Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Οδύσσεια ενός νεκρού Νιγηριανού

του Χρήστου Βήττα από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ακόμη και μετά θάνατον ταλαιπωρείται ένας νιγηριανός που το νήμα της ζωής του κόπηκε σε τροχαίο, σε ηλικία 38 ετών. Για περισσότερο από έναν μήνα η σορός του παρέμεινε στο νεκροτομείο Κοζάνης, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για τη μεταφορά της. Μετά από έρανο των συμπατριωτών του και μια μικρή συμβολή της νιγηριανής πρεσβείας, συγκεντρώθηκε επιτέλους το ποσό των 3.500 ευρώ, προκειμένου το κορμί του πλανόδιου μετανάστη να μεταφερθεί στην πατρίδα του και να αναπαυθεί η ψυχή του. 


Χθες το βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει η σορός με πτήση από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, η οποία μέσω Φρανκφούρτης θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, για να ενταφιαστεί. Στις 23 Απριλίου στις 12.20 το μεσημέρι ο πλανόδιος πωλητής από τη Νιγηρία πήγαινε στα χωριά του νομού Κοζάνης για να πουλήσει την πραμάτεια του, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο μεροκάματο πείνας. Σε μια διασταύρωση-καρμανιόλα του επαρχιακού δρόμου Ποντοκώμης - Αγίου Δημητρίου, το ΙΧΕ που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο 38χρονος άντρας να χάσει τη ζωή του. Έρανος για τη μεταφορά Δυστυχώς η Οδύσσεια συνεχίστηκε και μετά θάνατον, αφού κανένας φορέας δεν αναλάμβανε την κάλυψη του κόστους της μεταφοράς του νεκρού μετανάστη στην πατρίδα του. Όπως δήλωσε στη “Μ” ο Ντανιέλ, γενικός γραμματέας της νιγηριανής κοινότητας Θεσσαλονίκης, “όχι μόνο δεν βρίσκαμε τα λεφτά, αλλά στις τέσσερις ημέρες μετά τη νεκροψία-νεκροτομή μας είπαν από το νεκροτομείο Κοζάνης να πάρουμε το πτώμα, γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα ψυγεία για την παραμονή του. Τελικά, μετά από παρέμβαση της πρεσβείας μας, δόθηκε μια πίστωση χρόνου”. Στο μεταξύ η τροχαία Πτολεμαΐδας, που ανέλαβε τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου δυστυχήματος, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα. Αρχικά βρήκε κάποιους Νιγηριανούς του νομού Κοζάνης, οι οποίοι στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τους συλλόγους Νιγηριανών της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Με δυσκολία και από το υστέρημά τους μάζεψαν περί τα 2.500 ευρώ, ενώ άλλα 1.000 ευρώ διέθεσε η νιγηριανή πρεσβεία, η οποία δήλωσε αδυναμία να καλύψει το σύνολο του ποσού. Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, ένας Νιγηριανός που διαμένει στην Κοζάνη ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενημερώσει τηλεφωνικώς τη μητέρα του άτυχου 38χρονου για τον τραγικό θάνατο του γιου της. Τελικώς, τη σορό παρέλαβε ένα γραφείο τελετών από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Όμως μεσολάβησε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που παρέτεινε τις έτσι κι αλλιώς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χθες η σορός βρισκόταν στις υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες προσκόμισαν βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά της δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη μετάδοση ασθενειών. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκε ειδικό φέρετρο που φέρει ειδικό κιβώτιο από τσίγκο. Νωρίτερα είχαν εξασφαλιστεί από την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών οι απαιτούμενες σφραγίδες για τη μεταφορά της σορού σε χώρα εκτός Ε.Ε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγινε η μεταφορά του νεκρού προς το Λάγκος Νιγηρίας. Τα χρήματα για την μεταφορά του, μαζεύτηκαν απο έρανο που εκαναν οι Νιγηριανοί φίλοι του, όπως και στο Δημοτικό διαμέρισμα Δρεπανου οι κάτοικοι συνέφεραν σημαντικά στην συλλογή του ποσού. Να σημειωθεί ο αδικοχαμένος Νιγηριανός ηταν πολύ καλό άτομο, πλανόδιος λιανο-πωλητής προιοντων, ωρολογιών, κλπ και κάθε Δευτέρα ηταν στην λαική Σερβίων με παγκο (στάσιμο εμπόριο)....

Το Προφίλ μας