Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Δήμος Βοΐου: Ψήφισμα του Δ.Σ. για το θάνατο του Ν. Θέμελη

Η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βοΐου με την αγγελία του θανάτου του συγγραφέα, πολιτικού και επίτιμου δημότη Σιάτιστας Νίκου Θέμελη, συνεδρίασαν σήμερα την 21η  Αυγούστου 2011 ημέρα Κυριακή και ώρα  18.000  για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα, εκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά του.
Ο Νίκος Θέμελης, ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας συγγραφέας των τελευταίων χρόνων, με το έργο του μας έφερε κοντά στις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν στη χώρα μας στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα.

Με την τριλογία του «Αναζήτηση», «Ανατροπή», «Αναλαμπή» ψηλάφησε την ιστορία της Σιάτιστας και τα ταξίδια στη Βιέννη, τη Μπράιλα, τη Βουδαπέστη και την Οδησσό και παράλληλα μας έδωσε το σφυγμό μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από πολέμους, επαναστάσεις, απελευθερωτικούς αγώνες, ραγδαίες αλλαγές και δραματικά γεγονότα.
Το Νοέμβριο του 2004, με την ευκαιρία του ερχομού του στη Σιάτιστα για  την παρουσίαση του έργου του, ο Νίκος Θέμελης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σιάτιστας.
Στη σχετική  εκδήλωση – παρουσίαση του έργου του είχαν μιλήσει για τον σπουδαίο συγγραφέα και πολιτικό ο (μετέπειτα υπουργός) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο καθηγητής Γλωσσολογίας Κώστας Ντίνας, ο δ/ντής της Μανούσειας Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Μάνιος και ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Γιώργος Κουζιώνης.
Ο ίδιος ο Νίκος Θέμελης, βαθιά συγκινημένος τόνισε στην ίδια εκδήλωση πως η επιλογή της Σιάτιστας δεν ήταν τυχαία στο έργο του. Χαρακτήρισε την πόλη «υπόδειγμα πλούτου και πνευματικής ακμής που όμοιά  της δεν υπήρξε στη Βαλκανική… είχε ανοιχτούς ορίζοντες και πρόκοβε κάνοντας εμπόριο και προωθώντας τα ελληνικά γράμματα…»
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

1.   Να εκφράσει την οδύνη του για το θάνατο του επίτιμου δημότη μας Νίκου Θέμελη.
2.   Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
3.   Να δημοσιοποιήσει το παρόν ψήφισμα.
4.   Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου.
5.   Να προσφέρει στη μνήμη του αντί στεφάνου το ποσό των 200 € στην Action Aid, σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων του.

Σιάτιστα 21-8-2011

Η Δήμαρχος


Παναγιώτα Ορφανίδου

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Χρήστος  Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας