Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Τετραμελής οικογένεια μεταναστών που διαμένει στο Βελβεντό βαπτίστηκαν ορθόδοξοι χριστιανοί – έγιναν μέλη της Εκκλησίας.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Τετραμελής οικογένεια μεταναστών από την Αλβανία, που διαμένει στο Βελβεντό (οι γονείς εργάζονται, τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία του Βελβεντού) βαπτίστηκαν όλοι τους ορθόδοξοι χριστιανοί, γινόμενοι διά του Βαπτίσματος μέλη της Εκκλησίας, μέλη του σώματος του Χριστού.
 

Πρόκειται για την οικογένεια (με τα ονόματα που τους δόθηκαν) του Χρήστου και της Αγνής Κ. (41 και 32 ετών αντίστοιχα) από την Κορυτσά και των δύο παιδιών τους, Μαρίνου (11 ετών) και Γεωργίου (6 ετών), που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να γνωρίσουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ‘’οικεία βουλήσει’’ να βαπτιστούν ορθόδοξοι χριστιανοί, να γίνουν μέλη της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, μέλη του Σώματος του Χριστού.

Τη διαδικασία της όλης κατήχησης – στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και της Θείας Λατρείας της Εκκλησίας – ανέλαβε και πραγματοποίησε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. και εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.  

Το ι. Μυστήριο της Βάπτισης τελέστηκε (Κυριακή, 17-6-2018) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού. Ανάδοχοι έγιναν, το ζεύγος Παναγιώτη και Δήμητρας Κίτση και οι αδερφοί Αστέριος και Γεώργιος Στεργιόπουλος του Βασιλείου και της Ευθυμίας. Εύγε τους. Στο αναλόγιο έψαλε ο χορός των ψαλτών του ιερού ναού με επικεφαλής τον Ιωάννη Τζινίκο.

Ο Θεός ‘’πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν’’. (Α’ Τιμ. 2, 4). Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να γνωρίσουν σε βάθος την αλήθεια, είπε ο εφημέριος π. Κ. και ερμήνευσε τον τρόπο (θέση των τριών και των δύο δαχτύλων στην παλάμη) με τον οποίο οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάνουμε το σχήμα του Σταυρού στο σώμα μας. Είναι μια μικρή αλλά ουσιώδης μαρτυρία.  

Στο Μυστήριο της Βάπτισης παρέστησαν όσοι προσκεκλημένοι των αναδόχων και της οικογένειας. Συγκινητική ήταν και η παρουσία των γονέων και των αδελφών του ζεύγους που ήρθαν από την Αλβανία στο Βελβεντό της Μακεδονίας-Ελλάδας για να παραστούν στο ι. Μυστήριο, να μοιραστούν και να γευτούν από την ανείπωτη χαρά της νεο-βαπτισθείσης οικογένειας.   

Στο τέλος ο π. Κωνσταντίνος μετέφερε σε όλους την ευλογία του Σεβ. κ. Παύλου, είπε ότι με τις σημερινές 4 Βαπτίσεις συμπληρώνει τον αριθμό των 109 Βαπτίσεων σε μετανάστες (οι πρώτες δύο ήταν τον Αύγουστο του 1985 στον Γρηγόριο, φοιτητή της φιλοσοφικής σχολής και στη Χριστίνα φοιτήτρια της δραματικής σχολής, από την Γιουγκοσλαβία) και έδωσε στον καθένα νεο-βαπτισθέντα και ανάδοχο το παρακάτω κείμενο σε φωτοτυπία μαζί με τα ως ενθύμιο Βαπτιστικά τους.   


ΠΡΟΣ ΝΕΟΒΑΠΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

‘’Να κατοικήσει ο Χριστός στις καρδιές σας με την πίστη,
και να είστε ριζωμένοι και θεμελιωμένοι στην αγάπη’’. (Απ. Παύλος).

Με το ιερό μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος γινήκατε χριστιανοί. Είστε μέλη του σώματος του Ιησού Χριστού, μέλη της Εκκλησίας.

Αντί για δικές μου ευχές, σας απευθύνω ευχές και υπομνήσεις του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που, ενώ έχουν γραφεί από τον ίδιο για τους χριστιανούς της Εφέσου πριν από 2000 χρόνια, εντούτοις είναι και σήμερα επίκαιρες. Σαν και να τις έγραψε ο Απόστολος για τη σημερινή περίσταση, όπου εδώ στην ΕΝΟΡΙΑ του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού (της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) τελούμε αυτό το ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος σε μετανάστες συνανθρώπους μας, τώρα πια αδελφούς εν Κυρίω. Αυτά τα λόγια του Αποστόλου θέλω να τα φυλάξετε καλά μέσα στην καρδιά σας.

‘’Δεν είστε, λοιπόν, πια ξένοι και χωρίς δικαιώματα, αλλά ανήκετε στο λαό του Θεού, στην οικογένεια του Θεού. Προστεθήκατε κι εσείς στο οικοδόμημα που έχει θεμέλιο τους αποστόλους και τους προφήτες κι ακρογωνιαίο λίθο αυτόν τον ίδιο το Χριστό. Μ’ αυτόν δένεται ολόκληρο το οικοδόμημα και μεγαλώνει ώστε να γίνει ναός άγιος για τον Κύριο. Ο Κύριος οικοδομεί κι εσάς μαζί με τους άλλους, για να γίνετε πνευματική κατοικία του Θεού.’’ (Εφεσ. β΄, 19-22).

Και πιο κάτω ο ίδιος πάλι Απόστολος εύχεται:
‘’Παρακαλώ το Θεό να ενισχύει πλουσιοπάροχα και δυναμικά με το Πνεύμα του τον εσωτερικό σας άνθρωπο, να κατοικήσει ο Χριστός στις καρδιές σας με την πίστη, και να είστε ριζωμένοι και θεμελιωμένοι στην αγάπη. Έτσι, θα μπορέσετε μαζί με ολόκληρο το λαό του Θεού να συλλάβετε ποιο είναι το πλάτος και το μήκος και το βάθος και το ύψος του μυστηρίου της σωτηρίας, και να γνωρίσετε την αγάπη του Χριστού, που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη γνώση. Έτσι θα γεμίσει η ζωή σας με την πλούσια χάρη του Θεού’’. (Εφεσ. γ, 16-19). π.Κ.Ι.Κ.


π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάκαλος
24-6-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας