Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Παπανδρέου από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη: «Πρέπει να προασπίσουμε τη Δημοκρατία, κινδυνεύει»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, Προέδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Προέδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ήταν στη Γενεύη για το εαρινό Συμβούλιο της οργάνωσης που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ μεταξύ 25-27 Ιουνίου.
Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου ήταν οι κίνδυνοι που διατρέχει σήμερα η δημοκρατία, η μετακίνηση πληθυσμών και η σύνδεση τους με τις υπάρχουσες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων μέσα σε ένα πολύ δυσμενές διεθνές περιβάλλον, περιέγραψε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Μάικλ Μόλλερ, ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου, τονίζοντας την σημαντική συμβολή οργανώσεων όπως η Σοσιαλιστική Διεθνής στην δημιουργία ευρέων συμμαχιών για την προώθηση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του τονίζοντας το αξιακό πλαίσιο που συνδέει την οργάνωση με τον ΟΗΕ: «Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα πολύ οικείο και φιλόξενο περιβάλλον, έναν χώρο που αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας, καθώς συνδέεται με τις αξίες και τις προσδοκίες μας για έναν ειρηνικό, δίκαιο κόσμο με βιώσιμη ανάπτυξη και ισότητα».
Ο Πρόεδρος της ΣΔ, συνεχάρη τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες για την τόλμη και τη συνέπεια που έδειξε σε θέματα ισότητας των φύλων, όπως και αντιμετώπισης του προσφυγικού, τονίζοντας ότι «αποτελεί μια ισχυρή προοδευτική παρουσία στην Ευρώπη σε μια εποχή που το έχουμε τόσο ανάγκη».
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην παρέμβαση του ανέλυσε με ποιο τρόπο οι δεξιοί ηγέτες προσπαθούν να αποδημήσουν τις προοδευτικές αξίες γύρω από τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων, των θρησκευτικών, πολιτισμικών, σεξουαλικών, πολίτικων επιλογών κάθε ανθρώπου.
«Σε ένα κλίμα όπου επικρατεί ο λαϊκισμός, ο ‘άλλος’ βαφτίζεται αυτομάτως εχθρός. Γι’ αυτό, αντί για αλληλεγγύη βλέπουμε τις κοινωνίες μας διαιρεμένες, πολωμένες, σε αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Αντί για πατριωτική υπερηφάνεια έχουμε εθνικιστικό μίσος.
Με αυτό το πνεύμα, πολλοί σύγχρονοι ηγέτες όχι μόνο πυροδοτούν συναισθήματα θυμού και μίσους αλλά υπονομεύουν βασικούς θεσμούς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Για να επικρατήσουμε ως Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να φέρουμε την Αλλαγή. Αν χρειάζεται να αλλάξουμε και εμείς για να το πετύχουμε, να αλλάξουμε!»
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στεφάν Ντε Μιστούρα και την ομάδα Καινοτόμων Πρακτικών του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας