Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Καταψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός έτους 2018 του δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Με ψήφους 11 "ναι" και 13 "όχι" καταψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας περί «Έγκρισης του Προϋπολογισμού – Τεχνικού Προγράμματος και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Δήμου Σερβίων-Βελβεντού οικονομικού έτους 2018», στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων - Βελβεντού της Τρίτης  20 Μαρτίου 2018.
«Ναι» ψήφισαν, οι εννιά (9) από τους δέκα συμβούλους της συμπολίτευσης (Δισερής, Ζάκης, Ζυγούρης, Κυριακίδης, Μαλιούρα, Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος Στ., Τέτος) και δύο (2) από τους ανεξάρτητους (Λαζαριώτης, Παπαγεωργίου).
«Όχι» ψήφισαν, οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης (Κωνσταντόπουλος, Γκουτζιομήτρος, Ιωαννίδου, Μπάκανος, Μπρουσιόβας, Παναγιωτούλας), οι δύο παρόντες σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Λιάκος, Γεωργακόπουλος), οι τέσσερις ανεξάρτητοι σύμβουλοι (Ζορμπάς, Κουκάλης Κοσμάς, Παπαδόπουλος Μιχ.) και -προς έκπληξη- ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Παπαστέργιος Θωμάς (διαμαρτυρόμενος για τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής), του οποίου η ψήφος ήταν καθοριστική, αφού έκρινε το αποτέλεσμα και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του «Όχι» (σε περίπτωση ισοψηφίας 12-12 θα υπερψηφίζονταν ο προϋπολογισμός με τη δεδομένη θετική ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παπαδόπουλου Στ.).
Από τη συνεδρίαση -και την ψηφοφορία βέβαια- απουσίαζαν, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Αλεξόπουλος Αναστ. και Κουλιός Βασ.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης ανέφερε ότι το προτεινόμενο σχέδιο του Προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο και σύμφωνα με τις επιταγές της κρίσης του Παρατηρητηρίου, κάλεσε δε τους συμβούλους να το υπερψηφίσουν αφού -όπως ανέφερε- η μη ύπαρξη  ψηφισμένου και εγκεκριμένου Προϋπολογισμού δημιουργεί πολλά προβλήματα και αδιέξοδα. Ειδικά ανέφερε ότι δεν μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις χωρίς επικυρωμένο Προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να απενταχτούν έργα, όπως π.χ. «η κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης των Λαζαράδων».
Στη συνέχεια και μετά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ορισμένες από τις οποίες προκάλεσαν αίσθηση (Παπαδημητρίου -«ποια η διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού…», Τέτος -ένσταση για τη λειτουργία του δήμου στην ανάθεση έργων δικαστικής συνδρομής-, Ζορμπάς -«αναξιόπιστος, με πολλά λάθη ο Προϋπολογισμός»-, Παπαγεωργίου –«να καταθέσουν οι πρόεδροι προτάσεις και μετά να έρθει για ψήφιση»-), ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και λοιπών συμβούλων επί του προτεινόμενου σχεδίου προϋπολογισμού.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος στάθηκε κατ’ αρχάς στην εξάμηνη καθυστέρηση κατάρτισης και υποβολής του σχεδίου Προϋπολογισμού, στην παράλειψη διαβούλευσης για υποβολή προτάσεων από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και στην έλλειψη πολιτικής καθοδήγησης, καταλήγοντας ότι καταψηφίζει το σχέδιο Προϋπολογισμού σαν μη ισοσκελισμένο και μη ρεαλιστικό, με κύριο λόγο την αδυναμία είσπραξης των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. Τέλος στάθηκε θετικά στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, προτείνοντας να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό και άλλη για το Τεχνικό Πρόγραμμα (κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό).
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκης Λιάκος, στάθηκε και αυτός στο ότι δεν προηγήθηκε της κατάθεσης του σχεδίου Προϋπολογισμού διαβούλευση με τους προέδρους των Τ.Κ., τους συμβούλους κ.α., έθεσε ερωτήματα για προτεινόμενες μελέτες του σχεδίου Π/Υ που δεν έχουν περάσει για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο (βιομάζα, κ.α.), καταλήγοντας ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό, σαν ελλειμματικό, μη διαχειρίσιμο και μη αναπτυξιακό.
Ο έτερος επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γεωργακόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση) στάθηκε αρνητικά στη γενικότερη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού που προσδίδει βάρη στη λαϊκή τάξη και στην έλλειψη της χρηματοδότησης από το κράτος (περίπου στο 50% η χρηματοδότηση από αυτή που προέβλεπε αρχικά ο Καλλικράτης, όπως ανέφερε), καταψηφίζοντας το σχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ στάθηκε θετικά στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος με κάποιες τροποποιήσεις  που έχουν να κάνουν με ενεργειακά θέματα (φωτοβολταϊκά, κ.α.).  
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου του Προϋπολογισμού οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Ζυγούρης («δεν τηρήθηκε η διαδικασία κατάρτισης, να ψηφιστεί ως έχει και αμέσως να προχωρήσει η 1η τροποποίηση»), Θύμιος Δισερής («υπέρ»), Δημήτρης Κουκάλης («δεν μπορείτε να διοικήσετε, δεν μπορείτε να δρομολογήσετε καταστάσεις, είστε στο μηδέν, δεν έχω κανένα λόγο να ψηφίσω αυτόν τον Προϋπολογισμό»), Νίκος Λαζαριώτης («δεν λειτουργεί τίποτε σωστά, αλλά επειδή οι συνέπειες από την μη ψήφιση [πιθανή επιτροπεία] αφορούν την επόμενη δημοτική αρχή, και αυτό δεν είναι ηθικό, υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό»), Μιλτιάδης Γκουτζιομήτρος (τροποποίηση στην ενότητα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, με προσθήκη και άλλων κοινοτήτων, "Όχι" στον Προϋπολογισμό, "Ναι" στο Τεχνικό Πρόγραμμα», Θόδωρος Παπαγεωργίου («"Ναι", εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις»), Βαγγέλης Χαραλαμπίδης («δεν έχουμε γνώση για πολλά θέματα που έρχονται για ψήφιση, ‘υπέρ’»).  
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνοπτική κατάσταση του ισοσκελισμένου σχεδίου Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού έτους 2018 έχει ως εξής:
- Σύνολο Πόρων – Εσόδων: 16.809.272,57 €
- Σύνολο Εξόδων και Πληρωμών: 16.809.272,57 €
Γ.Μ./mikrovalto.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλα εκαναν κ καταψηφισαν μετα απο ολα αυτα

Ανώνυμος είπε...

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντιπολίτευσης μιας και ο Δήμος εχει πίασει πάτο !!

Το Προφίλ μας