Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη Φίλιππου Σαχινίδη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη


Δημοσιεύθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
Πως αξιολογείτε τις αποφάσεις του Eurogroup;
Οι άτολμες αποφάσεις για το χρέος και η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Οι αποφάσεις αυτές είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα των πολιτικών προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που προκάλεσαν οι αδιέξοδες επιλογές του 2015. Έτσι, σε μια νύκτα κατέρρευσε η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να οικοδομήσει την αφήγηση για «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Τρίτο μνημόνιο στο οποίο μας οδήγησε με τις επιλογές της.

Η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αξιολογείται για την πορεία της οικονομίας και τη συμμόρφωσή της με τις δεσμεύσεις. Με τη διαφορά ότι οι νέες δεσμεύσεις, πέρα από τις γνωστές των συντάξεων και του αφορολόγητου, δεν θα συνδέονται πλέον με τη παροχή φθηνών κεφαλαίων από τον ESM αλλά θα καθορίζουν αν θα υλοποιούνται κάποια από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η Ελλάδα δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, με ότι αυτό σημαίνει για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Παρά την απόφαση του Οκτωβρίου του 2011, που οδήγησε στη μεγαλύτερη περικοπή χρέους το 2012, το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά λόγω των μετέπειτα αρνητικών εξελίξεων στην πορεία της οικονομίας. Τα άτολμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν λύνουν αξιόπιστα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου. Οι τελικές αποφάσεις μετατέθηκαν για το 2032.

Η τωρινή συμφωνία με τους δανειστές για την έξοδο από τα μνημόνια, τι σημαίνει για τους πολίτες μετά από τις πολυετείς θυσίες;
Έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει έξοδος από την κρίση. Γιατί η έξοδος από την κρίση σημαίνει σταθερή ανάπτυξη, με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές. Και αυτό παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Το κλείσιμο, λοιπόν, του τρίτου μνημονίου δεν μεταφράζεται σήμερα σε κάτι ουσιαστικό για την καθημερινότητα του πολίτη.
Από τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές των επόμενων χρόνων θα κριθεί αν η χώρα θα περάσει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης που θα ξεπερνά το 2%. Αν θα εξασφαλίσει το να κατανέμονται τα οφέλη της ανάπτυξης ισόρροπα στις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας αλλά και προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ώστε να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες που εντάθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης.

Αναλάβατε και τώρα τα ηνία της οικονομίας στο Κίνημα Αλλαγής. Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημά σας;
Η μεγάλη προσωπική πρόκληση για εμένα είναι να διασφαλίσω ως Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών ότι σε συνεργασία με τους Γραμματείς των άλλων Τομέων θα εξειδικεύσουμε έγκαιρα τις προγραμματικές μας θέσεις που υιοθετήθηκαν στο ιδρυτικό μας συνέδριο. Να παρουσιάσουμε στους πολίτες και να τους καλέσουμε να συζητήσουμε, όπως θα κάνουμε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, τις προτάσεις μας για το πώς θα διασφαλιστεί η ασφαλής και οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Υπάρχουν περιθώρια φοροελαφρύνσεων;
Ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί σε αυτές τις συνθήκες. Ήρθε λοιπόν η ώρα να επαναξιολογηθεί το μείγμα πολιτικής. Υπάρχουν περιθώρια και αυτά θα πρέπει να μεταφραστούν σε φορολογική ελάφρυνση ή σε ελάφρυνση των ασφαλιστικών βαρών.

Κύριε Σαχινίδη, είχατε κορυφαίο ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών την άγρια εποχή του πρώτου μνημονίου αλλά και της πρώτης παρέμβασης των δανειστών, το 2012, για την περιγραφή των μέτρων για το χρέος. Αν γυρνούσατε πίσω, τι θα διορθώνατε;
Αν κοιτάξει κανείς τι συνέβη στα οκτώ χρόνια από το 2010 θα διαπιστώσει ότι όλες οι κυβερνήσεις που εκλέχτηκαν από το 2012 και μετά συνέχισαν να εφαρμόζουν την ίδια περίπου δημοσιονομική πολιτική: μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας. Αν διαφέρει κάτι, είναι το μείγμα πολιτικής, το οποίο στα δύο πρώτα μνημόνια, σύμφωνα με το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής ήταν
παρόμοιο. Με το τρίτο μνημόνιο η δημοσιονομική προσαρμογή προέκυψε κυρίως από την υπερφορολόγηση και λιγότερο από την περιστολή των δαπανών.
Βλέποντας τελικά, ότι ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού και κοινωνικού κόστους που κατέβαλε η Ελλάδα οφείλονταν στην έλλειψη πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που θα αντιμετώπιζαν τις αιτίες της κρίσης και την αβεβαιότητα που προκαλούσαν οι κοινωνικές συγκρούσεις το 2010-2011, θα επεδίωκα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του τότε Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακόμη περισσότερο να εξασφαλιστούν αυτές οι συναινέσεις. Αυτό θα μας οδηγούσε αντί να χάσουμε το 25% του ΑΕΠ, να χαθεί 15% και να καταστρέφονταν λιγότερες θέσεις εργασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί αυτόνομη πορεία και διψήφιο ποσοστό στις εκλογές. Πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο διπλός στόχος;
Το ζητούμενο σήμερα και μέχρι τις εκλογές είναι να εργαστούμε σκληρά ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να μας επιτρέψει να κατοχυρώσουμε τον στόχο μας για αυτόνομη πορεία. Ο στόχος για διψήφιο ποσοστό είναι εφικτός και ο καθένας από εμάς θα πρέπει συνεχώς να αναλογίζεται τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να τον πετύχουμε.

Τάσσεστε υπέρ των μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών; Με το κόμμα του κ. Τσίπρα ή του κ. Μητσοτάκη;
Είμαι υπέρ της αυτόνομης πορείας, θέση άλλωστε που υπερασπίστηκα σε όλες τις τοποθετήσεις μου στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Δεν αρμόζει στους ανθρώπους του χώρου μας να λοξοκοιτάζουν δεξιά ή αριστερά. Λοξοκοιτάζουν αυτοί που δεν έχουν ταυτότητα. Αυτοί που δεν πιστεύουν στην προοπτική του χώρου. Αυτοί που πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία σε ποια κυβέρνηση μετέχεις, με ποιο Πρωθυπουργό και με ποιο πρόγραμμα αρκεί να είσαι Υπουργός.
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κόμμα της κεντροαριστεράς που θα υποχρεώσει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές να συνεννοηθούν για ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν την μελλοντική πορεία της. Τασσόμαστε υπέρ της Εθνικής Συνεννόησης μετά τις εκλογές, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε η χώρα θα ωφεληθεί αν το πελατειακό κράτος που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατασταθεί από το πελατειακό κράτος της ΝΔ.

Θα είστε υποψήφιος στην Λάρισα;
Ναι, θα είμαι υποψήφιος στη Λάρισα όπως έχω ήδη ανακοινώσει στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής στις επισκέψεις που κάνω στην περιφέρεια μου.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας