Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Αυτόνομο κρατίδιο του Σουρδιστάν

Στη φωτογραφία: Πανοραμική άποψη του Ψηλού-Αηλιά με το χαρακτηριστικό άγαλμα του Χριστού της Κοζάνης στα αριστερά, και το πνευματικό κέντρο, στα δεξιά.

Κοζάνη, ή πιο επίσημα Σουρδία, είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Ομοσπονδιακής Δικτατορίας της Φραπεδιάς, (ή ανεπίσημα της Δυτικής Μακεδονίας). Οι κάτοικοί της είναι γνωστοί και ως Σούρδοι (από το λατινικό Surditas = κώφωση), διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι - κοινώς ποιούσαν την νήσσαν - όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροπία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεριώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή.

Η πόλη έχει σήμερα γύρω στους 50 - 60.000 κατοίκους, ενώ από το 1991 κυβερνάται από τον εφ'ορου ζωής απόλυτο μονάρχη Πάρι Κουκουλόπουλο. Τον τελευταίο καιρό, και ενώ η μάστιγα με τις λακκούβες στούς δρόμους της πόλης έφτασε στο απροχώρητο, ο μονάρχης για να τις μειώσει, διπλασιάζει την έκταση όλων των πεζοδρομίων, σε βαθμό που στον εναπομείναντα δρόμο να χωράει ισά-ισά μισή λακκούβα.
Η γλώσσα που κυριαρχεί στο κέντρο της Κοζάνης είναι η Κοζανίτικη, ενώ η Ποντιακή περιορίζεται στίς, πέριξ της κεντρικής πλατείας, συνοικίες.

Ιστορία
Η ιστορία της Κοζάνης ξεκινά από τότε που ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο. Την 8η μέρα συγκεκριμένα αποφάσισε να τοποθετήσει σπίτια και κτήρια σε όλες τις πόλεις της γης. Τα σπίτια που του περίσεψαν τα πέταξε στην περιοχή όπως να 'ναι, και έτσι δημιουργήθηκε η Κοζάνη. Αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι - στενοί συγγενείς του homo Neanderthal-με την ονομασία homo Kozaniticus. Πολλοί σημερινοί κάτοικοι της πόλης, ύστερα από μελέτες που έγιναν στα γονίδιά τους, αποδείχθηκε ότι είναι γνήσιοι απόγονοι του homo kozaniticus. Το πετρώδες έδαφος της περιοχής (κοζ.=μπιστιρές) βοήθησε τους πρώτους ανθρώπους να διαμορφώσουν την χαρακτηριστική ιδιοσυγκρασία των Κοζανιτών. Κατά την τουρκοκρατία, οι Τούρκοι είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Βαλκανική. Σε όλη; Όχι. Υπήρχε, στην αυτοκρατορία, ένα μικρό ελληνικό χωριό, που όπως καμιά φυλή δεν άντεχε να πλησιάσει, έτσι και οι Τούρκοι προτιμούσαν να μην εισέρχονται μέσα. Έτσι η Κοζάνη είχε μια άλφα αυτονομία, και αποτέλεσε το αυτόνομο κρατίδιο του Σουρδιστάν.

Γεωγραφία
Η Κοζάνη είναι χτισμένη στούς πρόποδες του Ψηλού-Αηλιά, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αποτελεί τουριστικό προορισμό κύριως λόγω της κοσμοπολίτικης παραλίας του Αρίνταγα η οποία βρίσκεται δυτικά της πόλης, στις πλαγιές του Ψηλού-Αηλιά. Η παραλία του Αρίνταγα είναι ο αγαπημένος τόπος διακοπών των απανταχού Σούρδων, αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω της διάνοιξης της Εγνατίας Οδού και τις εύκολης πρόσβασης στις παραλίες της Κατερίνης, ο τουρισμός στον Αρίνταγα παρουσιάζει πτώση.

Πολιτισμός
Τις 353 μέρες του χρόνου η Κοζάνη είναι μία τυπική χαλλλαρή μακεδονική πόλη, οι κάτοικοι τις οποίας περνούν ατελείωτες ώρες, παίζοντας με το καλαμάκι του φραπέ στα πολλά καφέ της περιοχής, και περιμένοντας την τσικοπέμπτη. Τις υπόλοιπες 12 μέρες που ακολουθούν όμως, τα πάντα αλλάζουν. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, και με μπροστάρη τον απόλυτο μοναρχη Πάρι Κ. ξεχύνονται στους φανούς όχι περπατώντας, αλλά παραπατώντας (από το πολύ κρασί) στους ρυθμούς του Εθνικού Ύνου της Κοζάνης, γνωστού ως Έντεκα. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Σαλονικείς και άλλοι ερευνητές έρχονται για να μελετήσουν το περίεργο αυτό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός, και η μετακίνηση στο κέντρο να γίνεται αδύνατη (ή αλλιώς στα κοζανίτικα: σα τσ΄μπουμπαναίοι στου σκατό).

Σύμβολα
* Εθνικός Ύμνος : Το Έντεκα
* Έθνικό Σύνθημα: Πάρ'τς' σβάρνα! (ελ.=νίκησέ τους)
* Έθνικό Φαγητό: Γιαπράκια, Κιχιά
* Έθνικό άθλημα: Sourd Games
* Επίσημη γλώσσα: Κοζανίτικα
* Internet TLD: .kz
* Πινακίδες: KZ
* Κωδικός κλήσης: 2461

Χρήσιμες φράσεις
Ντού !!! ου λύκους = είσαι ανεπιθύμητος
Ούρδα ανάλατη = ανόητε
Απόλκιν τα μπλάρια = έκανε εμετό
Έφκιασιν τουν κόυκου μπούφου = έκανε κάτι χωρίς επιτυχία
Τς καμάρουσιν = πέθανε
Μας τσάκουσαν οι χαραές = ξενυχτήσαμε ως το πρωί
Έχου άρρουστουν τουν Αργύρ’ = βρίσκομαι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση

Από την frikipaideia

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι εμφανές, οτι ο άνω ευρίσκεται εν πλήρει συγχύσει! Ομιλεί περί...κοράκων, όταν ο ίδιος ως...Κώνωψ, υποδεικνύει να μην ενημερωνεται η κοινή γνώμη επί οιουδήποτε γεγονότος!
Προφανώς, απαιτείται επίσκεψιν του, εις τον...Ψυχίατρον!!!

kasmeras είπε...

Ωραίο το άρθρο σου από την Φρηκιπαίδεια, σε πρόλαβα όμως εδώ kasmertzidis.gr/?p=25

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,
ντου ο λύκους!!!!!

ai-vreS είπε...

Kasmeras,
Τα καλά πράγματα ας αναπαράγονται φίλε μου

Ανώνυμε,
βάλε λίγο χιούμορ στη ζωή σου

Ανώνυμος είπε...

χεχεχε ωραίο το κείμενο. ποιοσ το εγραψε;

Ανώνυμος είπε...

Γλυκέ μου 3:51 από κεκτημένη ταχύτητα απαντάς σε λάθος ανάρτηση. Πρόσεχε και λίγο μη βιάζεσαι. Θα προλάβεις να γράψεις τα ευφυολογήματά σου.

Ανώνυμος είπε...

Super....

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Apithano! Bravo mou arese!!!!ST

Το Προφίλ μας