά κανείς στο χέρι του «το σώμα» μιας έντυπης εφημερίδας είναι δυνατή ακόμα πιο δυνατή γίνεται η ανάγκη της απελευθέρωσης από τη συνήθεια αγοράς ΜΙΑΣ εφημερίδας που «διαπραγματεύθηκε και άλλαξε» την ιδεολογική της ταυτότητα και η πρόσβαση σε ΔΩΡΕΑΝ πληροφορίες σε χρόνο DT!!!

Επειδή συμβαίνει να είμαι αναγνωρίσιμος και τακτικότατος blogger θα ήθελα να δηλώσω ότι ακόμη και όταν κάποιοι κακόπιστα μου επιτίθενται (σε μερικά blogs που επιτρέπουν ΑΝΩΝΥΜΕΣ αναρτήσεις και συνεπώς διακυβεύουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά τους καθώς μερικές από αυτές δεν είναι απλά χυδαίες αλλά εμφανέστατα παθολογικές) η εμμονή μου να αναρτώ σε πολλά blogs τις σκέψεις μου και μαζί τους προβληματισμούς μου συνεχίζει και θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Και εσείς, φίλες και φίλοι, ανώνυμοι bloggers συνεχίστε απτόητοι την παρουσία σας στο διαδίκτυο, ελέγξτε προοδευτικά την αξιοπιστία και μαζί την γραμματική κάποιων αναρτήσεών σας και να είστε βέβαιοι ότι, νομοτελειακά, οι καλύτεροι ανάμεσά σας θα επιβιώσουν και θα απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους σε σύντομο χρονικό διάστημα! Μέσα στους «καρπούς» συγκαταλέγονται, νομοτελειακά, και τα έσοδα από διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών και εδώ θα απαιτηθούν από τους bloggers ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή, δυνατοί χαρακτήρες, εμμονή στην ελευθερία της έκφρασης και προσεκτικός έλεγχος του δέλεαρ των παχυλών εσόδων από διαφημίσεις που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να σας έρχονται από παντού αλλά θα αποτελέσουν και τον κίνδυνο πτώσης και μετάλλαξης των «ελεύθερων blogs» στο γνωστό ρόλο των….καθημερινών και Κυριακάτικων ελληνικών εφημερίδων.
Για μένα τα blogs αποτελούν το μέλλον της επικοινωνίας…

* Ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010

10 σχόλια:

κασμερας είπε...

Πιπέρι στο στόμα του κ. Πιπερόπουλου...
Ακου εκεί πολιτικός υπερ των blog...
Εμεις ποιον θα βρίζουμε τώρα ????

Ανώνυμος είπε...

Aυτός είναι για κλάμματα.Διόρισε φέτος το γυιό του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.Δεν σας καταλαβαίνω γιατί δημοσιεύετε απόψεις ενός τέτοιου κενού ανθρώπου.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι λυπηρο, να εκθέτετε ενα εξαίρετο καθηγητη, των γραμμάτων και των τεχνών.δεν αισθανεσθε τυψεις να λετε πιπερι στο πιπεροπουλο.η επιστημονικη του γνωσις ειναι τεράστια.συνεισφερει τα μεγιστα για το καλο του κοινωνικού συνόλου.κριμα, αντι να θαυμαζετε τον εξαιρετο καθηγητη, μιλατε σε βαρος του.γιατι κυριοι?

Ανώνυμος είπε...

Mνημονεύει ο άνω θρασυς, ''αυτος είναι για κλάματα..''! Ο γνωστός επιστήμων και παγκοσμίου κύρους καθηγητής κκ Πιπερόπουλος, αμφισβητείτε, απο εναν νεαρόν, ο οποίος δεν εχει εις τον ήλιον μοίραν και ακόμα αναζητά την χαμένη προσωπικότητα του, την οποία ουδέποτε είχε...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι εξαίρετος καθηγητής των γραμμάτων .Δεν έχει καμμιά σχέση με τις τέχνες ούτε είναι παγκοσμίου κύρους.Η δε προσφορά του απλά δεν υπάρχει.Είναι δημόσιος υπάλληλος και επαλαμβάνω διόρισε το γυιό του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας πράγμα απαράδεκτο.

Ανώνυμος είπε...

Ο καθηγητής Πιπερόπουλος είναι διαπρεπής, ασχολειται με την ψυχολογιαν του ατόμου.Οπως φαίνται είναι έκδηλη η πρόθεση του, να κατεβει υποψήφιος στις δημοτικες εκλογες.Απο τις συχνες τηλεοπτικες του εμφανίσεις, πάντα ηταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Παπαδάκη στον Αντ1...

Ανώνυμος είπε...

Kι έλεγε ανοησίες για θέματα τύπου Δρούζα.Αν κατέβει για δήμαρχος (μισθός γαρ)θα πάθει ότι έπαθε ο Χάρυ Κλυν στην Καλαμαριά.

Ανώνυμος είπε...

Δεν δύναμαι να αντιληφθώ, για ποίον λόγον, ο νεαρός ''βλάξ'' 11.53 εμμένει στο να ειρωνεύεται τον γνωστόν-διαπρεπήν καθηγητήν κκ Πιπερόπουλον, του οποίου η αυτού εξωχότης, να παγκοσμίως γνωστή, σύμπασα δε η Πανεπιστημιακής Κοινότης, αναγνωρίζει εις το πρόσωπόν του, την μεγίστην προσφοράν του, εις τον άνθρωπον και εις τας τέχνας.
Ο άνω βλάξ, 11.53, εκφράζει ανοήτους σκέψεις, ιδιαίτερα δυσμενείς για το γόητρον του διασήμου καθηγητού κκ Πιπερόπουλου και προκαλεί την απορίαν σύμπασας της Πανεπιστημιακής Κοινότητος Θεσσαλονίκης, γιατί να το πράττει αυτό!
Πρόκειται περί άκρως ανοήτου ατόμου, διχασμένης προσωπικότητος, που αναζητά είς την άβυσσον την σωτηρίαν του...

Ανώνυμος είπε...

Κι εμείς λυπούμεθα πολύ που δεν δύνασαι να αντιληφθείς!
Ευτυχώς υπάρχουν και νεαροί με " οξυτάτην αντίληψιν".

Ανώνυμος είπε...

Είσθε εκτός πραγματικότητος και τυγχάνεται να έχετε πλήρην άγνοιαν,της ακτινοβολίας και του υψηλού κύρους, του εξαίρετου καθηγητού κκ Πιπερόπουλου, η επιστημονικήν του αξία, ανεγνωρίσθει και απο τον Πρόεδρον Ελληνικής Δημοκρατίας.
Είναι ανησυχητικόν, οτι εχετε γαλουγηθεί με αρνητικάς αξίας της κοινωνίας και οδεύετε εις την οδόν που οδηγεί εις τον κρημνόν!
Σύμπασα η Πανεπιστημιακή Κοινότης της χώρας, τιμά τον επιφανήν καθηγητήν κκ Πιπερόπουλον, η συνεισφορά του οποίου, εις τα κοινωνικά δρώμενα, είναι αδιάλειπτος και τον ανακηρρύσει ως εναν απο τους σπάνιους εργάτες προσφοράς στον ανθρωπον και τας τέχνας!

Το Προφίλ μας