Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Αντιπολεμική Εκδήλωση-Συζήτηση στην Πτολεμαΐδα

Κυριακή 1 Απριλίου, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό Πτολεμαΐδας διοργανώνει συζήτηση με θέμα
«Έξαρση του ελληνικού εθνικισμού, σύννεφα πολέμου στη γειτονιά μας. Ποια η απάντηση του κινήματος και της Αριστεράς;».
 Ώρα 7μμ, στο καφέ Σπλέντορ.
Στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο συ­νω­θού­νται υπε­ρε­ξο­πλι­σμέ­νοι στό­λοι (των ΗΠΑ, της Γαλ­λί­ας κ.ά.), ενώ στο Αι­γαίο δια­σταυ­ρώ­νο­νται «ασκή­σεις» οπλι­σμέ­νων αε­ρο­πλά­νων, με τον πο­λυ­ε­θνι­κό «Ηνί­ο­χο» (Ελ­λά­δα, ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Εμι­ρά­τα, Ιτα­λία κ.ά.) να ξε­χω­ρί­ζει ως επί­δει­ξη δύ­να­μης.
Ο κίν­δυ­νος ενός θερ­μού επει­σο­δί­ου είναι ορα­τός, ειδικά στο φόντο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και του ανταγωνισμού Δύσης-Ρωσίας/Κίνας. Από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων της ελληνικής ερ­γα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των επεί­γει να μπει φρένο στον εθνικισμό, στην ελληνική επιθετικότητα και προκλητικότητα, να απαιτηθούν λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα μνημόνια και τους εξοπλισμούς.
Η πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ κι­νεί­ται στην αντί­στρο­φη κα­τεύ­θυν­ση. Για να πα­ρα­μεί­νει στην εξου­σία, επι­διώ­κει μια πρω­το­φα­νή σύ­σφι­ξη σχέ­σε­ών της με την κυ­βέρ­νη­ση του Τραμπ στις ΗΠΑ, ανα­κοί­νω­σε αγορά νέων πολεμικών αεροπλάνων και αεροπλανοφόρων, διατηρεί την πολιτική Σαμαρά στο ζήτημα στρα­τιω­τι­κής και δι­πλω­μα­τι­κής συμ­μα­χίας με το κρά­τος-δολοφόνο του Ισ­ρα­ήλ και τη δι­κτα­το­ρία του Σίσι στην Αί­γυ­πτο.
Σε αυτό το κλίμα λογοδοτούν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και ο καθημερινός βομβαρδισμός με  αντιτουρκική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ. Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε συμμαχία με ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ, τους μεγαλύτερους χασάπηδες του πλανήτη, για να κερδίσει ζωτικό χώρο καπιταλιστικών κερδών στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο-Μεσόγειο, την παρουσιάζουν θρασύτατα ως «θύμα» και «αμυνόμενη». Και μέσα σε αυτό το κλίμα προσπαθούν να καλλιεργήσουν την «εθνική ενότητα» (δηλαδή την ταύτιση με την κυβέρνηση και το κράτος στα «εθνικά θέματα») , για να υποταχτούν οι φτωχοί στα μνημόνια και στην εξαθλίωση, στον εργασιακό μεσαίωνα.   Μέσα σε αυτό το κλίμα νομιμοποιούνται και αποθρασύνονται οι ναζιστικές συμμορίες, όπως έδειξε η κλιμάκωση των δολοφονικών επιθέσεών τους με ρόπαλα , μαχαίρια κι εμπρηστικούς μηχανισμούς, σε μετανάστες αλλά και σε ντόπιους εργαζόμενους και νεολαία, σε συνδικαλιστές και σε οργανώσεις του αριστερού και του αναρχικού χώρου.
Η συμμαχία με τον ιμπεριαλισμό μπορεί να προσπορίσει –και προσπορίζει– οφέλη για την ελληνική άρχουσα τάξη , σε ό,τι αφορά την ενεργειακή σκακιέρα . Ωστόσο από αυτά ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε. Οι μισθοί πείνας, οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις και ο κίνδυνος απώλειας της πρώτης κατοικίας δεν πρόκειται να ελαφρύνουν από όλα αυτά τα σχέδια. Ίσα ίσα οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά στρώματα θα χρειαστεί, εκτός από το ύστατο οικονομικά υστέρημα, να συνεισφέρουν και σε αίμα για αυτές τις εξορμήσεις των Ελλήνων καπιταλιστών και του κράτους τους.
Ελληνικός και τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, έχουν όμως καθήκον  να παλέψουν για την ανατροπή των κυβερνήσεών τους, των αφεντικών τους και των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Ο καθένας να παλέψει τον εχθρό στην ίδια του τη χώρα, κι όχι τον γειτονικό λαό μαζί με τους καταπιεστές και εκμεταλλευτές του.
Για όλα αυτά σας καλούμε να συζητήσουμε την Κυριακή, με στόχο να  προωθήσουμε και στην περιοχή μας τις απαραίτητες αντιπολεμικές-αντιεθνικιστικές πρωτοβουλίες, που θα ζητάνε καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους, όχι καλύτερες πιθανότητες πολέμου και θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας