Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Βαρύ πένθος και αγανάκτηση!!!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετείχαν χθες Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων σε υποκατάστημα της Marfin Egnatia, μετά τα επεισόδια στην Αθήνα που προκλήθηκαν στο τέλος μιας ειρηνικής, κατά τα άλλα, πορείας διαδηλωτών κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Η Ο.Τ.Ο.Ε., που προκήρυξε την απεργία, σε ανακοίνωσή της, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα, καταλογίζοντας ευθύνες και στις ηγεσίες των Τραπεζών, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις». Παράλληλα, τη βαθύτατη οδύνη της για τον τραγικό θάνατο των εργαζομένων εκφράζει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. 

Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο γραμματέας των τραπεζικών υπαλλήλων Νομού Κοζάνης Γιώργος Καραγεώργος, επισήμανε ότι «η σημερινή κινητοποίηση ήταν σε ένδειξη συμπαράστασής στο χαμό των συναδέλφων μας. Πρόκειται για μια αποτρόπαια πράξη που έθιγε κυρίως τη δημοκρατία μας. Δεν νομίζω ότι έγινε από την πλευρά των διοργανωτών ή των απεργών, αλλά από στοιχεία που θέλουν να καταστρέψουν τους θεσμούς της δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή μας πλήττει βάναυσα και σαν λαό και σαν συνδικαλιστικό κίνημα. Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε στο πένθος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μας απέναντι στο γεγονός».
Η αντίδραση, θλίψη και οργή του κόσμου απέναντι στο θλιβερό περιστασιακό του θανάτου τριών εργαζομένων μέσα στον χώρο τον οποίο εργάζονται, μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει. Φέρει όμως στην επιφάνεια το καθεστώς «ομηρίας» που οι ίδιοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι υφίστανται, μη μπορώντας να απεργήσουν, έχοντας μπροστά τους τον φόβο της απόλυσης. Όπως καταγγέλλει ο κ. Καραγεώργος: «δυστυχώς και οι εν λόγω συνάδελφοι, όπως και όλοι οι συνάδελφοι όπως το ζούμε καθημερινά σε όλες τις απεργίες και όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονται, ζουν σε ένα καθεστώς ομηρίας που τους απαγορεύεται η απεργία, όσο και αν αυτό είναι σκληρό. Δεν κάνουν απεργία υπό την φόβο της απόλυσης. Το βάρος των απεργιών το επωμιζόμαστε όλοι εμείς, των άλλων τραπεζών». 
Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στους δείκτες συμμετοχών στην προχθεσινή απεργία είναι πολύ υψηλοί στις κρατικές τράπεζες σε αντίθεση με τις ιδιωτικές, που εκεί οι εργαζόμενοι δεν απεργούν, φοβούνται και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό θέμα. «Αυτοί που έκαναν αυτή την αποτρόπαια πράξη προσπάθησαν να ρίξουν το βάρος στους εργαζόμενους, που δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκονται, δυστυχώς. Άλλες είναι οι αιτίες που εργάζονται οι εργαζόμενοι εν’ ώρα μιας μεγάλης απεργίας. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Κοζάνη, ο ίδιος σημειώνει πως «Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δεν μου είναι γνωστά, μαθαίνω όμως ότι στις περισσότερες τράπεζες έκαναν απεργία κάποιοι συνάδελφοι. Ωστόσο όπως γίνεται συνήθως, απεργούν περισσότεροι υπάλληλοι στις δημόσιες τράπεζες παρά στις ιδιωτικές…».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί: τραπεζίτες, , διαπλοκή, χρηματισμός, ωχαδερφισμός

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δε ... διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.
● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.
● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.
● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.
● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".
● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.
Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ
ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΑ.

Το Προφίλ μας