Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Αποζημιώσεις ψίχουλα για τη βεβήλωση των νεκρών από τη ΔΕΗ

από το pontokomicom.blogspot.com
Αποζημιώσεις «ψίχουλα» επιδίκασε το Πρωτοδικείο Κοζάνης στους κατοίκους του Πτελεώνα για το θάψιμο των κοιμητηρίων του χωριού κάτω από τόνους χώματος του ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ, ύστερα από κατολίσθηση που έγινε πριν από 7 χρόνια, λόγω ανυπαρξίας έργων υποστήριξης.

Η κατολίσθηση έγινε πριν από 7 χρόνια λόγω ανυπαρξίας έργων υποστήριξης από τη ΔΕΗ. Το δικαστήριο δέχτηκε πως υπάρχει υπαιτιότητα της ΔΕΗ για το ότι δεν τήρησε την απόσταση ασφαλείας που έπρεπε να έχουν οι αποθέσεις της από το χωριό (250 μέτρα, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα) και γιατί δεν κατασκεύασε προστατευτικό φράγμα που θα απέτρεπε την καταστροφή του κοιμητηρίου.
Ωστόσο, δεν επιδίκασε κανένα ποσό ως αποζημίωση για την καταστροφή των τάφων, ούτε ως ηθική βλάβη για την προσβολή των νεκρών. Αντίθετα, επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση ηθικής βλάβης... για την πνευματική του έκφανση, καθώς δεν μπορούν να εκτελέσουν μνημόσυνα λόγω του ότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα κοιμητήρια.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, το δικαστήριο όρισε ως ποσά αποζημίωσης τα 500 έως και 3.800 ευρώ κατ άτομο, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, ενώ οι προσφεύγοντες με την αγωγή τους διεκδικούσαν 50.000 ευρώ κατ άτομο.
«Με αυτά προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών μας. Δεν μπορούμε να πατήσουμε πάνω στα πτώματα των γονιών και των αδελφών μας», είπαν οι κάτοικοι του Πτελεώνα, που δεν δέχτηκαν την αποζημίωση και προσφεύγουν τις επόμενες μέρες στο Εφετείο, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν ούτε σε αυτό.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος-ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας