Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, το ΕΑΠ και οι "οργισμένοι" βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

του Σπύρου Κουταβα από το vetonews.gr
Η μετακίνηση από την Κοζάνη στην Έδεσσα του παραρτήματος του ΕΑΠ δημιούργησε αντιδράσεις, με δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,
  Μουμουλίδης και Θεοφύλακτος, να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις και να αποδοκιμάζουν ακόμη και την διαδικασία η τον τρόπο που έγινε αυτή η μετακίνηση.
Η αλήθεια είναι ότι για την ίδρυση του παραρτήματος του ΕΑΠ στην Κοζάνη δεν «κοπίασε» κανείς από το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Η διοίκηση του πανεπιστήμιου δεν ρώτησε τον Θ. Μουμουλίδη, ούτε έλαβε την άδεια του Γ. Θεοφύλακτου, του δημάρχου η του Περιφερειάρχη, προκειμένου να ιδρύσει το παράρτημα του στην Κοζάνη. Τα κριτήρια που βάρυναν την επιλογή για την Κοζάνη ήταν αμιγώς ακαδημαϊκά και
χωροταξικά και έτσι πρέπει να γίνεται άσχετα εάν οι τοπικοί  βουλευτές λόγω παρεξήγησης αισθάνονται ως "υπουργοί" στον νομό τους.
Ιστορικο
Το παράρτημα του ΕΑΠ ιδρύθηκε το 2016 στα πλαίσια διεύρυνσης του ανοικτού πανεπιστημίου στην ελληνική περιφέρεια. Με μια απόφαση του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η διοίκηση του ίδρυσε επτά παρατήματα σε όλη την Ελλάδα όπου ένα μεταξύ αυτών βρισκόταν στην  Κοζάνη.
H Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (7/09/2016) αποφάσισε την ίδρυση Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών του ΕΑΠ στους εξής δήμους, Αθηναίων του νομού Αττικής, Θεσσαλονίκης του νομού Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων του νομού Λάρισας, Τρίπολης του νομού Αρκαδίας, Κομοτηνής του νομού Ροδόπης, Κοζάνης του νομού Κοζάνης, Ιωαννιτών του νομού Ιωαννίνων, Αρχανών - Αστερουσίων του νομού Ηρακλείου και Χανίων του νομού Χανίων.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο του  2014 είχε προηγηθεί η δημιουργία Πύλης-Πόλου με έδρα την Κοζάνη, με την ίδρυση ενός γραφείου που παραχώρησε η τότε διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας για να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγω τους φοιτητές του ΕΑΠ από τους τέσσερις νομούς της περιφέρειας.
Από το 2014 που ιδρύθηκε ο πόλος έως το 2016 που ιδρύθηκε το παράρτημα, ακόμη και στην συνέχεια της λειτουργίας του έως και σήμερα, το τοπικό πολιτικό σύστημα -που σήμερα δείχνει σοκαρισμένο από την εξέλιξη - δεν ενδιαφέρθηκε ούτε μια φορά για την ύπαρξη του, δεν ρώτησαν ποτέ εάν έχουν κάποια ανάγκη η στην χειρότερη περίπτωση κάποιοι από αυτούς ακόμη και βουλευτές να μην γνώριζαν ότι υπάρχει στην περιοχή τους.
Η απόφαση που έγειρε θεαματικά την πλάστιγγα για Κοζάνη από την πλευρά του ΕΑΠ, ήταν το κοινό μεταπτυχιακό στην «Δημιουργική γραφή» που έτρεξαν από κοινού το ΕΑΠ και το ΠΔΜ, που πήγε πολύ καλά και πηγαίνει ακόμη και σήμερα. Η διοίκηση του ΕΑΠ έλαβε την απόφαση για Κοζάνη και με ενοίκιο περίπου 10.000/το χρόνο χρησιμοποιεί εως και σήμερα τα Σαββατοκύριακα τις αίθουσες του κτιρίου του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη.
Σήμερα
Το ΕΑΠ για όσους θυμούνται ήταν το πανεπιστήμιο που συμμετείχε και τις δύο φορές στην δράση που έτρεξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στον Πεντάλοφο, όπου στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ψηφιακής Ενημέρωσης» οι εμπειρογνώμονες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου παρουσία του υπουργού Νίκου Παππά "παρουσίασαν και συζήτησαν με τους κατοίκους τις ψηφιακές τεχνολογίες, τις πλατφόρμες επικοινωνίας μεταξύ των ψηφιακών τεχνολογιών και του πολίτη".
Το ΕΑΠ σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews δεν σταμάτησε να ερευνά την δυνατότητα να έχει δικές του δομές που θα φέρουν τα λογότυπά του και που δεν θα είναι ο φιλοξενούμενος του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος αν και οι σχέσεις του με το ΠΔΜ είναι άριστες.
Στην προκειμένη περίπτωση με δεδομένο το γεγονός ότι εγχώριο πολιτικό σύστημα είχε άλλες ασχολίες και δεν ήξερε ούτε που πέφτει το ΕΑΠ,  η βουλευτής Πέλλας κ. Τζάκρη προσέγγισε την διοίκηση του και πρόσφερε στο "πιάτο" έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσεις, εντελώς δωρεάν, πλήρως εξοπλισμένες, που χρησιμοποιούσε στην πανέμορφη πόλη της Έδεσσας για κάποιο χρονικό διάστημα το πανεπιστήμιο Μακεδονία για τμήμα που καταργήθηκε με το "σχέδιο Αθηνά". Το ΕΑΠ πήγε στην Έδεσσα και σχημάτισε πολύ θετική εικόνα για την επάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένες υποδομές θα εξυπηρετούσαν ακόμη πιο πολύ τους ακαδημαϊκούς στόχους του ιδρύματος.
 Αλήθεια τώρα, είναι κανείς που πιστεύει οτι ο πρύτανης του ΕΑΠ κ. Καρδασης, έπρεπε να ρωτήσει τον Μουμουλίδη και τον Θεοφύλακτο, για το εάν θα προτιμήσει την επιλογή που του προσφέρεται; Για το πώς θα προσφέρει καλύτερες ακαδημαϊκές συνθήκες στους φοιτητές και μεταπτυχιακούς που πληρώνουν ακριβά  για το περιεχόμενο σπουδών τους  έπρεπε να λάβει πρώτα την άδεια των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης;
Η αριστερά από τον νόμο πλαίσιο που έφερε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση το 1982 ζητούσε και συνέχισε να ζητά με μαχητικό τρόπο στο μέλλον, την πλήρη κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Σήμερα τι άλλαξε και ο πρύτανης θα πρέπει να συνεννοείται πρώτα με τους εκάστοτε βουλευτές η  τοπικό πολιτικό σύστημα για τις επιλογές του ιδρύματος;
Φαινόμενα απότοκα τέτοιων πρακτικών βλέπουμε να ξετυλίγονται όχι μόνο τώρα που ξεκίνησε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίου ΤΕΙ, όπου πολιτικοί (βουλευτές, δημάρχοι) χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια προτείνουν την δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά τα είδαμε επίσης να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας με την ανακριτικού τύπου συμπεριφορά αυτοδιοικητικών της Εορδαίας στο πρόσωπο του πρύτανη του ΤΕΙ Στέργιου Γκανάτσιου με αφορμή το μέλλον του τμήματος  Μαιευτικής κλπ.
Αυτή η πολιτική συμπεριφορά πρέπει να λάβει τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας