Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Στις…φλόγες του «Καλλικράτη»!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ (φωτο: Ι. Γκίκας)
Με δυναμικές, αλλά και συμβολικές κινητοποιήσεις, καθώς και παρασκηνιακές πιέσεις, αλλά και συναντήσεις στην Αθήνα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις Δήμων και κοινωνιών στο Νομό Κοζάνης για το χωροταξικό του σχεδίου «Καλλικράτης» και τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Στο επίκεντρο των δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η Σιάτιστα, οι κάτοικοι της οποίας εξακολουθούν να κρατούν κλειστή για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Εγνατία Οδό στο ύψος της «Μπάρας», διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή της Νεάπολης ως έδρας του νεοσύστατου Δήμου Βοΐου.

Παράλληλα κλειστός είναι και ο παλαιός δρόμος, ο οποίος ανοίγει κάθε 45 λεπτά, ώστε να αποφορτιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι Σιατιστινοί χθες το πρωί προχώρησαν σε δυναμική κατάληψη, μέχρι και τις 10 το πρωί, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εμποδίζοντας τους πάντες να εισέλθουν στο κτίριο, πλην του γενικού γραμματέα Γιώργου Κίρκου. Ο τελευταίος συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των φορέων της Σιάτιστας, ζητώντας να ανοίξει η Εγνατία Οδός, εισπράττοντας, όμως, την αρνητική απάντηση. Ο κ. Κίρκος, πάντως, δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα της Σιάτιστας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια, οι δεκάδες κάτοικοι της ιστορικής πόλης, με μαύρες σημαίες και πανό, πραγματοποίησαν πορεία με τα αυτοκίνητά τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Κοζάνης, σταματώντας για 20 περίπου λεπτά στην οδό Δημοκρατίας και στη Νομαρχία, φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τη Σιάτιστα». Εκεί κατέβηκε και ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, μαζί με αντινομάρχες, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, η διαβούλευση έγινε μόνο με κυβερνητικούς βουλευτές. Ο κ. Δακής τόνισε πως ο ίδιος δεν ρωτήθηκε από το Υπουργείο, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς στήριξε το αίτημα των Σιατιστινών, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματα εάν συμπαρίσταται στον αγώνα τους. Οι κάτοικοι της Σιάτιστας, πάντως, προεξάρχοντος του δημάρχου Κώστα Κοσμίδη, φαίνεται πως είναι αμετακίνητοι στις απόψεις τους και δύσκολα θα υποχωρήσουν. Σήμερα, Τρίτη, αντιπροσωπεία της περιοχής θα μεταβεί στην Αθήνα, για να θέσει εκ νέου το αίτημα για την έδρα στους αρμόδιους φορείς.
Στην Αθήνα, όμως, βρέθηκε χθες τόσο ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, όσο και ο δήμαρχος Σερβίων Δημοσθένης Κοκολιός, ενώ στην πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί και αντιπροσωπεία από το Δήμο Αιανής. Οι κάτοικοι του Βελβεντού αποφάσισαν να προχωρήσουν, χθες το βράδυ, σε συμβολικό κλείσιμο της διασταύρωσης με τα Σέρβια, με αναμμένα κεριά και χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Είναι μια πρώτη κίνηση, στο αίτημά τους για την ανεξαρτησία του Δήμου Βελβεντού, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η συνέχεια. Την ανεξαρτησία του, όμως, συνεχίζει να διεκδικεί και ο Δήμος Αιανής, δημότες του οποίου χθες το απόγευμα προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της εισόδου της πόλης, διανέμοντας φυλλάδια ενημέρωσης στους διερχόμενους οδηγούς. Τέλος, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων, το πρωί του Σαββάτου, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην Επιτροπή της Βουλής, με το αίτημα ονομασίας του νέου Δήμου ως Δήμου Σερβίων και όχι Βελβεντού-Σερβίων. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί και η συνέχεια, με τις κινητοποιήσεις να είναι ένα σενάριο και για τα Σέρβια.


Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ  ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΩΝ
«Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων, διερμηνεύοντας και τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Νομού Ιωαννίνων, καταγγέλλει την κατάληψη τμήματος της Εγνατίας Οδού στα Σιάτιστα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας από και προς Θεσσαλονίκη. Η ταλαιπωρία όσων ταξιδεύουν είναι απίστευτη και η ζημιά που υφίστανται επαγγελματίες και επιχειρηματίες τεράστια. Σε καιρούς τρομακτικά δύσκολους για την οικονομία, το κλείσιμο οδικών αρτηριών όπως αυτή της Εγνατίας, από ελάχιστους και με αστείες προφάσεις, όπως πού θα είναι η έδρα ενός Δήμου, προκαλεί και εξοργίζει. Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τους Νόμους, για να μη μείνει ούτε μια ώρα ακόμη κλειστή η Εγνατία, από την οποία διακινούνται εμπορεύματα μέσω Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων προς τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και από εκείνες προς την Ελλάδα και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο σεβασμός στα όποια δικαιώματα μειοψηφιών δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για καταπάτηση των δικαιωμάτων  της πλειοψηφίας και η ανοχή σε τέτοια αντιδημοκρατικά φαινόμενα αποθρασύνει όσους δε σέβονται τίποτα, ούτε και τις αγωνίες του λαού μας και την καθημερινή του πάλη για επιβίωση».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

«Μετά τη Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου Βελβεντού για το χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη η συντονιστική επιτροπή δημοτών αποφάσισε: Τη Δευτέρα 17 Μάιου, στις 9 το βράδυ στη διασταύρωση Βελβεντού και Εθνικής Οδού  ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ της ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δεν κλείνουμε τους δρόμους. Διαμαρτυρόμαστε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας.  Επίσης την Τρίτη 18 Μαΐου 2010 ώρα 1 το μεσημέρι η επιτροπή θα παραδώσει τις εκλογικές κάλπες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και θα ενημερώσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ

«Στις 11 Μαΐου 2010 συνεδρίασε η ΚΕΔΚΕ για την σύνταξη προτάσεων για
το σχέδιο Καλλικράτης που αφορά το χωροταξικό σχέδιο.
Η πρόταση της ΚΕΔΚΕ βασίστηκε στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΤΕΔΚ , του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοτικών Συμβουλίων.
Για τον υπό δημιουργία Δήμο Βοίου προτάθηκε από την ΚΕΔΚΕ ως έδρα,
σε αντίθεση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η Σιάτιστα και όχι η Νεάπολη.

ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΜΕ

- ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ διότι προτείνει ως έδρα του Δήμου Βοίου την Σιάτιστα αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από την ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης και το Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΚΕ.
-    Η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης, στην οποία αναφέρεται ότι στηρίζεται η πρόταση της ΚΕΔΚΕ, πήρε απόφαση μόνο για τους Δήμους και όχι για τις έδρες των Δήμων. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης ,που την επικαλείται η ΚΕΔΚΕ, έχει ληφθεί στις 12 Μαΐου 2010, ενώ η απόφαση της ΚΕΔΚΕ κατά παράδοξο τρόπο έχει ληφθεί στις 11/5/2010.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΗΣ  ΚΕΔΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΚΥΡΗ
-ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΜΕ τις παράτυπες μεθοδεύσεις της επιτροπής
- ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΜΕ τις υπόγειες παρεμβάσεις από όπου και αν προέρχονται

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Από την ΚΕΔΚΕ να ανακαλέσει άμεσα την λανθασμένη πρότασή της, που αφορά το Νομό Κοζάνης και συγκεκριμένα τον Δήμο Βοίου. Να αποστείλει στο   Υπουργείο Εσωτερικών την ορθή πρόταση που να βασίζεται στα σωστά στοιχεία: -Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης
-Μελέτη ΙΤΑ
-Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων
-Πρόταση του Ν/Σ Υπ. Εσωτερικών


Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Αλμπάνης Νικόλαος»





ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

«Την Παρασκευή 14/5/2010 το σχετικό νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» κατατέθηκε στη Βουλή στην τελική του μορφή.
Όταν τέθηκε το σχέδιο του Νόμου για διαβούλευση οι κάτοικοι της Σιάτιστας πάγωσαν, κάποιοι σχεδίασαν σε αντίθεση με όλες τις αποφάσεις που προηγήθηκαν όλων των αρμόδιων συλλογικών οργάνων της περιοχής, ενάντια στο πλαίσιο αρχών που συγκροτούν τη βάση αναγκαιότητας του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη του Βοϊου, ενάντια στα όνειρά τους και στο αγώνα τους να επιβιώσουν στο τόπο των προγόνων τους.
Ο Νέος μεγάλος Δήμος που δημιουργείται έχει έδρα μια μικρή πόλη μόλις 2.000 κατοίκων και όχι μια μεγάλη τη Σιάτιστα με πληθυσμό 6.000, μια ιστορική Πόλη με πλούσια οικονομική δραστηριότητα, μια πόλη με κομβική θέση στην Εγνατία οδό, με έτοιμες όλες τις υποδομές που μπορούν να στηρίξουν το νέο Δήμο και μάλιστα όλες οι υποδομές φτιαγμένες όχι από το κράτος όπως είναι το αυτονόητο αλλά από δωρεές Σιατιστινών .
Στα χείλη όλων μας σχηματίστηκε  ένα ΓΙΑΤΙ . Μετά σκεφτήκαμε «κάποιο λάθος έγινε δεν μπορεί» και ξεκίνησε ο αγώνας μας για να αποδείξουμε το αυτονόητο, το ηθικό και σύμφωνα με τα κριτήρια που το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει, το νόμιμο.
Την Παρασκευή με μεγάλη μας έκπληξη «δικαιωθήκαμε» Ο Δήμος Βοϊου με έδρα τη Νεάπολη και ιστορική έδρα τη Σιάτιστα.
Ιστορική έδρα τι να είναι πάλι τούτο κάτι σαν επίτιμος πρόεδρος ?
Άλλη μια φόρα η πολιτεία μας εμπαίζει, άλλη μια φορά θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους, άλλη μια φόρα μας αποδεικνύουν ότι εφαρμόζουν τους νόμους που οι ίδιοι νομοθετούν όχι με αξιοκρατία αλλά με μια παρεϊστικη τακτική, ο Δήμαρχος Νεάπολης είναι φίλα προσκείμενος στο κυβερνόν κόμμα, ο Δήμαρχος Σιάτιστας όχι.
Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που θα μπορούσε να μας πείσει για την επιλογή τους. Όλοι οι κάτοικοι του Νόμου Κοζάνης ξέρουν ότι αδικούμαστε, ένας απ αυτούς, ο Σάκης Καραλιώτας, που γνώρισε τη Σιάτιστα μέσα από τις ιστορίες του Σιατιστινου πατέρα του και μετέπειτα μέσα από την πολιτική του δράση στο Νομό, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί κατά της αδικία που μας έγινε κάνοντας 48ωρη απεργία πείνας.
Από την Παρασκευή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο και μέχρι την Κυριακή 6 η ώρα μμ παρέμεινε  έξω στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου.
Καθώς ήταν  καθισμένος στο παγκάκι θύμιζε τους  στίχους του Τάσου Λειβαδίτη
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
Θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό

Αποφασίσαμε να γράψουμε  για να πούμε ότι υπάρχουν ακόμη άτομα που ενώ έχουν αναμειχθεί με τα κοινά και μπορούν να παραμένουν άνθρωποι.
Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν οι πολιτικοί μας θα μπορούσαν να πεθάνουν ένα οποιοδήποτε πρωινό για το δίκαιο».



ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
«Οι φορείς της Σιάτιστας που υπογράφουν το παρών ψήφισμα  εκφράζουν τη μεγάλη τους αγανάκτηση και θλίψη για το άδικο σχέδιο του «Καλλικράτη»  και τον ορισμό της έδρας του Δήμου Βοΐου στη Νεάπολη και όχι στη Σιάτιστα, για τους παρακάτω λόγους:
1ο Η Σιάτιστα έχει ενεργό πληθυσμό 7.000 ενώ η Νεάπολη έχει ενεργό πληθυσμό 2.000 κατοίκων.
2ο Είναι το τρίτο αστικό κέντρο του Νομού Κοζάνης, με πλήρεις υποδομές, διοικητικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές.
3ο Βρίσκεται σε κομβικό σημείο με άμεση πρόσβαση από την Εγνατία οδό, ενώ στις βιοτεχνίες της εργάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.
4ο Είναι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης από τον 17ο αιώνα
5ο Τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι έδρες στους νέους ΟΤΑ του «Καλλικράτη», οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά, αναδεικνύουν τη ΣΙΑΤΙΣΤΑ για ΕΔΡΑ του νέου Δήμου Βοΐου.
6ο Η Σιάτιστα είναι ουσιαστικά και τυπικά πρωτεύουσα της επαρχίας Βοΐου εδώ και 100 χρόνια και Δήμος από το 1850 που μετέπειτα καταργήθηκε και τελικά το έτος 1952 με διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών αναγνωρίσθηκε σε Δήμο για λόγους Ιστορικούς και Εθνικούς.
7ο Η μόνη πόλη με αθλητικούς συλλόγους και στο ποδόσφαιρο και στην καλαθοσφαίριση που οι ομάδες τους  αγωνίστηκαν στην Β’ Εθνική κατηγορία.
8ο Ας αναλογιστούν όλοι οι αρμόδιοι και πρώτη η πολιτεία την τεράστια προσφορά της Σιάτιστας στους εθνικούς αγώνες (Προεπανασταστική περίοδος: Παπαζώλης
Γεώργιος, Μαρκίδες Πούλιου και Θεοχάρης Τουρούντζιας –σύντροφοι του Ρήγα Βελενστινλή-, Επανάσταση 1821: Νικόλαος Κασομούλης και εκατοντάδες Σιατιστινοί αγωνιστές, Επανάσταση του Μπούρινου 1878, Μακεδονικός Αγώνας, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βίγλα- Φαρδύκαμπος).
90 Η Σιάτιστα είναι από τους μεγαλύτερους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς από το 1977
10ο Η Σιάτιστα είναι γενέτειρα πολλών μεγάλων εθνικών και τοπικών ευεργετών
(Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Κουκουλίδειο Πνευματικό κέντρο, Μανούσεια Βιβλιοθήκη, Τσιστοπούλειο Διοικητήριο, Τσίπειο Οικοτροφείο και πολλά άλλα ) είναι η πόλη με τα 22 κληροδοτήματα  ελάχιστα ξοδεύει τα Δημόσια Ταμεία εδώ και πολλά χρόνια
ΤΕΛΟΣ η πρόταση του νέου Δήμου Βοΐου στερείται κάθε νομιμότητας και επιτίθεται άμεσα στην εκφρασμένη δημοκρατική βούληση των κατοίκων της περιοχής. Είναι παράλογη η κατάργηση του παλιότερου Δήμου της Επαρχίας Βοΐου. Είναι αντίθετη στο σύνολο των αποφάσεων όλων των δημοκρατικών συλλογικών οργάνων, που με αίσθημα ευθύνης και μόνο κριτήριο την ανάπτυξη του τόπου μας οριοθέτησε ξεκάθαρα τη μορφή που επιθυμούν οι κάτοικοί για το νέο Δήμο.
Γι’ αυτό ΝΤΡΟΠΗ!
Έδρα του νέου Δήμου
ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Υπογράφεται όπως παρακάτω:
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
1 Σύλλογος "Φιλίππων- Φυσιολατρών"
2 Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Μαρκίδες Πούλιου"
3 Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Μέγας Αλέξανδρος"
4 Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος
5 Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάστρου
6 Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών - Αιμοδοτριών "Ο Άγιος Παντελεήμων"
7 Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας "Ο Μπούρινος"
8 Σύλλογος Μικροκάστρου "Η ΔΟΞΑ"
9 Αθλητική Ένωση (Α.Ε. Σιάτιστας)
10 Ιππικός Σύλλογος "Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ"
11 Κυνηγετικός Σύλλογος "Η ΑΡΤΕΜΙΣ"
12 Γυμναστικός Σύλλογος Σιάτιστας
13 Ακαδημία Ποδοσφαίρου
14 Σύλλογος Εμπόρων
15 Σύλλογος Κρεοπωλών
16Λογιστές Σιάτιστας
17 Λέσχη Γυναικών
18 Σύλλογος Αμπελουργών
19 Σύνδεσμος Γουνοποιών
20 Σωματείο Επαγγελματιών Αγοραίων Αυτ/των Σιατίστης & Περιχώρων "Ο Άγιος Χριστόφορος"(ΤΑΧΙ)
21 Αθλητικό Σωματείο "Μοτοσικλετιστές Μικροκάστρου"
22 Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Σιάτιστας
23 Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Σιάτιστας
24 Σύλλογος καταστημάτων ψυχαγωγίας και εστίαση


ΔΗΜΟΣ ΑΙΑΝΗΣ   
Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών-Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση
Θέμα: «Γνωστοποίηση της θέσης  του Δημοτικού Συμβουλίου Αιανής για τη  μη αποδοχή της πρότασης του τελικού σχεδίου νόμου –άρθρο 1- του Υπουργείου Εσωτερικών  για τη «Νέα Αρχιτεκτονική  της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –Πρόγραμμα Καλλικράτης»

Κύριε Υπουργέ,

Την Πέμπτη  13 Μαίου 2010 μας  δεχθήκατε σε συνάντηση  στο Υπουργείο σας, παρουσία  αντιπροσωπείας  του Δημοτικού μας Συμβουλίου και των παλιότερων Δημάρχων Αιανής  , κατά τη διάρκεια της οποίας σας εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας και την  διαφωνία  μας με την απόφαση του  Υπουργείου σας , όπως αυτή είχε  ανακοινωθεί  στις 28-04-2010,  να προτείνει  την κατάργηση του Δήμου Αιανής και την ενσωμάτωση του στο Δήμο Κοζάνης στα πλαίσια της χωροθέτησης των Δήμων.  
Σας εξηγήσαμε με  λογικά και πειστικά πιστεύουμε επιχειρήματα, το δίκαιο και βάσιμο  αίτημα μας για την  παραμονή στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, στα πλαίσια του  προγράμματος  «Καλλικράτης »,   του ιστορικού Δήμου Αιανής  είτε ως αυτόνομου,  είτε σε διεύρυνση  με γειτονικούς Δήμους , αλλά πάντα  με έδρα και όνομα αυτό της  ιστορικής  πόλης  της Αιανής.
Η  θέση μας , για την παραμονή του ιστορικού Δήμου Αιανής είναι γνωστή  στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας  εδώ και τρία χρόνια και διατυπώθηκε με κάθε τρόπο. Στηρίζεται  σε τέσσερις  ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου (04/21-01-2008 - 214/21-12-2009 , 05/17-02-2010 & 65/29-04-2010  ) καθώς και σε Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης των Δημοτών μας στις 29-04-2010, που  σας είχαμε αποστείλει και γνωστοποιήσει.
Πέραν των παραπάνω σας θυμίσαμε πως  η Ελληνική Πολιτεία το 1992 με το Π.Δ. 269/28-08-1992 (ΦΕΚ 143 Τεύχος Α΄) αναγνώρισε την τότε κοινότητα Αιανής ως Δήμο «για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας».
Φύγαμε από το γραφείο σας με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το αίτημα μας θα ικανοποιηθεί.
Την άλλη ημέρα  ανακοινώσατε την  κατάθεση  του τελικού σχεδίου νόμου χωρίς να ικανοποιήσετε   το  αίτημα  μας. Προβήκατε απλά στην μερική αναγνώριση της ιδιαιτερότητας μας  με τον χαρακτηρισμό της Αιανής ως  «ιστορική έδρα» του Δήμου Κοζάνης.

Κύριε Υπουργέ,

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιανής, που πραγματοποιήθηκε   το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 για να εξεταστεί η  πρόταση του τελικού σχεδίου νόμου –άρθρο 1- του Υπουργείου Εσωτερικών  για τη «Νέα Αρχιτεκτονική  της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, αποφασίστηκε ομόφωνα να μη γίνει αποδεκτή η  πρόταση σας , που προβλέπει, εκ νέου,  την κατάργηση του Δήμου Αιανής και την ενσωμάτωση του στο Δήμο Κοζάνης .
Το δημοτικό συμβούλιο με εξουσιοδότησε να επαναφέρουμε σε  σας,   αλλά και στους βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής , την πρόταση μας για την παραμονή του ιστορικού Δήμου Αιανής,  είτε ως αυτόνομου,  είτε σε διεύρυνση  με γειτονικούς Δήμους , αλλά πάντα  με έδρα και όνομα αυτό της  ιστορικής  πόλης  της Αιανής.


Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Τζέλλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας