Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Δυτ. Μακεδονίας

    του Γιάννη Παπαιορδανίδη
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι μία Περιφέρεια σε κρίση. Κρίση που μεταφράζεται εδώ και αρκετούς μήνες, σε εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και σε κλίμα αβεβαιότητας για όλους τους νέους και όχι μόνο ανθρώπους.
     Η ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών, για την καταπολέμηση της ανεργίας, μπορεί να επιφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. ΔΕΝ τα περιμένουμε όλα από την Κυβέρνηση και ΔΕΝ πιστεύουμε ότι τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, θα λύσουν το πρόβλημα, ειδικά μετά τις τελευταίες εξαγγελίες.
      Πιστεύουμε πως, έστω και τώρα θα πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στη Δυτική Μακεδονία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, για  εκτόνωση της ανεργίας.
     Ένας πυλώνας ανάπτυξης και συντελεστής εξόδου από την κρίση, αποτελεί ο πρωτογενής τομέας. Είμαστε  μια ορεινή Περιφέρεια, που παράγει πλήθος, επώνυμων πολλές φορές, αγροτικών προϊόντων. Τα προϊόντα μας, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, αλλά και κλίματος,  κατατάσσονται σε υψηλής ποιότητας. Το τελευταίο  από μόνο του δεν επαρκεί. Τα 200.000 περίπου ακαλλιέργητα  στρέμματα στη Δυτική Μακεδονία το 2011, αποδεικνύουν το σημείο που βρισκόμαστε. Πως αυτό μπορεί να αντιστραφεί; Με ένα πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού με τους παρακάτω άξονες:
  • Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη μιας νέας υπερτοπικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση και στον πρωτογενή τομέα , με κίνητρα για τη δημιουργία μικρών συνεταιριστικών σχημάτων, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που αξιοποιούν τοπικά ή και περιφερειακά πλεονεκτήματα, για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.
  • Στηρίζουμε με ουσιαστικές παρεμβάσεις, την κτηνοτροφία μας, καθώς και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Παράλληλα προκρίνουμε και πριμοδοτούμε στις νέες επενδυτικές προτάσεις, τη συμβολαιακή γεωργία- κτηνοτροφία.
  • Ως περιφέρεια υποστηρίζουμε το σύνολο  των προϊόντων που παράγουμε και δημιουργούμε πρώτοι στην Ελλάδα, το Δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε.
  • Αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, για να παρέχουμε εξειδικευμένες γνώσεις στους αγρότες και τα σχήματα λειτουργίας τους.
  • Συνδιοργανώνουμε  με τους Δήμους και τους αγρότες,  μία εκδήλωση- γιορτή αγροτικών προϊόντων,  ανά περιφερειακή ενότητα, με σκοπό την ανάδειξή τους αλλά και την απόκτηση ενιαίας ταυτότητας στην Περιφέρειά μας. Παράλληλα σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια αναζητούμε νέες αγορές, ακόμα και στο εξωτερικό. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που διαθέτουν τα τοπικά μας προϊόντα, παρόλο που ο τουρισμός μας, περνά κρίση.
  • Δημιουργούμε μία Επιτροπή, σκοπός της οποίας είναι η αναζήτηση- προσέλκυση κεφαλαίων, από Έλληνες της διασποράς, που κατάγονται συνήθως από τη Δυτική Μακεδονία, και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Περιφέρειά μας,
  • Συνεργαζόμαστε με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε όλα τα επίπεδα και αξιοποιούμε τη γνώση που μας παρέχεται.
  • Ξεκινούμε εκστρατεία ενημέρωσης, χωριό προς χωριό, σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη τη Δυτικομακεδονική Γη, για να πείσουμε κάθε πολίτη στην ύπαιθρο, ότι η Περιφέρεια μας μπορεί να παράγει επώνυμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.
Με ρεαλισμό, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα επιφέρει βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και  θα δημιουργήσει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση. Αν λοιπόν κάποιος δει με προσοχή τα προσωρινά αποτελέσματα, της τελευταίας απογραφής από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εύκολα καταλαβαίνει ότι για να υπάρχει μέλλον στην Περιφέρειά μας, δεν αντέχουμε άλλο την πληθυσμιακή της αιμορραγία, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους.
      Για να αντιστραφεί αυτό και να βγούμε από το τέλμα, εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες, μακριά από σκοπιμότητες. Αποτινάζουμε τη μιζέρια του παρελθόντος. Προχωρούμε μπροστά.
      Από τις Πρέσπες έως τη Διποταμία και από τη Δεσκάτη έως και το Λιβαδερό η Δυτικομακεδονική Γη, περιμένει να δεχθεί σπόρους που θα γεννήσουν προστιθέμενη αξία, για όλους τους Δυτικομακεδόνες. Την ευκαιρία αυτή δε δικαιούμαστε να τη χάσουμε, ένα περίπου χρόνο μετά τις περιφερειακές εκλογές.

                                                                 Γιάννης Παπαϊορδανίδης
                                                          Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
                                                                 Περιφερειακού Συμβουλίου







5 σχόλια:

ενας βελβεντινος είπε...

η κυβερνηση του κομματος που εισαι μελος καταδικασε το βελβεντο με τον καλλικρατη.στο βελβεντο υπαρχει εδω και χρονια σωστη πρωτογενης παραγωγη.τα λογια ειναι πολυ ευκολα,οι πραξεις ειναι δυσκολες.μια εισηγηση στο υπουργειο εσωτερικων για ανεξαρτητοποιηση του δημου βελβεντου θα αποδεικνυε με τον καλυτερο τροπο οτι εννοεις αυτα που λες.

Ανώνυμος είπε...

1oν. Τι το εμποδίζει το Βελβεντό να είναι πρωτοπόρο στην πρωτογενή παραγωγή? Γιατί μπερδεύουμε τα αυτοδιοικητικά με τα των συνεταιρισμών και τα επαγγελματικά των αγροτών; Συνδέονται κάπως;

2ον. Εσείς διαδίδετε συνεχώς στο Βελβεντό πως είναι θέμα χρόνου η ανεξαρτησία. Δε διστάζετε μάλιστα πού και πού να δίνετε και ημερομηνίες. Βλέπε 25 Μαρτίου, βλέπε 11 Αυγούστου κ.ο.κ. Την υπογραφή του Παπαϊορδανίδη τι τη θέλετε? Αυτή θα σας σώσει;

3ον. Σχετικά με το άρθρο. Φράσεις τύπου "στηρίζουμε", "υποστηρίζουμε" κτλ δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μία έκθεση ιδεών της 3ης Γυμνασίου. Ακόμα και στο Λύκειο οι εκθέσεις απαιτούν πρόλογο, ανάλυση του προβλήματος και ΛΥΣΕΙΣ. Αν δεν βρείτε λύσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, όσο και να τον στηρίξετε στα λόγια, αγαπητέ Γιάννη, θα οδηγηθεί στο μαρασμό.
Είσαι μέλος του ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή κυβερνά. Οι στείρες τοποθετήσεις είναι ανεπίτρεπτες!

ενας βελβεντινος είπε...

δεν μπλεκω τους συναιτερισμους με τα αυτοδιοικητικα.
1ον.οι τελευταιες δημοτικες αρχες του βελβεντου βοηθησαν τον πρωτογεννη παραγοντα κυριως με την ασφαλτοστρωση μεγαλου μερους της αγροτικης οδοποιίας,πραγμα σημαντικοτατο για τοσο ευπαθες προϊον.με τον καλλικρατη δεν προκειται να συνεχιστει αυτο.οπως δηλωσε και ο κ.κωνσταντοπουλος αποτελει πολυτελεια.
2ον.καθε χρονο η δημοτικη αρχη στον προϋπολογισμο της ψηφιζε ειδικο κονδυλι για τη γιορτη ροδακινου.πραγμα που φετος δεν εγινε ενω υπηρχε στην προταση προϋπολογισμου,που κατεθεσε η Μ.Κ.Ο.,για το βελβεντο.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος.
Η ασφαλτόστρωση δεν βοηθάει το γεωργικό εισόδημα. Ούτε θα δώσει κίνητρο σε κάποιον να ασχοληθεί με τη γεωργία. Ούτε θα τον βοηθήσει να βελτιώσει το προϊόν. Ούτε να το πουλήσει. Ενίσχυση σημαίνει κίνητρα, επιδοτήσεις, καθοδήγηση, βοήθεια. Υπό την έννοια αυτή, ποιό πρόγραμμα τρέχει σήμερα για νέους αγρότες? Σε ποια καλλιέργεια μπορούν να στραφούν και με ποιές επιδοτήσεις για καλύτερα προϊόντα? Σε ποιές αγορές πρέπει να στραφούν και με ποιού την καθοδήγηση. Είναι πολλά που δεν αναλύονται σε ένα σχόλιο.
Όσο για τη γιορτή ροδάκινου, δεν γνωρίζω αν ήταν ή όχι στον προϋπολογισμό, αλλά γνωρίζω πως επιλογή σας ήταν να μην ζητήσετε χρήματα γιατί θέλατε να τη διοργανώσετε μόνοι σας. Αλλά και χρήματα να έδινε η δημοτική αρχή, μια γιορτή από μόνη της δεν εξασφαλίζει όλα αυτά που ανέλυσα στην προηγούμενη παράγραφο. Τέτοιου είδους γιορτές (βλέπε γιορτή φασολιού στο Σισάνι κτλ) είναι περισσότερο για ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής, για να κινηθούν λίγο τα καταστήματα και λιγότερο για την προώθηση του προϊόντος.
Το συμπέρασμα είναι ότι σε τέτοιους δύσκολους καιρούς που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η πολιτεία οφείλει και πρέπει να ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή και να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην επαρχία και να γίνουν αγρότες, εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα γι' αυτούς και τα παιδιά τους. Όχι ευχολόγια! Πράξεις!

ενας βελβεντινος είπε...

προφανως εισαι ποιο ειδικος απο τους αγροτες που συναναστρεφομαι καθε μερα και απο'μενα τον ιδιο.ουσιαστικα τα λογια τους σου μεταφερω.

Το Προφίλ μας