Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ψάχνουν λύσεις για τις ΒΙΠΕ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας- Σε καλύτερη μοίρα το ΒΙΟΠΑ Ξύλου- Συντονισμένες ενέργειες Περιφέρειας με τους εμπλεκόμενους Δήμους

του Ζήση Πιτσιάβα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στης
Βιομηχανικές Περιοχές των δύο περιοχών. 
ΒΙΠΕ Κοζάνης και ΒΙΠΕ Πτολεμαΐδας, η κάθε μία με τα δικά της προβλήματα, αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία, ειδικά αν επιτευχθεί ειδικό καθεστώς επενδύσεων και φορολογίας επιχειρήσεων για την περιοχή, μέσω του ειδικού
αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση εν όψει απολιγνιτοποίησης.
Οι δύο ΒΙΠΕ αποτελούν παράλληλα μεγάλες πληγές για τους δύο Δήμους, με τις δημοτικές αρχές διαχρονικά να προσπαθούν να βρουν λύση, με το Γιώργο Κασαπίδη, να έχει θέσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα. Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης θα λάβει επιστολή- φάκελο αναλυτικής ενημέρωσης για τις δύο ΒΙΠΕ, αλλά και το ΒΙΟΠΑ Ξύλου στην Κοζάνη, με την κάθε μία περίπτωση να έχει τα δικά της ζητήματα. 
 Στη ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης, ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια είναι η «είσοδος» της Εγνατίας Οδού, μέσω του κάθετου Κοζάνη- Πτολεμαΐδα, εντός του χώρου της Βιομηχανικής Περιοχής, ζήτημα το οποίο περιορίζει κατά πολύ τον προς διάθεση χώρο για τις επιχειρήσεις, ενώ ενδεχομένως να απαιτηθούν εκ νέου απαλλοτριώσεις. 
 Λύση απαιτείται να δοθεί και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις , ενώ και το υψηλό τίμημα των εκτάσεων το οποίο αγγίζει τις 25.000 ευρώ ανά στρ., ενδεχομένως να αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση επιχειρήσεων στο χώρο. 
 Από τα χρήματα αυτά το 15% η συμφωνία είναι να παραχωρείται στο Δήμο Κοζάνης, ο οποίος έχει τη διάθεση να «χαρίσει» το συγκεκριμένο έσοδο εφόσον ευνοηθούν τοπικοί επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη ΒΙΠΕ Κοζάνης. Υπενθυμίζεται πως η ΒΙΠΕ Κοζάνης ανήκει στην ΕΤΒΑ- Πειραιώς, με τη διοίκηση της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση το επόμενο διάστημα ώστε να επιλυθούν μια σειρά θεμάτων. Καλά γνωρίζοντες την υπόθεση της ΒΙΠΕ Κοζάνης, τονίζουν στον «Π», πως ναι μεν η υπόθεση χρονίζει και έχει γίνει σήριαλ χωρίς τέλος για την περιοχή, αλλά εκφράζουν αισιοδοξία πως το θέμα πλέον κινείται σε σωστές βάσεις ενώ ευνοϊκό θα είναι αν επιτευχθεί και ειδικό επενδυτικό ή φορολογικό καθεστώς. 
 Για το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, που βρίσκεται εντός της ΑΕΒΑΛ και εκτείνεται σε μια περιοχή 100στρ. υπάρχει σε εκκρεμότητα η απόφαση του Δήμου Εορδαίας, για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος ενώ ερωτηματικό είναι για το αν πρέπει να κατεδαφιστούν και αρκετά «άχρηστα» κτίρια. Ενδεχομένως πάντως αν κριθεί πως μπορεί να αναπτυχθεί Βιομηχανική Περιοχή στο συγκεκριμένο σημείο, να υπάρξει και επέκταση πέραν των 100στρ. 
Σε ότι έχει να κάνει με το ΒΙΟΠΑ Ξύλου, στην Κοζάνη, τα πράγματα δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση από τις δύο ΒΙΠΕ, με εκκρεμότητα να παραμένει το αν θα γίνει αλλαγή χρήσης στο συγκεκριμένο χώρο 55στρ. διότι η αρχική πρόβλεψη ήταν μόνο για επαγγελματίες ξυλουργούς και παρεμφερή επαγγέλματα. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα, ενώ ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να εξετάσει τι θα κάνει με τη διαχείριση των Ρομά οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή τα τελευταία 5-6 χρόνια, θέμα αρκετά ευαίσθητο όπως τονίζουν από τη δημοτική αρχή.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας