Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Βαρύτατα εκτεθειμένοι, οι γνωστοί - άγνωστοι κινδυνολόγοι

Με την προηγούμενη ανακοίνωση μας για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, πιστεύαμε ότι η θέση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για μια δράση τόσο σημαντική για τους πολίτες της, είχε γίνει κατανοητή : «… εάν οι αρχικοί πόροι δεν αποδειχθούν επαρκείς, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση αυτών…».

Είναι λυπηρό που τα αυτονόητα δεν γίνονται αντιληπτά. Πριν ολοκληρωθεί
η διαδικασία των αιτήσεων, οι γνωστοί – άγνωστοι κατέφυγαν σε μια απίστευτη κινδυνολογία χωρίς να έχει ζητηθεί από μέρους τους κάποια επίσημη ενημέρωση. 

Χωρίς ίχνος ντροπής προσπάθησαν να «λεηλατήσουν»  μια τόσο σημαντική δράση που αποτελεί συνέχεια των δράσεων που μόλις σήμερα ανακοινώσαμε: «Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων, υποδομών υγείας και λοιπών δημοσίων κτιρίων», συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ.

Είχαμε υποσχεθεί ότι θα επανέλθουμε με νέες τοποθετήσεις, απλώς δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα συνέβαινε τόσο σύντομα.

Το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ξεκίνησε με μια αρχική χρηματοδότηση, για την Δυτική Μακεδονία, της τάξης των 6,7 εκ. €.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβάλει κάποιος ενδιαφερόμενος αίτηση και να τύχει χρηματοδότησης αυτή η αίτηση, είναι η ύπαρξη του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Έως την Παρασκευή 23/3/2018, είχαν εκδοθεί (ενημέρωση από το Υπουργείο Ενέργειας) τα παρακάτω ΠΕΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα:
Κοζάνη: 556 
Καστοριά: 297
Φλώρινα: 170
Γρεβενά: 178
ΣΥΝΟΛΟ: 1.201 

Επομένως, γίνεται κατανοητό (?) ότι οι αιτήσεις που θα μπορούσαν να υποβληθούν, δεν θα μπορούσαν να υπερβούν τον αριθμό των 1201. Με ένα μέσο κόστος 10.000 €, ο συνολικός αιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 12 εκ. € περίπου. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των ΠΕΑ δύναται να αυξηθεί.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Ενέργειας με την ανακοίνωση για ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των διαθέσιμων πόρων του Προγράμματος. Για την Δυτική Μακεδονία αυτό σημαίνει αύξηση του αρχικού διαθέσιμου προϋπολογισμού (από 6,7 εκ. € σε 13,4 εκ. €).

Επομένως, το Πρόγραμμα δύναται να δεχθεί αιτήσεις που να καλύπτουν το ποσό των 13,4 εκ. € (περίπου 1350 ΠΕΑ).

Εάν ο αριθμός των ΠΕΑ αποδειχθεί μεγαλύτερος των 1350, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί ότι και αυτές οι όποιες επιλαχούσες αιτήσεις (150 – 200) θα τύχουν χρηματοδότησης.

Ελπίζουμε ότι αυτήν την φορά τα αναγραφόμενα γίνονται κατανοητά απ’ ΟΛΟΥΣ και δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ !

Τελειώνοντας, ενημερώνουμε όλους τους πολίτες ότι το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ θα είναι ανοικτό έως το 2022 (με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμη χρηματοδότηση).

ΥΓ: Αυτή την φορά η τοποθέτηση μας είναι μόνο 392 λέξεις !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας