Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Δήλωση Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για τον θάνατο του Αναστάση Πεπονή

Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας.Συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης. Και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη Μεταπολίτευση.Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την γενναία στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του Παλατιού τον Ιούλη του '65 και την απόφασή του, ως Γενικού Διευθυντή του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, να μεταδώσει το Μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Ελληνικό λαό, με το οποίο κατήγγειλε τα σχέδια του Παλατιού.
Όπως και την απόφασή του να υπερασπιστεί σθεναρά το θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισήγαγε το 1994, για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο.  

Πρόκειται για δύο σημαντικά παραδείγματα από τον πολυκύμαντο πολιτικό βίο του Αναστάση Πεπονή, που όμως χαρακτηρίζουν και την γενικότερη στάση του στην πολιτική αλλά και προσωπική του ζωή. 
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους του, στις αρχές του, στην ιδεολογία του.
Για σαράντα και πλέον χρόνια έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία.
Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του, για τις ιδέες του, ξεκινώντας από φοιτητής με την συμμετοχή του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο.
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για την αντιδικτατορική του δράση. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική Αμνηστία, αλλά στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές και συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση.
Άνθρωπος με σταθερές αξίες, υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα - τομές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας.
Τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε πολλές φορές Υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε ένας ανεκτίμητος συναγωνιστής στο Κίνημά μας.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο πρώτος έλληνας πολιτικός που έδωσε το όνομά του σε νόμο ήταν ο Αναστάσης Πεπονής. Ο νόμος 2190/94 έμεινε στην ιστορία ως «νόμος Πεπονή» και καθιέρωσε για πρώτη φορά στη διαδρομή του ελληνικού κράτους αξιοκρατικό σύστημα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το Προφίλ μας