Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης

από το TVXS
«Γνώστης όλης της κατάστασης ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης», είπε στην ανωμοτί κατάθεσή του στην επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών ο βασικός κατηγορούμενος του σκανδάλου της υπεξαίρεσης των 20.000.000 ευρώ από το δήμο Θεσσαλονίκης! Απάντηση δίνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, χωρίς όμως να διαψεύδει το ότι γνώριζε για το θέμα.
Ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «τεχνική μεθόδευση» για την κάλυψη της οικονομικής τρύπας που δημιουργούνταν στα ταμεία του Δήμου από περίεργες εκταμιεύσεις ποσών, τόνισε ότι η Διοίκηση γνώριζε και ότι συμμετείχαν επτά προϊστάμενοι υπηρεσιών και ένας ανώτερος υπάλληλος και εξαπέλυσε κατηγορίες ακόμη και για είσπραξη "ποσοστών από κονδύλια".
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», του Κώστα Καντούρη 


Τεχνική μεθόδευσης για την κάλυψη της οικονομικής τρύπας που δημιουργούνταν στα ταμεία του Δήμου από περίεργες εκταμιεύσεις ποσών αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε ο 45χρονος πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο των 20 εκατομμυρίων ευρώ. 
Ισχυρίζεται πως όσα συνέβησαν ήταν σε γνώση του ίδιου του Δημάρχου και Αντιδημάρχων, αλλά κυρίως έγιναν με τη συμμετοχή τουλάχιστον επτά προϊσταμένων υπηρεσιών και ενός ανώτερου υπαλλήλου, ενώ εξαπολύει κατηγορίες ακόμη και για λήψη “ποσοστών από κονδύλια”. 


Στην επτασέλιδη ανωμοτί κατάθεση (ως ύποπτος) που έδωσε ο 45χρονος στην επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διερευνά όλες τις πτυχές του σκανδάλου, εξηγεί με λεπτομέρειες όσα συνέβησαν μετά από το 1998, όταν ο ίδιος ήταν στη συγκεκριμένη θέση της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου. “Μου ζητήθηκε η εξεύρεση μεθοδολογίας, προκειμένου να υπάρχει νομιμοφανής τακτοποίηση των κρατήσεων που αφορούσαν προμηθευτές υπαλλήλους (εργοδοτικές εισφορές), εισφορές ασφαλισμένων”, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπάλληλος του Δήμου. Εξήγησε μάλιστα πως η συγκεκριμένη μέθοδος επιλέχθηκε, προκειμένου να “καλυφτούν εκταμιεύσεις προηγούμενων χρόνων”, όπως επίσης και για να εμφανίζονται πλασματικές οφειλές σε τρίτους, για να υπερβεί ο Δήμος τα όρια υποχρεώσεων και να πάρει δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 


"ΑΛΛΟΣ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ" 

Ως εμπνευστή της μεθοδολογίας αυτής κατονομάζει ανώτερο υπάλληλο του Δήμου, ενώ παραθέτει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που ακολουθούσαν ακόμη και επικεφαλής υπηρεσιών. “Είχαν εκτυπώσει ειδικό έντυπο για τους προμηθευτές, στο οποίο βεβαίωναν ότι ο δήμος δήθεν τους όφειλε τα αντίστοιχα ποσά, ενώ οι οφειλές ήταν πλασματικές, αφού είχαν ήδη εξοφληθεί, και σκοπός της δημιουργίας τους ήταν να εμφανιστούν εικονικές υποχρεώσεις του δήμου, προκειμένου να υπερβεί το όριο που απαιτούσε ο νόμος για τη δανειοδότησή του από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλους φορείς”, επισήμανε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κατάθεσή του. 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις συνεχείς διαγραφές και παραποιήσεις παραστατικών ήταν αδύνατο να κλείσουν διαχειριστικά τα οικονομικά έτη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. “Οι συγκεκριμένοι διευθυντές, αφού λάμβαναν γνώση των πραγματικών καταστάσεων, έσβηναν ή διόρθωναν ανάλογα και έδιναν εντολή ή μη των αντίστοιχων κονδυλίων, γι’ αυτό ποτέ δεν μπόρεσε κανένα οικονομικό έτος με τις οικονομικές υπηρεσίες να κάνει τυπική συμφωνία κλεισίματος διαχειριστικού”. Εμπλέκει συγκεκριμένη εταιρεία που ήταν προσκείμενη, όπως αναφέρει, στη διοίκηση του δήμου, η οποία αναλάμβανε την υπογραφή απολογισμών και προϋπολογισμών. 


“ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΟΣΟΣΤΑ”

Ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο στο Δήμο Θεσσαλονίκης ισχυρίζεται πως από τις ατασθαλίες με εικονικά τιμολόγια, πλαστές αποδείξεις και εικονικές οφειλές συγκεκριμένοι προϊστάμενοι υπηρεσιών είχαν διάφορα οφέλη. “Είχαν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη, όπως και αντιδήμαρχοι από την αντίστοιχη εξόφληση των λογαριασμών των προμηθευτών. Συγκεκριμένα σε κάθε πληρωμή έπαιρναν ποσοστά και υπέγραφαν τις εικονικές αποδείξεις οφειλής και έτσι ο δήμος εμφάνιζε εικονικές οφειλές, ενώ πραγματικά οφειλή δεν υπήρχε”, υποστήριξε. 
Επίσης τονίζει πως, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και δημοσιοποιήθηκε, οι περισσότεροι εκ των προϊσταμένων μετακινήθηκαν, ενώ ορισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Καταγγέλλει πως με τον τρόπο αυτόν επιχειρήθηκε η συσκότιση της υπόθεσης και κατηγορεί τον ίδιο τον Δήμαρχο για τις επικρίσεις που απηύθυνε σε βάρος εισαγγελίας και επιθεώρησης για την καθυστέρηση της έρευνας. “Οι ίδιοι έχουν και αποκρύπτουν όλα τα στοιχεία με την υπόθεση, όπως διπλές αποδείξεις των προμηθευτών, τιμολόγια εικονικά πληρωμών των δανείων και άλλων συναλλαγών”, αναφέρει. 


"Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΞΕΡΕ"

Επιμένει επίσης ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ενήμερος για ό,τι συνέβη. “Γνώστης όλης της κατάστασης ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος”, ισχυρίστηκε μεταφέροντας στην κατάθεσή του μέχρι και εντολές του κ. Παπαγεωργόπουλου, με τις οποίες ζητούσε περικοπές από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, επειδή ο Δήμος πλήρωνε πολλές εισφορές. Καταλήγοντας μάλιστα παραδέχτηκε πως αυτός ήταν που πλαστογραφούσε τα παραστατικά, τα οποία του έδειξε η επιθεωρήτρια που διερευνά την υπόθεση. “Τα πλαστά τα κατασκεύαζα μόνος μου με σκανάρισμα των σχετικών εντύπων. Αυτή η διαδικασία ήταν σε απόλυτη γνώση των προϊσταμένων μου, η μεθόδευση αυτή ήταν σε γνώση των διευθυντών μου, της γραμματείας που με ήλεγχε, του … (αναφέρει το όνομα ανώτερου υπαλλήλου) και του δημάρχου - αντιδημάρχων, αφού με αυτόν τον τρόπο ήταν δυνατή η καθημερινή εκταμίευση ποσών με νομιμοφανή τρόπο”. 



Το ιστορικό του σκανδάλου 

Η υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης άρχισε να διερευνάται από τις ανακριτικές αρχές στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, ο οποίος είχε διατάξει την προκαταρκτική εξέταση, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου και νομικού προσώπου και της πλαστογραφίας. 
Για να ασκηθεί η δίωξη, η αρμόδια επιθεωρήτρια παρέδωσε στην εισαγγελία έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων σχετικά με το μέγεθος του σκανδάλου, που αφορούσε ποσό ανοίγματος που ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ. Το Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές και νέο πόρισμα της επιθεωρήτριας για ποσό που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 5.000.000 ευρώ.
H απάντηση Παπαγεωργόπουλου
«Θα ντρέπονται σε όλη τους τη ζωή και αυτοί που διαρρέουν και αυτοί που προβάλλουν τις δηλώσεις ανθρώπων, που έχουν παραδεχτεί την εγκληματική τους δράση, εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης για να αποκομίσουν φθηνά πολιτικά και προσωπικά οφέλη», δήλωσε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο, χωρις ωστόσο να διαψεύδει ότι γνώριζε για την υπόθεση.
«Δυστυχώς γι' αυτούς οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν και πρόσωπα και πράγματα. Καλώ την ελληνική δικαιοσύνη να καθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν την κόπρο του Αυγείου», συμπλήρωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Σχόλιο ai-vreS: οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας