Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση της αξιολόγησης

- Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση της αξιολόγησης
- Οργή ΗΠΑ: Μιλούν για ερασιτεχνισμό του οίκου και... λάθος
- Παγκόσμια ανησυχία για την οικονομία καθώς και στην ΕΕ έχει σημάνει συναγερμός
Παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό στο οποίο κανείς πλέον δεν είναι ασφαλής. Σοκ προκάλεσε η απόφαση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, απο AAA στο AA+.

Λίγα 24ωρα μετά τη λήξη συναγερμού για χρεοκοπία της χώρας, αφού Δημοκρατκοί και Ρεπουμπλικάνοι τα βρήκαν για αύξηση του εξωτερικού δανεισμού, οι οίκοι δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την οικονομία των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντάς την.



Η υποβάθμιση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή καθώς στην ΕΕ η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπαχθούν στον μηχανισμό διάσωσης και ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για αύξηση των κονδυλίων ώστε να "χωρέσει" περισσότερους.

Η απόφαση της S&P αναμένεται να θορυβήσει τους ξένους επενδυτές, ειδικά την Κίνα, που διακρατεί πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά χρεόγραφα. Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις του σε δολάρια αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του προϋπολογισμού και του χρέους.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με τη SIFMA, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ομολόγων.

Η υποβάθμιση - εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ -  σημειώνεται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές και αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Οργή από την υπερδύναμη

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν με οργή την υποβάθμιση. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον οίκο ότι έκανε ένα "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της. "Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody's Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

"Δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο. Πιστεύω ότι ήδη είχε φανεί, μέσω του δολαρίου. Αναμένουμε ορισμένη περαιτέρω πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ, αλλά το να υπάρξει μια μαζική πώληση (χρεογράφων) είναι κατά την άποψή μας απίθανο", σχολίασε ο Βασίλι Σερεμπριάκοφ, ένας ειδικός σε νομισματικά θέματα της τράπεζας Wells Fargo.
www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας