Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 Δήμου Σερβίων-Βελβεντού για Καμβούνια-Λιβαδερό – Προχειρότητα copy paste

Γνωρίζοντας λίγο-πολύ τις διαδικασίες σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος  Δράσης 2018 στο Δήμο Σερβίων - Βελβεντού, δηλαδή την έλλειψη οποιασδήποτε διαβούλευσης με τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τους δημοτικούς συμβούλους στο σύνολό τους, δεν αναμέναμε ότι θα εμπεριείχε κάτι νέο και ουσιώδες από πλευράς έργων.
Εξετάζοντας τις εγγραφές του νέου τεχνικού προγράμματος που αφορούν τον ορεινό όγκο των Καμβουνίων (Καμβούνια – Λιβαδερό), διαπιστώνει κανείς ότι απλώς πρόκειται για μια …αντιγραφή του προγράμματος του 2017, χωρίς καν μια στοιχειώδη επικαιροποίηση και προσαρμογή στα πρόσφατα δεδομένα και ανάγκες. Αυτό, αν μη τι άλλο, υποδηλώνει τουλάχιστον -και έτσι είναι- ότι την προηγούμενη περίοδο …δεν είχε εκτελεστεί κανένα έργο(!).
Μειονεκτικό το πρόγραμμα -ως συνήθως- για Καμβούνια-Λιβαδερό, σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες σε πραγματικά έργα (η …ισοσκέλιση με το φιάσκο του αρδευτικού Καμβουνίων θα επεξηγηθεί παρακάτω).
Πριν δώσουμε σε πίνακες το Τεχνικό Πρόγραμμα που υποβλήθηκε για έγκριση με τον προϋπολογισμό 2018 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 20.3.2018 και καταψηφίστηκε, θα επιμείνουμε σε  ορισμένες παρατηρήσεις:
- Εγγραφή 2.000.000,63 € από επιχορήγηση της ΔΕΗ για το αρδευτικό των Καμβουνίων (Έργο: «Μεταφορά νερού από τον ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα στη δεξαμενή αναρρύθμισης των αρδευτικών δικτύων της Δ.Ε. Καμβουνίων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού»). Μια υπόθεση απ’ ότι φαίνεται «χαμένη» από καιρό, αφού η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ που υπογράφηκε από το 2014 έχει λήξει στις 8/8/2016 (μέχρι τότε έπρεπε τουλάχιστον να είχαν δημοπρατηθεί οι μελέτες), και από τότε έχει εγκαταλειφτεί πλήρως το θέμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα για την υπόθεση, από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους ή ακόμη και δημότες, συγκροτήθηκε στη συνεδρίαση στις 7.10.2017 Επιτροπή Παρακολούθησης Προγραμματικής Σύμβασης (Κοσματόπουλος, Δισερής, Κωνσταντόπουλος, Λιάκος), η οποία δεν λειτούργησε στο ελάχιστο (η ευθύνη σ’ αυτές τις περιπτώσεις βαρύνει τον επικεφαλής). Οι πρόσφατες απαντήσεις του δημάρχου, περί «επικοινωνίας με τον κ. Παναγιωτάκη, και θα δούμε κλπ» επιβεβαιώνουν την οδυνηρή πραγματικότητα, ότι το «αρδευτικό των Καμβουνίων» πρέπει -δυστυχώς- να το …ξεχάσουμε. Και είναι κρίμα, γιατί θα ήταν ένα μοναδικό έργο πνοής και ανάπτυξης για τα Καμβούνια.
- Εγγραφή δαπάνης 181.282,41 € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου (Έργο: «Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου»). Μια δαπάνη -με κάποιες αυξομειώσεις- που εγγράφετε στα Τεχνικά Προγράμματα Δράσης του δήμου από την περίοδο της υπογραφής του πρώτου «μνημονίου» συνεργασίας με τους κατόχους λατομείων (9.5.2014), χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτε στο χώρο της μαρμαροφόρου περιοχής. Η τελευταία ουσιαστική εξέλιξη αφορά την υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ ποσού 146.000 € από το Περιφερειακό συμβούλιο στις 9.10.2017 για το Έργο «Ηλεκτροδότησης των Λατομικών Επιχειρήσεων της Μαρμαροφόρου Περιοχής Τρανοβάλτου Δήμου Σερβίων – Βελβεντού»…
- Η εγγραφή της δαπάνης του έργου υδροδότησης των Λαζαράδων ύψους 482.553,55 €, «σώζει» τα σχέδια δράσης των τελευταίων ετών, μιας και είναι το μοναδικό σίγουρο προς εκτέλεση  έργο της τριετίας, με πολλές βέβαια παλινωδίες και καθυστερήσεις. Οι Λαζαράδες στερούνται πόσιμου νερού από 12.3.2010 λόγω νιτρικών, η αποδοχή της μελέτης που συνέταξε η ΠΕ Κοζάνης εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στις 20.8.2014, εντάχτηκε από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο του 2016, δημοπρατήθηκε στις 3.10.2017, τον Νοέμβριο  αναδείχτηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού ο μειοδότης (με έκπτωση 60,89%) και ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση έργου. Αυτό μάλιστα -η μη υπογραφή της σύμβασης, που δεν μπορεί να γίνει τώρα λόγω μη ψήφισης του προϋπολογισμού- χρησιμοποιήθηκε και σαν μέτρο πίεσης της πλειοψηφίας στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση της έγκρισης του Προϋπολογισμού 2018 (20.3.2018), διότι -όπως υποστήριξε- το έργο θα απενταχτεί αν δεν υπογραφεί μέχρι 31.3.2018!
- Νερό Ελάτης. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ακαταλληλότητας του νερού της Ελάτης (λόγω δεξαμενών και δικτύου), οδήγησε στη δικαστική καταδίκη με αναστολή του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού και του αντιδημάρχου Καμβουνίων (21.11.2017). Κι όμως, όχι μόνο δεν έχει προβλεφτεί κανένα πρόσθετο κονδύλιο για την επίλυση του προβλήματος στο υπό έγκριση Τεχνικό Πρόγραμμα Δράσης 2018, αλλά σταθερά από το Τεχνικό Πρόγραμμα  του 2016 (!!) εγγράφεται το ποσό των 20.000 € για «Συντήρηση - Αποκατάσταση φρεατίων και δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης της Ελάτης».
- Εγγραφή σταθερού ποσού 22.755 €, ομοίως από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 (!!) της Ελάτης, για το έργο «Προετοιμασία τεχνικού φακέλου και υποβολής στο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ ‘Πράσινες και Αγροτικές Περιοχής’», ενώ από τις αρχές του 2016 (συνεδρίαση 21.1.2016), δια στόματος του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου Ν. Τέτου υπήρξε ενημέρωση ότι «η ιστορία της ένταξης της Ελάτης στο πρόγραμμα των Πράσινων Χωριών έχει τελειώσει οριστικά»…    
Τα δυο προηγούμενα, η …αποθέωση της προχειρότητας και της μη επικαιροποίησης!
- Φρούριο! Εντυπωσιακά δυσάρεστο, αλλά η λέξη «Φρούριο» δεν περιέχεται στα Τεχνικά Προγράμματα  Δράσης του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, τουλάχιστον των τριών τελευταίων ετών 2016, 2017,2018!!!
- Για προσθήκη απαραίτητων έργων σε Καμβούνια-Λιβαδερό, ούτε συζήτηση…
ΣΗΜ.: Σε καμιά περίπτωση δεν καταλογίζουμε ευθύνες στις υπηρεσίες (Τεχνική – Οικονομική), που μάλλον έκαναν καλά τη δουλειά τους. Πολιτική-δημοτική καθοδήγηση, ιεράρχηση δεν υπήρξε…

Δείτε σε πίνακες το Τεχνικό Πρόγραμμα Δράσης 2018 για Καμβούνια – Λιβαδερό.
Δ.Ε. ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ 2018
(τ/π1,2)
Τ.Κ. ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ 2018
(τ/π 3)
Σε αντιπαραβολή δείτε το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2017
Δ.Ε. ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ 2017
(τ/π 4,5)
Τ.Κ. ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ 2017
(τ/π 6,7)

ΥΓ 1. Απορία: Προς τι η πρεμούρα, κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης, στην έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος Δράσης 2018 στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση (20.3.2018), και μάλιστα χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός από τον Προϋπολογισμό έτους 2018, τον οποίο και καταψήφισαν;
 ΥΓ 2. Στη συνεδρίαση 3.10.2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων - Βελβεντού είχε εγκριθεί ποσό 15.000 € για τις ανάγκες της ολοκλήρωσης του «Σπιτιού Παιδιού – ΚΕΦΟ» Μικροβάλτου, από την κατανομή ποσού της έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών. Πέρασαν σχεδόν 6 μήνες και δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Μέχρι πρότινος, με την αιτιολογία ότι δεν είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 ή σε τροποποίηση, και θα εγγραφόταν στον Προϋπολογισμό έτους 2018. Ούτε εκεί είδαμε κάτι τέτοιο. Και σήμερα  Δευτέρα 26.3.2018 επανέρχεται σε νέα ειδική συνεδρίαση η έγκριση του Προϋπολογισμού 2018…
Γ.Μ./mikrovalto.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας