Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Φώφη Γεννηματά για Παιδεία: Σταματήστε τα παιχνίδια με τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η σκέψη μου σήμερα είναι σε όλα τα παιδιά που δίνουν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων γεμάτα με άγχος αλλά και πραγματική ελπίδα.

Εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη.
Οι προσπάθειες να πιάσουν τόπο.
Οι σπουδές είναι σήμερα ένας σημαντικός στόχος για τα νέα παιδιά κι ένα ουσιαστικό εφόδιο στη ζωή τους.

Γι’ αυτό και στις περισσότερες χώρες στα θέματα της Εκπαίδευσης αναζητούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.


Γιατί ο στόχος είναι κοινός.
Ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα που προσφέρει, γνώσεις και δεξιότητες, πολύτιμα εφόδια στη ζωή της νέας γενιάς.

Δυστυχώς ό,τι είναι αυτονόητο για τους άλλους, αποτελεί ακόμη ζητούμενο στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα τώρα που ο κατήφορος δεν έχει τέλος με την πολιτική της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας.

Προχειρότητα, πελατειακές σχέσεις, απαξίωση επιτυχημένων θεσμών και δομών, κυνήγι της αριστείας, ισοπέδωση, διάλυση των πάντων. Οπισθοδρόμηση.

Έχετε πλήρη επίγνωση της ζημιάς που έχετε κάνει στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.
Γι αυτό και αποφεύγετε τον διάλογο, δεν αντέχετε την κριτική και επιλέγετε πάντα γρήγορες διαδικασίες στη Βουλή  για να μην ακουστούν οι αντίθετες φωνές.

Η δήθεν αριστερή πολιτική σας δεν είναι τίποτα άλλο παρά διευθετήσεις συμφερόντων που καταλήγουν σε μια σκληρή ταξική πολιτική.

Γιατί θίγει κυρίως τους νέους από τις λαϊκές τάξεις, μιας και τα παιδιά οικογενειών με οικονομική επιφάνεια έχουν την διέξοδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κυρίως του εξωτερικού.

Η φυγή στο εξωτερικό με την πολιτική σας ξεκινάει μετά το λύκειο.

Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και αντιλήψεις που το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς δεν τους ενδιαφέρει.

Με την πολιτική που ακολουθείτε και στο χώρο τη παιδείας κουβαλάτε νερό στο μύλο της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να εμφανισθεί ως δήθεν «εγγυητής» στον χώρο της Εκπαίδευσης, χωρίς να διαθέτει καμία νέα καινοτόμα πρόταση, χωρίς να πιστεύει στον ρόλο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Γιατί αλήθεια είναι «επείγον» το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο;
Τι  δεσμεύσεις έχετε;
Γιατί ευτελίζει η Κυβέρνηση το Κοινοβούλιο με την διαδικασία συζήτησής του;
Προφανώς για να την πάρουν είδηση όσο το δυνατόν λιγότεροι γι’ αυτά που επιχειρεί.
Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Πάμε να τα δούμε ένα – ένα.

  • Καταργείτε το Προεδρικό Διάταγμα για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και άρον-άρον λόγω τρόικας επαναφέρετε την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που καθιερώθηκε την περίοδο 2010-2012.
Τότε την «πετροβολούσατε» και στη συνεχεία την καταργήσατε. Ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει. Εις βάρος της Εκπαίδευσης βέβαια.
Αλλά όσο σωστή είναι η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας, άλλο τόσο είναι σωστή και η αξιολόγηση του κάθε εκπαιδευτικού. Το ένα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο. Όμως το ένα έχει ψήφους το άλλο δεν έχει.

Πρέπει να εγγυηθούμε ασφάλεια για την δουλειά του εκπαιδευτικού αλλά και να αξιολογείται για την εξέλιξή του.

……………………. . …………………….

  • Καταργείτε τον θεσμό των Σχολικών Συμβούλων.

Έναν από τους πιο δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς που η καθιέρωσή του από την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου δικαίωσε τους αγώνες των Εκπαιδευτικών.

Ένα θεσμό που διαχρονικά καταγράφηκε με θετικό πρόσημο, χωρίς μάλιστα να έχει και την απαραίτητη στήριξη και τις κατάλληλες υποδομές.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι προσφέρουν πολλά. Σε προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών, ενδοσχολικών συγκρούσεων, συμπεριφορές, σε θέματα παρεμβάσεων από τους γονείς, τριβών μεταξύ των διδασκόντων.

Γιατί είχαν την επιστημονική γνώση και την εμπειρία, να αντιμετωπίσουν κρίσεις, να προτείνουν λύσεις.
Καταργείτε αυτό τον θεσμό χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις εκθέσεις της Επιτροπής Διαλόγου που εσείς παραγγείλατε.
Και στην θέση τους δημιουργείτε νέα γραφειοκρατία για νέα ρουσφέτια.
……………………. . …………………….

  • Δημιουργείτε νέες πελατειακές σχέσεις στον πιο ευαίσθητο χώρο.

Στον χώρο της εκπαίδευσης έχει ιδιαίτερη αξία το υπόδειγμα που προβάλλει η πολιτεία, ότι σέβεται δηλαδή τις διαφανείς διαδικασίες και την αξιοκρατία.
Αντί αυτού εισάγετε διαδικασίες και τρόπους μοριοδότησης, που «προετοιμάζουν» την επιλογή των κολλητών του Υπουργείου.
Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις –όπως στην επιλογή των στελεχών από κάτω προς τα πάνω- επιχειρείτε την Συριζοποίηση της Εκπαίδευσης, δίνοντας το χειρότερο παράδειγμα ευνοιοκρατίας και κυριαρχίας του ρουσφετιού.
Να γνωρίζετε όμως ότι αυτές σας οι παρεμβάσεις δεν θα μακροημερεύσουν. Για μας είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να γίνει η αξιοκρατία πράξη.
……………………. . …………………….

  • Δημιουργείτε μεγάλα προβλήματα για την Ειδική Αγωγή.

Αντί να ενισχυθεί η λειτουργία των  ΚΕΔΔΥ και ιδιαίτερα στο κομμάτι της Υποστήριξης , προβλέπεται  η διάλυσή-συγχώνευσή  τους.
Επιστρέφουμε έτσι στο ιατροκεντρικό μοντέλο και σε ουρές για απλές διαγνώσεις και όχι σε ουσιαστικές  διεπιστημονικές αξιολογήσεις με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών.
Πρόκειται για πισωγύρισμα δεκαετιών στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής .Το κόστος θα το  πληρώσουν γονείς, εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι απόλυτα σαφές ότι ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.
Είναι μια στάση ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειες.

Θέλω όμως κύριε Υπουργέ να σας επισημάνω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι το μόνο που θα στιγματίσει την θητεία σας.
Έχετε σοβαρότατες ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κάτι που αφορά τόσο  εσάς αλλά κυρίως τον κ Τσίπρα που επιλέγει συνειδητά τον δρόμο της υποβάθμισης για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Έχετε εγκαταλείψει τα Πανεπιστήμια στο έλεος της βίας και της ανομίας.

Από κέντρα εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών τα μετατρέπετε με την ανοχή σας σε ορμητήρια διαφόρων ομάδων και κέντρα παρανομίας.
Αυτή είναι η πραγματική κατάργηση του ασύλου.

Δείτε τι συμβαίνει στο Πολυτεχνείο, τι συμβαίνει στην ΑΣΟΕΕ , Τι συμβαίνει στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και δεν είναι μόνο αυτά.

Τέτοια μέρα δεν μπορώ παρά να κλείσω την τοποθέτηση μου με  την  υποτιθέμενη κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή τις καταργείτε. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο τις επαναφέρετε. Σταματήστε τα παιχνίδια με τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Με τη θηλιά στο λαιμό μας για την οικονομία και τη ναρκοθέτηση της εκπαίδευσης δεν διαλύετε απλά το παρόν, υπονομεύετε και το αύριο.

Ευτυχώς η αντίστροφη μέτρηση για σας έχει αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας