Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ο άνθρωπος που έχει το μυαλό στη γλώσσα

Της Αλίκης Χατζή
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν ποτέ σοσιαλιστής με την πρώιμη «πασοκική» έννοια ενός σοσιαλισμού μαρξιστικού τύπου, αφού εντασσόταν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ήδη από φοιτητής τη δεκαετία του 1970. Ο Κώστας Λαλιώτης τον σύστησε στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 και σύμφωνα με τον μύθο, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ εντυπωσιάστηκε από την ευστροφία του νεαρού ακαδημαϊκού και τρία χρόνια μετά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το κόμμα του, τον επέλεξε αντί πολλών κομματικών στελεχών για τη θέση του υφυπουργού Τύπου. Μια θέση που έμοιαζε φτιαγμένη για αυτόν περισσότερο ίσως από κάθε άλλη που ανέλαβε στο μέλλον, χάρη στην οποία κέρδισε με την αξία του τον τίτλο του ευφυούς πολιτικού.


Η πειθώ με την οποία παρουσίαζε ότι λειτουργούσε μια κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό κοντά στο τέλος του και μια πρώτη κυρία, τη Δήμητρα Λιάνη, που φοβέριζε τους υπουργούς, ήταν ένα έργο τέχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λιάνη δεν τον συμπάθησε και για ένα διάστημα τον «έκοψε», ενώ οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ -ανδρεϊκοί και αντιπαπανδρεϊκοί- προσπαθούσαν να τον κοντύνουν με κουτσομπολιά και φανταστικές ιστορίες σχετικά με το πώς κατάφερε να αναδειχθεί από το… πουθενά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άνθρωπος ικανός, «τέρας μορφώσεως», με εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα ευγλωττία και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου από τα 28 του χρόνια, «ο άνθρωπος που έχει το... μυαλό στη γλώσσα» κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορούσε παρά να ήταν… επικίνδυνος.

Εκείνα τα χρόνια δε, που στο πολιτικό σύστημα κυριαρχούσαν πρόσωπα που ανέδειξε η περίφημη γενιά του Πολυτεχνείου -γενειοφόροι και αμπεχονοφορούντες- ο ξεχωριστός νεοεισαχθείς στην πολιτική Βενιζέλος αποτελούσε και μεγάλη «απειλή»: Τον ανταγωνίστηκαν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και τον εχθρεύτηκαν πολλοί - από όλους τους κομματικούς χώρους. Όλοι όσοι αναδείχθηκαν ως έξυπνοι και άξιοι στην πολιτική μέσα από την κομματική τους ταυτότητα και μόνο. Αυτοί κυρίως, που επειδή υπήρξαν «πιστοί», οι κομματικοί μηχανισμοί μετέτρεψαν σε μεγάλους αναλυτές και πολιτικούς που για όλα έχουν μια απάντηση «επιστημονική», σοσιαλιστικού συνήθως περιεχομένου. Ως τέτοιοι, δογματικοί και εκλεκτοί από ταξική επιφοίτηση (όπως νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι) τον μίσησαν οι σημερινοί Συριζαίοι. Οι οποίοι ως ιδεοληπτικοί φανατικοί και ιεροκήρυκες της σωτηρίας του κόσμου, έχουν το χαρακτηριστικό να μην κουράζονται ποτέ… να μισούν: Τις σπουδαίες επιδόσεις, την ικανότητα, την αριστεία, το ξεχωριστό και φυσικά ό,τι δεν ελέγχεται!
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν και είναι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Καταρχήν διότι τους αμφισβητούσε, έπειτα διότι δεν είχε κανέναν δισταγμό να αποκαλύψει τους σχεδιασμούς τους, για τα αποτελέσματα των οποίων ουδέποτε έπεσε έξω. Από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, εκείνα που δεν υπήρξε ανοησία που να μην υποκινήσουν ή ψέμα που να μη διασπείρουν, από τις συκοφαντικές και χυδαίες ταμπέλες («γερμανοτσολιάδες», «προδότες» κ.ά.) έως τους εκτεταμένους προπηλακισμούς των πολιτικών τους αντιπάλων για τους οποίους επαίρονταν ανενδοίαστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι στο στόχαστρο. Χρησιμοποιώντας τη γνώριμη από τα πάλαι ποτέ κομμουνιστικά καθεστώτα τακτική, επεδίωξαν να τον σπιλώσουν με στόχο να υποστεί τη δημόσια χλεύη. Τον στιγμάτισαν και φροντίζουν να τον συντηρούν στιγματισμένο κατασκευάζοντας σκάνδαλα και περίεργες πολιτικοοικονομικές ιστορίες, ώστε να μην αναλάβει ποτέ -αν γίνεται- σημαντικό ρόλο εθνικής ευθύνης. Να μη γίνει αρχηγός, να μην επηρεάζει…
Στην αρχή κατηγορήθηκε για την περίφημη λίστα Lagarde. Ο Νίκος Παππάς -άρα ο Αλέξης Τσίπρας- ήταν το πρόσωπο που διέρρεε στα ΜΜΕ τα ονόματα της λίστας, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης, αυτός που διέδιδε -ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- τις φήμες ότι στη λίστα βρίσκονταν και μέλη της οικογένειας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όλως τυχαίως, ο Πάνος Σκουρλέτης πρωτοστατεί και σήμερα στις δημόσιες ύβρεις εναντίον του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά και αιτείται με περίσσιο θράσος… να τον διώξει το ΠΑΣΟΚ και να τον απομονώσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να ενωθεί η… Κεντροαριστερά.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν στην Κεντροαριστερά που έχουν στο μυαλό τους περιλαμβάνουν και τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να ησυχάσουν αν δεν… «εκδικηθούν» τον Βενιζέλο γιατί αποκάλυψε τη σχέση τους και μάλιστα στη Βουλή! Κατά πώς φαίνεται δεν θα τα καταφέρουν διότι η νέα σκευωρία με το όνομα Novartis δεν τους βγαίνει. Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει εξαντλήσει όλη την παραγωγή σανού και δεν ανήκει πια στο κατασκευασμένο «ηθικό» παρελθόν της, είναι τα τρίχρονα έργα και οι ημέρες της.

Όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι τα δικά του έργα, για τα οποία και πάλι δικαιώνεται!
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης 29/3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας