Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΣΕΕΝ: Κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα

Μεθοδεύεται κλείσιμο όλων των εργαστηρίων στα πολυιατρεία της ΔΕΗ. Τα όρια του σκανδάλου αγγίζει η τακτική που ακολουθείται από τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ αλλά και από πολλές διοικήσεις των κατά τόπους ΠΕΚΑ σε ότι αφορά την προμήθεια αναλώσιμων υλικών στα εργαστήρια (αιματολογικά, ακτινολογικά, πνευμονολογικά κ.α) αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων γιατρών που απασχολούνται σ’ αυτά τα εργαστήρια.

Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα αιματολογικά εργαστήρια Κοζάνης και Πτολεμαίδας: 
• Αργούν να γίνουν οι παραγγελίες ή καθυστερούν στην παράδοση, απαραίτητα αν-τιδραστήρια στους αιματολογικούς αναλυτές 
• Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με αναλώσιμα υλικά (σύριγγες, λαστιχάκια, μπουκαλάκια για αίμα κλπ) που ενώ είναι μηδαμινής αξίας, είναι ταυτόχρονα και απαραίτητα για την λειτουργία των εργαστηρίων.
• Η αποκατάσταση των βλαβών των μηχανημάτων είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
• Οι ανανεώσεις των συμβάσεων των γιατρών, μικροβιολόγων αργούν σημαντικά και παραμένουν τα εργαστήρια κλειστά μέχρι να βγει η προκήρυξη και να γίνει η πρόσληψη. 
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των καθυστερήσεων είναι να μην μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις και να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια ξοδεύοντας τεράστια ποσά από το ταμείο μας για εργασίες που μπορούν να γίνουν με μικρό κόστος αφού υπάρχει το προσωπικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός. 
Τα εργαστήρια Κοζάνης και Πτολεμαίδας ήταν μέχρι πρότινος κλειστά λόγω έλλειψης αναλώσιμων υλικών και η ειρωνεία είναι, ότι μόλις ήρθαν τα υλικά τέλειωσε η σύμβαση των γιατρών (ακόμα δεν έγινε η προκήρυξη των θέσεων) και παραμένουν πάλι κλειστά για άγνωστο χρονικό διάστημα! 
Στο αιματολογικό της Πτολεμαίδας υπηρετούν δυο συμβασιούχοι γιατροί και θα μπορούσαν όπως πρότειναν έγκαιρα οι εργαζόμενοι, αλλά και το Συνδικάτο μας εγγράφως, να ξεκινάνε σε διαφορετικές ημερομηνίες οι συμβάσεις τους. Το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας σταμάτησε να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης υγρών στερέωσης μηδαμινής αξίας αλλά το ποσά που εισέπραξαν τα ιδιωτικά εργαστήρια ήταν τεράστια! Όπως καταγγέλλουν εγγράφως οι πνευμονολόγοι του ΠΕΚΑ Κοζάνης ενώ υπάρχει εδώ και ένα χρόνο μηχάνημα σπιρομέτρησης δεν υπάρχουν φίλτρα τα οποία είναι μικρής αξίας και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες για εξετάσεις που κοστίζουν πανάκριβα στο ταμείο φτάνουν ακόμα και τα εκατό Ευρώ η μία! Οι γιατροί του ΠΕΚΑ Δυτικής Μακεδονίας ζητούσαν ήδη από τις 4 Μαΐου του 2009 σε έγγραφό τους προς την διεύ-θυνση του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΤΕΑΠΑΠ/ΔΕΗ την αγορά των συγκεκριμένων φίλτρων για να καλύψουν τις ανάγκες στα πολυιατρεία Κοζάνης και Πτολεμαίδας αλλά δυστυχώς δεν ήρ-θαν ποτέ! 
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι του ΤΑΥΤΕΚΩ αδιαφορούν για τα τεράστια ποσά που κατασπαταλούνται από το ταμείο, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, αφού υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα μηχανήματα. Εκτός από την ταλαιπωρία και τα προσωπικά έξοδα των ασφαλισμένων η υπόθεση αποτελεί και οικονομικό σκάνδαλο αφού τα ποσά που φεύγουν από το ταμείο που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, μπαίνουν στις τσέπες των ιδιοκτητών ιδιωτικών εργασ-τηρίων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Το Συνδικάτο μας εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί με αλλεπάλληλα έγγραφα τους υπεύ-θυνους του ΤΑΥΤΕΚΩ, της ΔΕΗ και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ. Επίσης δημοσιοποίησε επανειλημμένως το πρόβλημα στον τύπο της περιοχής αλλά απ’ ότι φαίνεται «δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός! Αίσθηση προκαλεί επίσης η «εκκωφαντική σιωπή» της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, των Εργατικών κέντρων και των συνδικάτων της ΔΕΗ. 
Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας