Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

«Θρίλερ» για την έδρα στο Βόιο!

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε…θρίλερ τείνει να εξελιχθεί τελικά η επιλογή της έδρας στον νεοσύστατο Δήμο Βοΐου, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες, μέχρι και χθες το απόγευμα τουλάχιστον, από την Αθήνα ήθελαν το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάζει το θέμα και να συζητά την περίπτωση της Σιάτιστας! Καθοριστικός φαίνεται να είναι ο παράγοντας των βουλευτών της περιοχής, οι οποίοι προκρίνουν και επιμένουν για την επιλογή της Σιάτιστας και όχι της Νεάπολης. Σήμερα, ίσως, θα ολοκληρώσει το έργο της και η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης Γιάννης Βλατής. 

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια των Σερβιωτών για την αλλαγή της ονομασίας σε Δήμο Σερβίων, έστω σε Δήμο Σερβίων-Βελβεντού. Στην Αθήνα, πάντως, βρίσκονται και οι δήμαρχοι Βελβεντού, Νεάπολης και Αιανής, οι οποίοι σε διαδοχικά ραντεβού επιχειρούν να προωθήσουν τα αιτήματα των Δήμων τους. Πάντως στη Βουλή χθες βρέθηκαν δεκάδες αιρετοί από ολόκληρη τη χώρα, επιζητώντας αλλαγές στο χωροταξικό σχέδιο του «Καλλικράτη», κάτι που, σαφώς, δυσχεραίνει τις προσπάθειες των δημάρχων του Νομού Κοζάνης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σήμερα θα είναι η κρίσιμη μέρα, που θα καθορίσει όλες τις τελικές προτάσεις, πριν τη συζήτηση που νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.


Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
«Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νεάπολης  καταδικάζει συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται και δη από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Νομού Κοζάνης .
Με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις για την έδρα του υπό ίδρυση Δήμου Βοΐου με έδρα την Νεάπολη, εξωθούν την κοινωνία των δημοτών και κατά επέκταση των Πολιτών του Βοΐου σε αντιπαραθέσεις που αποσαθρώνουν την κοινωνική συνοχή.
Με την στάση  και την προκλητική τους  συμπεριφορά  οδήγησαν τους Δημοτικούς άρχοντες της Σιάτιστας  σε ανάρμοστες συμπεριφορές  και εξώθησαν τους πολίτες να εκφράσουν προσβλητικούς και υβριστικούς  χαρακτηρισμούς για τους μελλοντικούς τους συμπολίτες. Αποτέλεσμα αυτών το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού και της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων, Κοζάνης -Καστοριάς και απαράδεκτες λεκτικές επιθέσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών «..κατάλυση της Δημοκρατίας..», «…πολιτική αλητεία..».
Ακόμη και μετά την κατάθεση του Ν/Σ στη Βουλή κάποιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύονται τον Υπουργό Εσωτερικών στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ομαλή μετάβαση στο φιλόδοξο σχέδιο Καλλικράτης. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε στον τύπο: «..ναι το άρθρο 1 δεν θα το ψηφίσω.., ..δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μαριονέτα, ούτε Φιλιπινέζα πουθενά..». Ο κ. Κουκουλόπουλος συνεχίζει να δηλώνει ότι έγινε λάθος και θα διορθωθεί.
Αυτή η στάση των Βουλευτών δημιουργεί αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτοί που διατείνονται για την δημοκρατία της πλειοψηφίας αναιρούν πρώτα τον εαυτό τους και μετά το κίνημα.

Για την Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ο Γραμματέας»
Ιωάννης Κολιός»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
«Η απόφαση που πήρε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κοζάνης έγινε ερήμην των Δημοτικών Οργανώσεων της περιοχής Βοίου καθώς και τον πολιτών  και σας καταθέτουμε ότι όλος ο λαός του Βοίου πλην την Σιάτιστας τάσσεται υπέρ της Νεάπολης ως έδρας. Η παραβίαση των αντικειμενικών κριτηρίων που η ίδια η Κυβέρνηση εξήγγειλε και υιοθέτησε αντιτίθεται στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας  .
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε αλλαγή της έδρας από την Νεάπολη, σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο, μας βρίσκει αντίθετους και αγωνιστικά έτοιμους

Για την Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ο Γραμματέας
Ιωάννης Κολιός

Για την Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
 Ο Γραμματέας
Κων/νος Παπαδόπουλος


ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
«Το υπουργείο Εσωτερικών με τους ειδικούς επιστήμονες και ύστερα από επιστημονική μελέτη όλων των δεδομένων με βάση τα κριτήρια για την συνένωση των Δήμων , έκρινε ότι η Νεάπολη πληροί όλες τις προϋπόθεσης να ορισθεί ως έδρα του νέου Δήμου , του Δήμου Βοίου και τούτο γιατί  βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής ,γιατί ο πληθυσμός της είναι το ίδιο περίπου με μικρή απόκλιση τόσο από την Νεάπολη και πάνω ως και από την Νεάπολη και κάτω με βάση την απογραφή του 2001 , γιατί ιστορικά ήταν η έδρα της επαρχίας Βοίου από πολύ  παλιά και για πολλούς άλλους λόγους που επισημαίνει σωστά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης.
Ως εκ’τουτου απορεί , διαμαρτύρεται έντονα και καταδικάζει την παρέμβαση των Βουλευτών της αντιπολίτευσης υπέρ της Σιάτιστας την στιγμή που το κόμμα της Ν.Δημοκρατίας   καταδικάζει και απέχει από το σχέδιο Καλλικράτη .
Δεύτερο τους Βουλευτές και την Νομαρχιακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ για την απροκάλυπτη παρέμβαση υπέρ της Σιάτιστας η οποίοι κινούμενοι από προσωπικό και μικροκομματικό συμφέρον προσπαθούν να ανατρέψουν την βούληση του κ. Υπουργού Ιωάννη Ραγκούση.
ΜΕ την προσπάθεια τους αυτή καλλιεργούν τον τοπικισμό τον ρατσισμό και διχάζουν τους πολίτες του νέου Δήμου.
Κύριε Πρωθυπουργέ , κάθε μέρα σας ακούμε από τα Μ/Ε να καλείται τον λαό για μία νέα αρχή για μία νέα Ελλάδα.
Για να έχουν αντίκρισμα αυτές οι κυβερνητικές διακηρύξεις σας καλούμε να μην υποκύψετε στο μικροκομματισμό που θέλει να νοθεύσει την ορθή σας κρίση για ορισμό της έδρας την Νεάπολη.

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Θεόκλητος Γιώτης»


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Επιστολή προς τους βουλευτές του νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά τη συζήτηση και στη συνέχεια την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη Βουλή απέστειλε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Βουλευτά, Σας αποστέλλουμε το υπ΄ αριθμ. 15445/14.5.2010 έγγραφό μας προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ  που αφορά την επικείμενη διαβούλευση ΚΕΔΚΕ και Κυβέρνησης, με σκοπό τις αναγκαίες αλλαγές και συμπληρώσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε το τελικό σχέδιο Καλλικράτη να απαλείψει τις στρεβλώσεις του Καποδίστρια και να υπηρετεί τους σκοπούς της μεταρρύθμισης με ουσιαστικές τομές στην Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως από χρόνια αυτή προτείνει. Έχω ιστορικό και πολιτικό χρέος να ζητήσω την υποστήριξη σας στην δίκαια πρόταση του Δήμου Πτολεμαΐδας και να αναλάβετε τις ευθύνες σας κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η άδικη αποδήμηση του Δήμου Εορδαίας».

«ΌΧΙ» ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 19ης Μαΐου 2010 με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποφάσισε τα ακόλουθα:
- Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
- Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
- Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.
- Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης», επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.
- Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμβολής του στην προσπάθεια για συνολική και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίζει τη συμμετοχή δια του Πρόεδρου της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
Πληθυσμιακά
Γεωγραφικά
Ιστορικά - Πολιτιστικά
Έχουμε 4 όμορους δήμους με πληθυσμό (Α δήμος 12000, Β δήμος 5000, Γ δήμος 3500 και Δ δήμος με 1500 κατοίκους) και θέλουμε σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια να προσδιορίσουμε ποιοι από τους 4 δήμους μπορούν:
1. Να μείνουν ανεξάρτητοι
Βασικό κριτήριο για να μείνει ανεξάρτητος ένας δήμος είναι να έχει πληθυσμό πάνω από 10 ή 12 χιλιάδες πληθυσμό εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Βλέπουμε μόνο ο δήμος Α πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο.

2. Να έχουν την έδρα του νέου δήμου

B Γ Δ
A

ΚΟΖΑΝΗ

Η έδρα του νέου δήμου να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε όλοι οι δημότες του νέου δήμου να έχουν την ίδια εύκολη πρόσβαση προς αυτόν. Δηλαδή να βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νέου δήμου και να υπάρχει εύκολη οδική πρόσβαση προς την έδρα του δήμου από όλους τους υπόλοιπους δήμους. Επίσης να έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση προς την Κοζάνη. Βλέπουμε ότι ο δήμος Α πληροί αυτές τις προϋποθέσεις .
3. Να φέρουν το όνομα του νέου δήμου
Ο Α δήμος έχει ιστορική παράδοση από τον 6 αιώνα μ.Χ. και στην νεώτερη ιστορία το όνομα του είναι γνωστό και έχει προσδιορισθεί και επαρχία με το συγκεκριμένο όνομα του δήμου Α η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια προσδιορίζεται σαν κέντρο της περιοχής.
Ο Β δήμος έχει και αυτός μια μακρόχρονη ιστορία είναι μικρότερος σε έκταση. Έχει και αυτό αναπτύξει αξιόλογες δραστηριότητες σε διάφορες τομείς. Το όνομα του επί χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο περισσότερο όμως εκφράζοντας την συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Β και ο Γ δήμος έχουν και αυτά μια αξιόλογοι ιστορική αναφορά και αξιόλογες αναπτυξιακές δραστηριότητες .
Εδώ βέβαια τα πράγματα δεν μπορούν να είναι τόσο ξεκάθαρα. Γιατί μπαίνουν συναισθηματικά και υποκειμενικά κριτήρια.
Σίγουρα μπορεί να διαφαίνεται από τα παραπάνω ότι ο δήμος Α πληροί λίγο περισσότερο τα ιστορικά κριτήρια. Τα πάντα όμως σε μια συνένωση δήμων να μπαίνουν στο τραπέζι.
Αντικειμενικά θα έλεγα ότι όλα τα ονόματα μπορούν να μπουν στο τραπέζι. Να αποφασιστεί όμως ένα και όχι σύνθετη ονομασία. Και αν υπάρχει κάποιο νέο όνομα που μπορεί να μπει στο τραπέζι πρέπει και να συζητηθεί.

πρέπει όλοι μας να σκεφθούμε ψύχραιμα και λογικά

σας ευχαριστώ

Το Προφίλ μας