Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η ΔΕΘ και ο κύριος Σιν

Του Σταύρου Θεοδωράκη
Είναι σαν διακόπτης. Μόλις περάσει ο 15 Αύγουστος, ο νους μου καρφώνεται στον Σεπτέμβρη. Δεν είναι απαραιτήτως κακό αλλά φέτος είναι. Αντί να κάνω δημιουργικές σκέψεις, βασανίζομαι για «όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» που λέει και ο ποιητής.
Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας τα σχέδια – κατ’ άλλους «τις απειλές» - της κυβέρνησης,  ούτε θα απαριθμήσω όλους αυτούς που ετοιμάζονται να πάρουν το αίμα τους πίσω αυτό τον Σεπτέμβρη. Η Ελλάδα μοιάζει σαν μια μεγάλη αρένα που περιμένει το σύνθημα για να αρχίσουν οι μάχες. Όλοι εναντίον όλων. Η αρχή θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Έχω ξαναγράψει   ότι η «άνοδος» του (εκάστοτε) Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ δεν προσφέρουν, εδώ και πολλά χρόνια, απολύτως τίποτε σε κανένα.

Είναι μια επίδειξη δύναμης, του κράτους πρώτα από όλους και στη συνέχεια των κομματικών μηχανισμών, των συντεχνιών και των πάσης φύσεως διαμαρτυρόμενων (από τα πράσινο-κόκκινα μπλοκ των δημοσίων υπαλλήλων και τα κίτρινο-γαλάζια μπλοκ των ταξιτζήδων μέχρι τα μαύρο κόκκινα μπλοκ των πανεπιστημίων). Ένα έθιμο κάτι σαν τις στρατιωτικές παρελάσεις.

Το μνημόνιο όμως ανάγκασε τους έλληνες πολιτικούς να περικόψουν τις στρατιωτικές παρελάσεις, δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για τη ΔΕΘ. Έτσι αρκετά εκατομμύρια θα πεταχτούν για να επιβεβαιώσει ο Παπανδρέου (και στη συνέχεια ο Σαμαράς, η Παπαρήγα, ο Καρατζαφέρης, ο Τσίπρας) τον ηγετικό του ρόλο. Μόνο τα λεφτά που θα μας στοιχίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην Θεσσαλονίκη μαζί με τα έξοδα «φιλοξενίας» των πάσης φύσεως κρατικών, συνδικαλιστικών και κομματικών αξιωματούχων,  οι χαμένες εργατοώρες από μια πόλη αποκλεισμένη, συν τα λεφτά που θα δοθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών στα πεδία των μαχών πέριξ του Βελιδίου… μόνο τα λεφτά να σκεφτόμασταν θα είχαμε διαγράψει εντελώς τη ΔΕΘ από το λεξιλόγιο μας. Αλλά είπαμε, η Ελλάδα παραμένει ο τόπος που οι πολιτικοί «βουβοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα» (νάτος πάλι ο ποιητής!). Όλοι, με πρώτους από όλους τους υπουργούς του Παπανδρέου, γνωρίζουν ότι αυτό το θερμό καλοκαίρι του ευρώ, αυξήθηκαν στην Ευρώπη οι συζητήσεις με γενικό τίτλο «πετάξτε έξω τους Έλληνες».

Ο Χανς Βέρνερ Σιν αποκτά όλο και περισσότερους φίλους στις Βρυξέλλες (μου έλεγε ένας φίλος που δουλεύει στη Κοινότητα και ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα). Και ξέρετε ποιος είναι ο  κύριος Σιν. Ο διευθυντής των Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου που λέει ότι «αγαπώ τους Έλληνες για την προσφορά τους ανά τους αιώνες αλλά τώρα πρέπει να φύγουν από την ευρωζώνη»… «γιατί είναι βαρίδι για το ευρώ, μας τραβάνε στο βυθό και δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας ξεπληρώσουν τα 300 δις που τους δανείσαμε».  Όταν ξεκίναγε το ευρώ, το 2001, οι μισοί γερμανοί χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές είχαν ψηφίσει - από τότε!- εναντίον της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Σήμερα περιμένουν την πρώτη ευκαιρία – και την πρώτη ψηφοφορία- για να μας δείξουν την έξοδο. Και όχι μόνο οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και οι «τσιγκούνηδες» Ολλανδοί, οι «τυπολάτρες» Σκανδιναβοί, οι «ανανήψαντες» πρώην Σοβιετικοί... Το «σχέδιο» προβλέπει όταν η υπόλοιπη Ευρώπη σταθεροποιηθεί (το 2013; το 2014;) να μην υπάρξει έλεος γι’ αυτούς που συνεχίζουν να παίζουν τις κουμπάρες με την φοροδιαφυγή, τα ελλείμματα, τα σκάνδαλα, τις αποκρατικοποιήσεις και βεβαίως –και τελικά- την ύφεση. Αντί λοιπόν αυτός ο Σεπτέμβρης να γίνει ο μήνας εκκίνησης για ένα σχέδιο σωτηρίας όλων των πολιτικών δυνάμεων που είναι διατεθειμένες να αγωνισθούν -και εν ανάγκη να θυσιαστούν- για να σώσουν τη χώρα, εμείς θα παρακολουθούμε από την ΕΡΤ την ομιλία και την συνέντευξη του πρωθυπουργού και στην συνέχεια τα αντίστοιχα του εν αναμονή πρωθυπουργού… και πάει λέγοντας. Τα κυρ ελέησον του παρελθόντος δηλαδή.

Α, τώρα που είπα «κυρ ελέησον» ξέρετε ποια ήταν η είδηση που «έσκασε» παραμονές της Παναγίας (μεγάλη η χάρη της) και δεν πρέπει ποτέ να μεταφραστεί στα Γερμανικά και να την μάθει ο κ. Σιν; «Δυο χιλιάδες παπάδες αγνοούνται». Μην ταράζεσθε δεν απήχθησαν (δεν θα άφηνε η Μεγαλόχαρη). Απλώς  τα υπουργεία ανακάλυψαν ότι ενώ πληρώνουν 10.368 ιερωμένους, στις θέσεις τους βρίσκονται 8.300. Οι υπόλοιποι 2.086 πληρώνονται αλλά αγνοούνται! Θαύμα. Αν και θαύμα για τα (νέο) ελληνικά δεδομένα θα ήταν το αντίστροφο. Να ήταν στη θέση τους και μην τους πληρώναμε.
www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας