Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Γράμμα προς όλους τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας

του Τάκη Παπαθανασίου
Παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και αφορούν το νέο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ» δήμο με καταλαμβάνουν συναισθήματα φόβου, αγωνίας, άγχους, απελπισίας, εκνευρισμού, δυσπιστίας, οργής και αβεβαιότητας. Η δημιουργία του νέου δήμου ξεκίνησε με πολλές αντιδράσεις από όλους τους υπό συγχώνευση δήμους Βελβεντού, Καμβουνίων και της κοινότητας Λιβαδερού. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους προβάλει επιχειρήματα για να παραμείνει αυτόνομος (Βελβεντό) ή ακόμα και να υπάρξει ένας άλλος χωροταξικός σχεδιασμός (Καμβούνια-Λιβαδερό), ο οποίος θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας. 

Έτσι το Βελβεντό ζητά να παραμείνει αυτόνομος δήμος, Τα Καμβούνια και το Λιβαδερό ζητούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν έναν Καλλικρατικό ορεινό δήμο. 
Κατανοώ απόλυτα το δίκιο τους και το αίτημά τους και τους λόγους που επικαλούναι. Όμως τα χρονικά όρια για να πετύχουν το στόχο τους στενεύουν. Διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα την οποία οφείλουν και πρέπει να αντικρίσουν κατάμουτρα. Ήδη με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου και την ονομασία «Βελβεντού – Σερβίων» δημιουργήθηκε ένα ακόμα πρόβλημα. 
Ξεκίνησε, έτσι, μια ακόμα διαμαρτυρία, από το δήμο Σερβίων αυτή τη φορά, ο οποίος ζητά μία και μοναδική ονομασία και αυτή να είναι «Δήμος Σερβίων» Αντιδράσεις και φωνές υπάρχουν για το όνομα και στο δήμο Καμβουνίων και στην κοινότητα Λιβαδερού, αλλά με άλλο αίτημα. Ζητούν ονομασία που να καλύπτει όλη την περιοχή. Δυστυχώς η έλλειψη διαβούλευσης μεταξύ των υπό συνένωση δήμων, καθώς και η έλλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, μας βρίσκει χωρίς ενιαία πρόταση. 
Όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, άλλα με ευθύνη του υπουργείου και άλλα με ευθύνη των τοπικών αυτοδιοικητικών, αναστάτωσαν και διαίρεσαν την τοπική κοινωνία σε επικίνδυνο βαθμό και πολύ φοβούμαι ότι θα σημαδέψουν ανεξίτηλα και το μέλλον της περιοχής. Καλή και θεμιτή η κάθε διεκδίκηση, αλλά όταν αυτή αποτύχει πρέπει να υπάρχει και η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ. Δεν επιτρέπεται να συμπαρασύρουν οι θεμιτές ή μη διεκδικήσεις, ολόκληρη την περιοχή σε έναν κατήφορο χωρίς επιστροφή.
Έχουν το ΧΡΕΟΣ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όχι μόνο στην τοπική τους κοινωνία, αλλά απέναντι στην κοινωνία ολόκληρης της περιοχής. Ας ανοίξουν τουλάχιστον ένα διάλογο για ένα όνομα που να μην θεωρούνται κάποιοι παρείσακτοι στο νέο Καλλικρατικό δήμο. Πρέπει να απορρίψουμε τη διπλή ονομασία Βελβεντού – Σερβίων και να βρεθεί ονομασία αποδεκτή από όλους. Το αίτημα των Σερβίων για «Δήμος Σερβίων» μπορεί να μπει στο διάλογο. 
Τα Σέρβια πράγματι αποτελούν διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής. Όμως η ταύτιση του ονόματος της έδρας με το όνομα του δήμου δεν είναι απαραίτητη. Το όνομα του νέου δήμου πρέπει να εκφράζει κάτι το γενικότερο. Ο νομός Λακωνίας δεν λέγεται Σπάρτη, ο νομός Αττικής δεν λέγεται Αθηνών! Ο δήμος Εορδαίας δε λέγεται Πτολεμαΐδα, ούτε ο δήμος Βοΐου λέγεται Νεάπολης ή Σιάτιστας. Μια ιστορική ή γεωγραφική ονομασία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Ως ιστορική ονομασία θα μπορούσε να ονομαστεί «Δήμος Ελιμιώτιδας». Η περιοχή ιστορικά ανήκε στο βασίλειο της Ελιμειώτιδας, η δε πρωτεύουσα Ελίμεια κατά τον Στράβωνα βρισκόταν νότια του Αλιάκμονα ως προπύργιο κατά των Θεσσαλών και των Ηπειρωτών. Ως γεωγραφική ονομασία θα μπορούσε να ονομαστεί «Δήμος Αλιάκμονος». Ο ποταμός Αλιάκμονας διαρρέει ολόκληρη την περιοχή από την Ελάτη μέχρι το Βελβεντό και αποτελεί πηγή ζωής και σημείο αναφοράς για την περιοχή. 
Ας βρούμε επιτέλους ένα κοινά αποδεκτό όνομα για να αρχίσουμε να ξεπερνάμε τις διαφορές και τις αντιδικίες για το καλό του τόπου.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Τάκη παρaκουλουθώ με ενδιαφέρον τα γραφόμενά σου και η εύλογη απορία που μου δημιουργήθηκε μετά απο όλα αυτά που διάβασα είναι οτι τελικά έχεις μπερδέψει τους ρόλους. Καβάλησες το καλάμι όπως λέει ο απλός λαός γιατί εσύ όπως δείχνεις έχεις περάσει σε μια άλλη διάσταση και εγινες GODFATHER του νέου Δήμου. Πάντα άξιος.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λέει. αν όμως δεν χαρακτηρίσετε όποιον εκφράζει μια διαφορετική άποψη ή προτείνει διέξοδο και λύσεις δεν μπορείτε. Μάλλον κάποιοι δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους φίλε 9:47 και είναι όσοι νομίζουν ότι κάθονται πάνω στις δάφνες των αγώνων τους, της μοναδικότητάς τους και του περιούσιου λαού.
Φιλάκια από Καμβούνια μεριά.

Ανώνυμος είπε...

Η επωνυμία Βελβενδού -Σερβίων δεν καλύπτει τα Καμβούνια. Ούτε φυσικά σκέτο Σερβίων, είναι λειψό και μη αποδεκτό από όλους τους άλλους. Πρέπει να βρεθεί μια ονομασία που να καλύπτει όλη την περιοχή και να σηματοδοτεί κάτι καινούργιο.
Από αυτή την άποψη δεν καταλαβαίνω την εμπάθεια του ανώνυμου 9¨47, "καβάλησες καλάμι" σε μια φυσιολογική και λογική αντίδραση του Παπαθανασίου.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι που θα επανέλθω στο θέμα αλλα επειδή με αναγκάζεις μέσα απο την απορία σου 11,46 καλά είναι να ξέχωρίζουμε τους ρόλους ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς και ο φίλος Τάκης τα έχει μπερδέψει κατα το παρελθόν αυτά τα δύο. Τώρα αν θέλεις το προχωράμε και παραπέρα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή δεν μπορεί ως απλός πολίτης να εκφέρει δημόσια γνώμη; Ποιος είναι ο παπάς και ποιος ο ζευγάς στην πολιτική; Δεν σε καταλαβαίνω... Για εσένα το θέμα του ονόματος του δήμου, είναι θέμα των "πολιτικών"; Αυτοί είναι οι δικοί σου GOODFADERS; ;ή μήπως κάποιοι άλλοι πιο "ειδικοί"...

ai-vreS είπε...

Να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ μπορεί να σχολιαστεί ο κ. Παπαθανασίου για τις απόψεις του και όχι για την προσωπική ή επαγγελματική του ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Αύριο που θα γυρίσουν οι "απεσταλμένοι" σας εξ Αθηνών ρωτήστε τους για το τι μέλει γενέσθαι.
Δεν αποτελεί προνόμιο, ούτε θα είναι λάφυρο του Βελβεντού ή των Σερβίων ο νέος δήμος.
Υπάρχουμε και μεις οι ορεισίβιοι Λιβαδεριώτες και Καμβουνμώτες και δεν νιώθουμε παιδιά κανενός κατώτερου θεού, όπως θα θέλατε.
Και πάλι φιλάκια από Καμβούνια μεριά.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΑΨΟΓΕΣ, ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΤΣΙΤΩΜΕΝΟΙ (ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ) ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Oχι αφου το θέλετε έτσι δε θα προσεξουμε,και δε θα σταματήσουμε, γιατί δεν μας εξηγήσατε ποιος είναι ο Κ Παπαθανασίου? Ανύπαρκτος απο την κοινωνία του τόπου του, καμιά επαφή με τη γενετειρά του επέστρεψε κατα παράξενο τρόπο μια και αργά αντιλήφτήκε οτι οι εποχές των ισχνών αγελάδων τελείωσαν για αυτον στην Κοζάνη και εδώ που τα λέμε Τάκη δεν πέρασες και άσχημα στην Κοζάνη ΄¨¨΄ ξέρεις εσύ?

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είναι ο Παπαθανασίου βρε παιδιά;Που μένει;Μπας και θέλει να μας σώσει κι αυτός ;

Τριγωνικιώτης μη δημώτης Σερβίων είπε...

Αφού δεν τον ξέρετε τι μιλάτε; Αφήστε εμάς που τον ξέρουμε να τον κρίνουμε. Στη δικιά μας κοινωνία και γνωστός είναι και παρόν πάντα.
Τώρα αν θέλετε να βγάλετε τα επαγγελματικά σας αποθημένα κάποιοι και κει πετυχημένος ήταν.
Πάντος μπορείτε να δείτε και το blog του και το site του για να δείτε ποιος είναι.
Εσείς ποιοι είστε ανώνυμοι;

Ανώνυμος είπε...

Οι γνωστοί ανώνυμοι ξευτιλισμένοι και πουλημένοι σε μικροσυμφέροντα ξαναχτυπάν. Οι ίδια τακτική εδώ και πολύ καιρό.
Προσωπικές επιθέσεις σε όποιον δημόσια εκφράζει την άποψη του.
¨Ήσουν απών¨ ...ενώ εσύ που ήσουν παρών λαμόγιο, (Ξέρεις εσύ ποιος είσαι...)
¨Τελείωσαν οι εποχές των ισχνών αγελάδων¨ Σιγά ρε. και που πήγαν οι αγελάδες στα Σέρβια και τρέχει ο παπαθανασίου να τις βρεί;
Τόση μιζέρια δηλαδή; Τόση κατάντια κάποιων; Ακόμη και στην τελευταία αυτή ευκαιρία για την περιοχή;
Τόσο χαμηλά να μη σας χαλάσει η μαγιά και η στρωμένη η δουλειά σας κάποιων;
Ή μήπως φοβάστε τι θα δείξει η επόμενη μέρα και δε θέλετε κανέναν στο τσιφλίκι σας;
Βρε ούστ από δω...

Το Προφίλ μας