Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Το παράδειγμα των «Λοντονίστας»

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έβλεπε κάποιος στα χωριά (αλλά και στις πόλεις) νοικοκυρές να σκουπίζουν τον δρόμο έξω από το σπίτι τους. Το έκαναν επειδή οι δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες δεν ήταν τόσο αναπτυγμένες ώστε να φτάνουν σε κάθε γωνιά της πόλης ή του χωριού ή κουβαλούσαν εκείνη την ηθική της φροντίδας του δημόσιου χώρου. Θα ένιωθαν ντροπή, αν έξω από το σπίτι τους υπήρχαν σκουπίδια και βρωμιά.
Με τον καιρό ακόμη και αυτή η αυτενέργεια των πολιτών κρατικοποιήθηκε. Σήμερα βλέπει κανείς σκουπίδια ακόμη και στα κεφαλόσκαλα πολυκατοικιών, τα οποία ουδείς διανοείται να μαζέψει ενώ όλοι αναρωτιούνται «πού είναι ο δήμος (ή το κράτος) να ξεβρωμίσει λίγο η πόλη;». Σαφέστατα οι δημοτικές και δημόσιες αρχές έχουν το δικό τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση των πόλεων, αλλά όταν βλέπει κάποιος παρατημένα πλαστικά του καφέ δίπλα σε κάδους σκουπιδιών υπάρχει και ένα μέρος κοινωνικής ευθύνης.

Το θετικό όμως είναι ότι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας νέοι ανθρώποι αποφάσισαν να καλύψουν αυτό το κενό κοινωνικής ευθύνης. Οι Ατενίστας έκαναν την αρχή στην Αθήνα και ακολούθησαν πολλοί -ιστας σε πολλές άλλες πόλεις.
Στην Αγγλία μετά τις λεηλασίες και τις καταστροφές εμφανίστηκαν στους δρόμους άνθρωποι που ήθελαν να προσφέρουν κάτι στην κοινότητά τους. Φρουρούσαν τις γειτονιές και τα καταστήματά τους, συμπαραστάθηκαν σε όσους υπέστησαν ζημιές από την οργή των ταραχοποιών, βγήκαν με σκούπες και φαράσια για να ευπρεπίσουν τις γειτονιές τους.
Αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα σαρκάστηκαν ως «Λοντονίστας», αλλά το περίεργο είναι ότι αυτή η κοινωνική συμμετοχή σαρκάζεται μόνο στην Ελλάδα της αέναης και προς πάσα κατεύθυνση «επαναστατικότητας». Ο σαρκασμός μάλιστα προέρχεται από τον αριστερό χώρο, έναν χώρο που διακρίθηκε στο παρελθόν για το πρόταγμά του στις κοινωνικές δράσεις. Τώρα σ’ αυτόν τον χώρο κυριαρχεί όλο και περισσότερο η χύδην επαναστατικότητα, παρά η κοινή δράση για τη βελτίωση της γειτονιάς, των δημόσιων χώρων, της κοινής μας ζωής. Είναι η στρέβλωση που παράγει μια νέα Αριστερά που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ιδανικά της παλιότερης, η οποία ήθελε πρώτα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, ενώ τώρα έχει τυφλωθεί από το γινάτι της για το διαβόητο «σύστημα» και συμμετέχει -ή έστω ανέχεται- στην υποβάθμιση των κοινών χώρων και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Το γράψαμε και παλιότερα: Ενα μεγάλο μέρος της Αριστεράς βίωσε το σοκ της ήττας του 1989 και γι’ αυτό άρχισε να ετεροπροσδιορίζεται. Η παλιά Αριστερά οριζόταν από την αγάπη για τον σοσιαλισμό. Η νέα Αριστερά από το μίσος για τον καπιταλισμό. Δεν έχει πλέον αναφορά στον άνθρωπο, αλλά στον ταξικό εχθρό. Ούτε καν την κοινωνία, αλλά στα συστήματα. Ο, τι προάγει τη συνοχή του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος είναι εξ ορισμού ύποπτο.
Τώρα, αυτός ο «χώρος» άρχισε να βιώνει και το ξήλωμα της ιδεολογικής παντοκρατορίας που είχε. Και αυτό τον κάνει να αντιδρά πιο φανατικά. Εκστομίζει ακόμη μεγαλύτερους φανφαρονισμούς και κορώνες, που επειδή δεν απομακρύνονται από την πραγματικότητα επιταχύνουν το ξήλωμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΑΠ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ Ο Κ. ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ . ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙ ΑΠ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ Ο ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ ΝΑ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΓΩ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΟΓΟ, ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ, ΣΤΑ ΜΜΕ, Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝ ΑΒΑΣΤΑΧΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΒΡΟΜΑΝΕ. ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ; ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΗ ΘΕΣ'ΝΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ Ή ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ, ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΑ, ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟ; ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥ Ο ΜΑΝΔΡΑΒΡΛΗΣ ΠΩΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΣΚΡΚΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΑΛΣΟΣ ΑΛΚΑΖΑΡ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΣΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣ\ΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ Η ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕΤΑ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Κ. ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ! ΝΑ ΤΑ ΨΑΞΕΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΒΙΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ!

Ανώνυμος είπε...

ο μανδραβελης, στις μερες που ζουμε, που βλεπουμε το πραγματικο προσωπο του καπιταλισμου (οντας κοιμωμενοι η και βολεμενοι για χρονια), με την πραγματικη ανεργια να ξεπερνα το 30% και το κοινωνικο κρατος να εκμηδενιζεται, ανελαβε εργολαβικα να μας πεισει πως ΤΩΡΑ αποδεικνυεται το "ξηλωμα" της ιδεολογικης παντοκρατοριας της αριστερας... τωρα που σε λιγο δε θα χουμε κυριολεκτικα να φαμε... μαλλον απευθυνεται σε ΗΛΙΘΙΟΥΣ... οχι οτι δεν υπαρχουν πολλοι ακομα αναμεσα μας.. ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΟΤΕ. Καποτε τα λεφτα στα σεντουκια θα τελειωσουν και ο καθε βολεμενος υποστηρικτης των ανεκδιηγητων αυτων αποψεων θα νιωσει το αγγουρι και στον δικο του @@@@..

Το Προφίλ μας