Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου για το κλείσιμο του ΛΚΔΜ

Το Σάββατο, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα λιγνιτωρυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) σταμάτησαν τη λειτουργία τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειωθήκαν το Σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, είχαν ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις ρύπων να υπερβαίνουν έως και επτά φορές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, προκαλώντας «ασφυξία» στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες του Νομού μας αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι (όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες, παραδείγματος χάριν ο Συνήγορος του Πολίτη), στις ευθύνες και τις δεσμεύσεις, τόσο της Πολιτείας, όσο και της ΔΕΗ Α.Ε., για την λειτουργία των ορυχείων, σε σχέση με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ούτως ώστε η συχνότητα τέτοιου είδους φαινομένων να περιοριστεί και σταδιακά να εξαλειφθεί.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και στην πράξη τις δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει η ΔΕΗ δια στόματος του ίδιου του προέδρου της ήδη από τον Δεκέμβρη του 2007, και οι οποίες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους φαινόμενα, υποβαθμίζοντας τραγικά την ποιότητα ζωής των πολιτών του.
Μέσα από τα περιστατικά αυτά γίνεται ολοένα και πιο φανερό το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων και στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για όλους μας το πάγωμα του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Ο εκσυγχρονισμός αυτός σε συνδυασμό με τη στροφή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες θα εξασφαλίσει την -απαραίτητη για όλους- προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ασφάλεια των ενεργειακών μας πόρων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Γιώργαρε!
Αν και ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος κόμματος και στέλεχος με αυξημένες υποχρεώσεις δεν ξεχνάς τον τόπο μας. Το παράδειγμά σου δεν μπορούν να το μιμηθούν κι άλλοι μπας και αλλάξει κάτι στην γκρίζα ζωή μας;

Ανώνυμος είπε...

siga re, siga...
ti kanei, milaei mono...Skavei sampos

Το Προφίλ μας