Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Σέρβια: Διαφωνία για το όνομα του δήμου

του Χρ. Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Αντιδράσεις πυροδότησε και στα Σέρβια το όνομα του νέου «Καλλικράτειου» δήμου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο νέος διευρυμένος δήμος που αποτελείται από τους δήμους Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και την κοινότητα Λιβαδερού, που καταργούνται, θα ονομάζεται πλέον «δήμος Βελβεντού-Σερβίων». 


Η προσθήκη της λέξης «Βελβεντού» και μάλιστα πρώτη, είναι αυτή που προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Δημοσθένη Κοκολιού, της δημοτικής αρχής και κατοίκων. «Είναι απαράδεκτο, δεν συνάδει με τη λογική του Καλλικράτη η επωνυμία του νέου δήμου. Τα Σέρβια είναι μία μαρτυρική πόλη και το  όνομα του νέου δήμου πρέπει να είναι δήμος Σερβίων», υποστήριξε ο δήμαρχος Δ Κοκολιός. 
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στα Σέρβια, στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου. Έπειτα από εισήγηση του δημάρχου εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή, η οποία ζήτησε ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το οποίο θα πραγματοποιούνταν χτες το απόγευμα. Παράλληλα είχε κανονιστεί ραντεβού και με τους βουλευτές του νομού. Όπως δήλωσε ο Δ. Κοκολιός, «μας είπαν ότι έγινε κάποιο λάθος σχετικά με την ονομασία του δήμου και θα ζητήσουμε από τους βουλευτές να διευκρινίσουν πως έγινε το λάθος, αλλά φυσικά και να διορθωθεί». Ο δήμαρχος Σερβίων δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «αν δεν διορθωθεί η ονομασία και αν δεν γίνει «δήμος Σερβίων», τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων». Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Βελβεντού, εκπρόσωποι της οποίας διευκρίνισαν ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει η επωνυμία του ενιαίου δήμου, εμείς θέλουμε αυτόνομο δήμο, όπως ακριβώς ήταν στο υπό διαβούλευση σχέδιο».

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταρχας πιστευω οτι αυτες οι συζητησεις εδω μεσα δεν εκφραζουν ολους τους δημοτες και των 2 πλευρων. δεν ειναι σωστο να βαζουμε ταμπελες σε ολους τους δημοτες απο αποψεις που κυκλοφορουν εδω μεσα. εδω εκφραζονται τα προσωπικα μας πιστευω και ανυσηχιες ,πολλες φορες μπορει να ειναι ακραιες γιαυτο να μην τα παιρνουμε πολυ της μετρητης. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ οσον αφορα το θεμα φυσικα και σαν Σερβιωτες δεν προκειτε να δεχτουμε με τιποτα μια συνθετη ονομασια και δεν διαπραγματευομαστε σε καμια περιπτωση το ονομα του δημου.μακαρι να μπορεσουν οι βελβεντινοι να μεινουν ανεξαρτητοι και να τελειωσει εκει το θεμα. αλλα σε αλλη περιπτωση ειμαστε αμετακλητοι,και βλεπω μεγαλη αντιδραση απο τους Σερβιωτες.

Ανώνυμος είπε...

SIGA THN ANTIDRASH. OI PSEFTARADES OI DHMOTIKOI SAS ARXONTES GEMISAN TON KOSMO ME THN PSEFTIKH PLHROFORIA OTI THA TOUS DEXOTAN O YPOYRGOS SHMERA DEYTERA TO APOGEYMA.
OS KAI SE AYTO TO THEMA SAS LENE PSEMATA.
KANENA RANTEVOU DEN EGINE.

Ανώνυμος είπε...

4δημοι στο νομο κοζανης-εορδαιας-σερβιων-βοιου.ο`τιδηποτε αλλο ειναι παρανομο και δεν προκειτε ποτε να προχωρησει,οσσο και αν μας αρεσει αιανη-βελβεντο-καμβουνια...το ιδιο ισχυει και για συνθετες ονομασιες-εδρες.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.
ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.
ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ.
ΤΟΥΣ ΤΙΜΑΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά στη Διασταύρωση ;
Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΣΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΩΝΗ.
http://gikas-daskalos.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

3000 Βελβεντινοί διαμαρτυρήθηκαν χωρίς να κλείσουν τον δρόμο δείχνοντας για άλλη μια φορά πολιτικό πολιτισμό. Αυτό έγινε χτες στην διασταύρωση. Και ο αγώνας συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

oxi kai 3000 xiliades, 1000 kai pola itane, entiposi me ekane i velvedini kadina pou sti8ike eki apo to proi. Idoi kai aparalaxtoi mia zoi !!!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 11:36 ΚΑΜΙΑ ΚΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.ΓΙΑ ΨΑΞΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ!!ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ "ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΑΧΤΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ"!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΡΒΙΑ ΜΑΙΟΣ 2010. ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. Η ουδετεροτητα που επελεξε η Δημοτικη Αρχη στο θεμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αποδεικνυεται μεχρι στιγμης, καταστροφικη.Η αδρανεια που εδειξε, σε σχεση με την "με ολα τα ΜΕΣΑ" δραση του (θελω να μεινω απομονωμενο) χωριου, βαζει σε περιπετειες την υπαρξη του ονοματος, με μια ιστορια πρωταγωνιστικη και ΕΝΕΡΓΗ 1400 και πλεον ετων. Τι επρεπε να κανει? Να παρακολουθησει εστω το παρασκηνιο. Γιατι περι αυτου προκειται. ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ. Με αλισβερισια, μαγειρεματα τουρκικα παζαρια, και κυριως εκβιασμους.Ετσι φτασαμε στο απιθανο και απιστευτο ΔΗΜΟΣ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ,ΣΕΡΒΙΩΝ. Οι 2 βουλευτες ΠΑΣΟΚ του νομου, δεν γνωριζουν την ιστορια του τοπου τους? Δυο χιλιετιες σχεδον, με ΑΙΜΑ! Πολυ ΑΙΜΑ. Απο τις μεγαλυτερες διαχρονικα μαχες του ελληνικου στρατου, δοθηκαν στα στενα και τα φαραγγια της πολης αυτης.Πολεμοι, διεκδικησεις, σπουδαιοι βυζαντινοι αυτοκρατορες ηγηθηκαν της ΘΕΣΗΣ της.Παντα ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ οχι μονο στα στενα γεωγραφικα πλαισια της μεχρι σημερα επαρχιας Σερβιων, αλλα για αιωνες στη σειρα σαν κεντρο περιφερειας, μεγαλυτερης απο τα ορια της σημερινης Δυτικης Μακεδονιας. Εδρα ιερας μητροπολης πριν ιδρυθει η Κοζανη. ΓΕΝΝΕΤΕΙΡΑ ΑΓΙΑΣ της ορθοδοξης θρησκειας μας. Αποκορυφωμα της τρισενδοξης ιστοριας των Σερβιων, ο αιωνας που περασε, με δυο γεγονοτα σταθμους. Μαχη του συνολου του Ελληνικου στρατευματος το 1912 και υποδοχη του απο την αιματοκυλισμενη πολη. Ολοκαυτωμα το 1943, κρανιου τοπος και νεκρα ζωνη για τους μαρτυρικους κατοικους της, που αγωνιστηκαν εναντιον των κατακτητων ( ενω αλλου διοργανωνονταν, χοροεσπεριδες).Σε πεισμα ολων ομως η πολη ξαναγινε, και για τις επομενες δεκαετιες μεχρι και σημερα, εχει παλι το ρολο που της ανηκει. Εκτος απο ιστορικο και γεωγραφικο δηλαδη κεντρο, ειναι αναμφιβολα και το αστικο πληθυσμιακο και διοικητικο της περιοχης, που η μεταρρυθμιση προβλεπει στην εκταση της. Αυτα νομιζω τα γνωριζουν οι παντες. Ερχεται μια αποφαση σ ο κ να ισοψηφισει ολα τα παραπανω. Να μπει το ονομα οπωσδηποτε στη ΜΑΡΚΙΖΑ. Αυτος ηταν ο στοχος κατα βαθος. Κομπλεξ κατωτερητητας και μισαλοδοξια. Επειδη εμεις κοβουμε τα χορτα και εχουμε νοστιμα ροδακινα. Οταν η ιστορια μας ξεκιναει μαζι με το αρδευτικο του Μανεντη τη δεκαετια του 50. Απλα ενα απομακρυσμενο χωριο που οι κατοικοι θελουν να ζουν μονοι τους. Αφου ΔΕΝ μας αφηνεται μονους, σαν ανταλλαγμα το ονομα στη ΤΑΜΠΕΛΑ. Δεν ειναι ετσι κυριοι βουλευτες. Παρτε θεση και εσεις και οι δυο που ΥΠΟΥΡΓΕΥΟΥΝ. Ακομη και η συγχρονη πολιτικη ιστορια της περιοχης αυτης, δειχνει οτι τα Σερβια ειναι προπυργιο του κομματος σας που τα εκανε θαλασσα.Δεν ειναι οπου φυσαει ο ανεμος. Να μην οδηγηθουμε σε μια τετοια τραγικη καταληξη. Ειναι ΚΡΙΜΑ και ΑΔΙΚΟ. Οσο για τους Σερβιωτες βλεπετε, οτι οταν "αγωνιζεσαι" κατι αρπαζεις στη χωρα οπου το γλειψιμο και το τσατσιλικι οργιαζουν. Ξ Υ Π Ν Α Τ Ε

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 12:10 έχασες όλο το δίκαιο με τα τελευταία , γιατί υποτιμάς του γείτονές σου , τι κόμπλεξ και κουραφέξαλα , με την ιστορία πας να αναγνωρισθείς ? , να ανέβεις επίπεδο ?
Κάνουν ένα αγώνα ,γιατί έτσι πιστεύουν πως θα είναι καλύτερα για τον τόπο τους, σε τι σε ενοχλεί ? Τα ονόματα δεν κάνουν την ΙΣΤΟΡΙΑ , αλλά οι πράξεις μας , ποιος ξέρει την ΙΣΤΟΡΙΑ μας ? Τι κάναμε όλα χρόνια για τα ΚΑΣΤΡΑ ? Μπορεί να τα επισκευθεί κάποιος χωρίς να γκρεμοτσακιστεί ?

Βάγια Σ. είπε...

Περί ιστορίας και Κάστρων ο λόγος.
Αν μπείτε στο αυτοκίνητό σας και κάνετε το γύρο της Ελλάδας θα παρατηρήσετε ότι ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΙΑ ήταν χτισμένα σε λόφο για ευνόητους λόγους και αναφέρω ενδεικτικά: Μυκήνες, Ακρόκόρινθος, Aκροναυπλία, Μυστράς, Πλαταμώνας, Πάτρα, κ.α.
Ακριβώς επειδή βρίκονταν ψηλά γι'αυτό και περισώθηκαν μέχρι σήμερα. Στις πεδιάδες τα χτίσματα θάφτηκαν, γι' αυτό γίνονται και οι περιβόητες αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα κάστρα λοιπόν των Σερβίων χτίστηκαν εκεί γιατί αυτό πρόσταζε η μορφολογία του εδάφους.

Τώρα σχετικά με το τί ήταν το Βελβεντό στην αρχαιότητα, παραθέτω τα κείμενα της επίσημης ιστοσελίδας του Βελβεντού:
"Στις θέσεις "Βασιλάρα Ράχη", «Μπράβας», «Κεραμίδια» και «τούμπα Άννας Σαμαρά-Μαρμάρη οι ανασκαφές και οι επιφανειακές έρευνες έφεραν στο φώς σημαντικά λείψανα προϊστορικών οικισμών. Στη θέση "Βασιλάρα Ράχη" αποκαλύφθηκαν οικοδομικά λείψανα της νεολιθικής περιόδου και της εποχής του Χαλκού (: 4500 π.Χ. - 1200 π.Χ.). Ανάμεσα σε άλλα ευρήματα βρέθηκαν και δάπεδα κατοικιών, εστίες και φούρνοι οικιακής χρήσης καθώς και κάποια ευρήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες παραγωγής και προετοιμασίας της τροφής αλλά και με τις ασχολίες των κατοίκων, όπως είναι η γεωργία, το κυνήγι, το ψάρεμα και η υφαντική τέχνη.
Στην περιοχή της Γρατσιάνης βρέθηκε σημαντικός αριθμός αγγείων σε τάφους, που αποτελούν και δείγματα κεραμικής της ύστερης εποχής του Χαλκού και της πρώιμης εποχής του Σιδήρου."

Για τα Βυζαντινά χρόνια:

Στη θέση Παπαχάρη έχουν βρεθεί ρωμαϊκά ερείπια και στη Γρατσιάνη μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί από την περίοδο των βυζαντινών χρόνων, Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζουν τα λείψανα κάποιων κτιρίων, τα νομίσματα και τα κεραμικά. Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοποθεσίες Παλιόπυργος, Παλιάμπελα, Παλιόχωρα, Εκκλησιές και Μνημόρια.
Η Βυζαντινή περίοδος αντιπροσωπεύεται έντονα στο « Παλαίκαστρο» από τα ερειπωμένα και ελάχιστα εναπομείναντα θεμέλεια ρωμαϊκού φρουρίου (3 ου αι. μ.Χ.), ανακατασκευασμένου από τον Ιουστινιανό στον 6ο αι. μ.Χ. και ενταγμένου στην ευρύτερη ενότητα κάστρων της περιοχής (Παλαιόκαστρο Γρατσάνου, Σέρβια, Φρούριο).
Σημαντικά τεκμήρια της κατοίκησης και του βυζαντινού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην περιοχή αποτελούν επίσης: ο Άγιος Μηνάς (12ος-15ος αι.), ο Άγιος Γεώργιος & ο Άγιος Νικόλαος στο «Μπάϊκο» (13 ος αι.), η Αγία Παρασκευή στην «Αβουζιανή» (14ος αι.), ο Άγιος Δημήτριος (Γρατσιάνης: 14ος-15ος αι.), το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (15ος-17ος αι.), ο Άγιος Νικόλαος στην είσοδο του Βελβεντού και ο Προφήτης Ηλίας Παλαιογρατσάνου(16ος αι.), των οποίων σώζονται αξιολογότατες τοιχογραφίες ή αρχιτεκτονικά τμήματα.

Πέρα όμως από την μακρυνή ιστορία έχω να αναφέρω ενδεικτικά 2-3 ονόματα που ξεχώρισαν στη νεώτερη ιστορία μας μέχρι και σήμερα, σε διάφορους τομείς.
Ο Κλεάνθης Σταμάτης, ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα, δημιουργός αρκετών χαρακτηριστικών κτιρίων της Αθήνας.
Ο Μπουντούλας Χαρίσιος, Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, H.Π.Α. (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.)
Ο Μανώλης Χατζημανώλης είναι ένας πολύ σημαντικός τραγουδιστής του έντεχνου τραγουδιού αυτής της γενιάς τραγουδιστών.

Με τις παραπάνω αναφορές δεν μέμφομαι κανέναν και για τίποτα, απλώς κάνω γνωστά σε όσους δεν ήξεραν και τα υπόλοιπα που έχει να επιδείξει το Βελβεντό εκτός από τις χοροεσπερίδες.

Ανώνυμος είπε...

Βαγια και γενικα βελεβντινοι. αν να ξεκινησω να γραφω για το τι μελει γενεσθαι στα Σερβια απο το 453πχ δεν θα φτασουν 100 σελιδες με ονομαστικη αναφορα. το αν βρεθηκαν σκευη και κατσαρολες στο βελβεντο πριν απο 4500χρονια αυτο δεν μου λεει τπτ απολυτος γιατι δεν τεκμιριωνονται οτι ανοικουν στους βελβενους.αντιθετα απο τα στοιχεια των Σερβιων που καταδικνυουν την μαρτυρια τους με τους αγωνες που εχουν γινει.το οτι αποτελουντο το κεντρο της ιστοριας τησ περιοχης και οτι θεωρουνταν κλειδι οπως και σημερα (δες το παραδειγμα απο τι κλεισιμο των τεμπη). μην συγκρινεις την ιστορια των 2 τοπων που μπορει να βρισκονται μολις 10km διαφορα αλλα η ιστορια ειναι χαωδες μεταξυ τους ,αυτο δεν το λεω για να μειωσω το βελβεντο αλλα γιατι ειναι η πραγματικοτητα, και πιστευω πως αν εσεις ειχατε την αναλογη ιστορια θα την υπερασπιζοσασταν με μεγαλο καμαρι. τα Σερβια λογο της ολοκληρωτικης καταστροφης που δεχτηκαν απο τους ιταλους αναστηλωθηκαν μεσα απο τα συντριμια τους ,και οι Σερβιωτες εδωσαν την ψυχη τους για να γινει αυτο ,γιαυτο κοψτε αυτο το παραμυθι οτι δλδ οι Σερβιωτες ειναι τεμπελιδες και πειτε δοξα το θεο που δεν βρεθηκαμε και εμεις στην θεση τους δλδ να καταστραφει το νεοκλασικο στοιχειο του βελβεντου.αναγνωρηστε επιτελους οτι στα Σερβια κατοικουν διαφορες Ελληνικες φυλες ντοπιοι,ποντιοι,βλαχοι,σαρακατσανοι....κ.α. και αυτο ειναι ενα μειωνεκτημα στην συνενοηση που υπαρχει ειτε μεσα στους πολιτικους φορεις ειτε σε αλλους . εσεις ξερω οτι στην ουσια ενα χωριο ειναι ισχυρο το παλαιογρατσανο και ξερω οτι δεν τα πατε πολυ καλα μεταξυ σας εχω ριζες απο εκει. για ελατε στην θεση των Σερβιων που εχουν 15 χωρια να διοικησουν? το σημαντικοτερο ομως λαθος που υπαρχει εδω στα Σερβια ειναι ο δικοματισμος, και αυτο επικρατει λογο των διαφορων φυλων ενω εσεις αντιθετα δεν τον εχετε αλλα μην ξεχνας τοι αποτελειστε απο ντοποιους μονο η εστω κατα συντριπτικη πλειοψηφεια. με αυτα φυσικα δεν δικαιολογο σε καμια περιπτωση τους διοικουντες των Σερβιων που περασαν αλλα οπως λετε και εσεις οτι βαλατε προσωπικη δουλεια στο βελβεντο αν δεν βαζατε σε τι κατασταση θα βρισκοσασταν? δλδ τους Σερβιωτες τους θελετε να ερχονται να γεμιζουν τα μαγαζια σας και τις ταβερνες σας αλλα ειναι τεμπεληδες αναξιοπρεπεις και κλεφτες? πανω απο 10 γαμοι απο οτι θυμαμαι γινονται απο Σερβιωτες στο μετοχι καθε χρονο ενω πανω απο 7-8 χοροι απο χοροι συλλογων ακομα και ο μορφωτικος μας περυσι εκανε χορο στο μετοχι, εσεις και δεν ενοω μεμονομενα ποτε σαν συνολο βελβενων στηριξατε την αγορα των Σερβιων? ποσους γαμους και ποσους χορους σαν βελβενοι κανατε μεχρι τωρα στα Σερβια? να σου πω εγω κανεναν. θα μου πεις ριχνο το επιπεδο της συζητησης οχι απλως λεω τα πραγματα ως εχουν. αυτα απο ενα Σερβιωτη που αγαπαει τα Σερβια αλλα και το βελβεντο και πιστευω οτι καποια στιγμη πρεπει να τελειωσει αυτη η διαμαχη μεταξυ των 2 . ευχαριστω για την φιλοξενια

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ. ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΚΑΘΙΣΑΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΤΙ ΤΙΣ ΧΕΣ...
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΙΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΣΑΣ.
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΣΤΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΠΑΣΕΜΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ.
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΧΑΙΔΕΨΑΜΕ.
ΕΝΑΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΣ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ. ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΙΠΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 57 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.
ΤΙ ΛΕΤΕ ΒΡΕ ΑΤΑΛΑΝΤΟΙ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΡΩΣΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ.ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ.ΕΣΥ ΠΟΥ ΑΝΟΙΚΕΙΣ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ?ΔΕΝ ΕΥΘΗΝΕΣΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ? ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΡΟΚΟΠΗ? ΕΣΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ? ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΥ? ΑΥΤΟ ΓΙΑΝΕΤΑΙ ΤΡΟΓΩΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Βάγια Σ. είπε...

Βλέπω την ιστορία σας δεν την διαπραγματεύεστε, μόνο που δε χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι δεν έχετε ιστορία και ουδέποτε υποβαθμίσαμε τη σημασία της.
Εσύ αποκαλείς κατσαρόλες τα ευρύματα στο Βελβεντό και λες πως δε σημαίνουν τίποτα! Δεν είσαι αρχαιολόγος για να κρίνεις αν σημαίνουν κάτι ή οχι! Και μην ξεχνάς πως τα εκθέματα των μουσείων είναι κατα κανόνα αρχαίοι αμφορείς! Τι θέλεις να βρεθεί από την αρχαιότητα, plasma tv? Iστορία δε σημαίνει μόνο σπαθί και τουφέκι, έτσι?
Λες επίσης πως δεν ξέρεις αν τα ευρύματα ανήκουν καν στους Βελβεντινούς. Το κάστρο των Σερβίων ποιος το έχτισε οι Σερβιώτες? Ξέρεις ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού Σέρβια? Δεν εννοώ κάτι,αλλά δεν πέσαμε με αμπούλα από το διάστημα, ούτε εμείς, ούτε εσείς.
Πολεμήσατε κι εσείς, πολεμήσαμε κι εμείς και πολέμησε και όλη η Ελλάδα! Το μέτωπο του πολέμου είναι μια τοποθεσία, αλλά τα στρατεύματα είναι άντρες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να πολεμήσουν στο χωριό σας.
Μπράβο σας που ξαναγεννηθήκατε από τη στάχτη! Χίλια μπράβο!
Και η Σμύρνη ξέρεις κάηκε και ξαναχτίστηκε αλλά το στοιχείο της έχει μείνει αναλλοίωτο και οι κάτοικοι της ήταν κάθε καρυδιάς καρύδι!
Στην Ξάνθη κατοικούν και χριστιανοί και μουσουλμάνοι αλλά η πόλη τους είναι ένα στολίδι! Ομορφιά δε συνεπάγεται ομοιογένεια.
Έχω φίλους που ψωνίζουν από μαγαζιά ρούχων στα Σέρβια, γνωστές μου έρχονται στο παζάρι σας κάθε εβδομάδα και ξενύχτηδες που για να φάνε το "πρωϊνό" τους, έρχονται στα Σέρβια! Κι εγώ η ίδια σα νεανίδα έβγαινα στη "Batucada".
Τώρα... να ξεκινήσω νύφη από το Βελβεντό να πάω στα Σέρβια, δε θα το κάνω γιατί το φυσικό τοπίο του χωριού μου και τα ξωκλήσια μας επέτρεψέ μου να τα προτιμήσω!
Εν κατακλείδι, από τα λεγόμενά σου, εσείς έχετε όλο το δικαίωμα να καμαρώνετε για την ιστορία σας αλλά εμείς οι Βελβεντινοί δεν έχουμε δικαίωμα να καμαρώνουμε για τίποτα. Πάσο φίλε μου.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον 1:04

Μερικά μαθήματα:

"Ιστορία ορίζεται ως η μελέτη του παρελθόντος της Ανθρωπότητας, δηλαδή των γεγονότων, των αιτίων που τα προκάλεσαν και των γενικών νόμων της ιστορικής εξέλιξης. Αυτά περιλαμβάνουν την έρευνα των τάσεων της κοινωνίας σε διάφορες περιόδους, τη μελέτη των οικονομικών συνθηκών, την εξέλιξη του πολιτισμού και της τέχνης, τα αίτια των πολέμων κλπ." (Βικιπαίδεια)
Γεγονότα έχουν τα Σέρβια, κάηκαν πολλές φορές, μαρτύρησαν. ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ και το Βελβεντό, κρεμάστηκαν και θανατώθηκαν πολλοί αγωνιστές. Επίσης επιλεκτικά ξεχνάς ότι πολλές οικογένειες Σερβιωτών κατά τις ανά καιρούς καταστροφές φιλοξενήθηκαν στο Βελβεντό. Αντί να απαξιώνεις λοιπόν πήγαινε πιες ένα καφεδάκι με έναν παππού η μια γιαγιά των Σερβίων να σου ανοίξουν τα μάτια.
Εξέλιξη στον πολιτισμό και στις τέχνες: πες μου ένα παράδειγμα. ΕΝΑ, όχι περισσότερα. Ένα μουσείο που να αναδεικνύει την (απολύτως σεβόμενη από μας) ιστορία σας. Τα κάστρα, η μητρόπολη, το σχολείο, σας κοιτούν και σας φωνάζουν εσάς τους Νεο-Σερβιώτες. Εκτός και αν θέλετε να δείτε πως περνάει ο χρόνος από πάνω τους. Την ιστορία σας πρέπει πρώτα να την εκτιμήσετε εσείς και όχι να την αναρτάτε σαν επιχείρημα για την συνένωση και να μας την πλασάρετε σαν αιτία του κόμπλεξ κατωτερώτητας. Κόμπλεξ κατωτερώτητας γιατί? Για το αναξιοποίητο σχολείο και τα κάστρα? Ήμαρτον.
75 εξωκκλήσια μεταξύ των οποίων δεκάδες βυζαντινά φιλοξενεί το Βελβεντό... αλλά ίσως και αυτά κατασκευάστηκαν από παρασκηνιακά μικροπολιτικά σκάνδαλα της εποχής και ήρθαμε εμείς σαν εξωγήινοι και τα βρήκαμε έτοιμα. Ντροπή σου να λες τους Βελβεντινούς ότι η ιστορία τους ξεκινάει από το 1950.
Μουσείο αντάξιο της λαογραφίας μας, πλήθος συλλόγων. Τί έχετε να αντιπαραβάλετε?

Μας λέτε τοπικιστές...
"Ο σωβινισμός είναι η ακραία και άλογη αφοσίωση εκ μέρους μιας ομάδας στην οποία κάποιος ανήκει, ιδιαίτερα όταν αυτή η αφοσίωση προϋποθέτει μοχθηρία και μίσος εναντίον μιας αντίπαλης ομάδας." (Βικιπαίδεια)
Εμείς απλά πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και παλεύουμε για αυτό. Δεν τρέφουμε μίσος. Εσείς κοιτάτε να μειώσετε έναν λαό που προοδεύει. Μισείτε την πρόοδό μας, και ο όρος σας αντιστρέφεται.
Μάλιστα η αγορά των Σερβίων κερδίζει ήδη πολλά, αλλά και αυτά δεν τα εκτιμάτε. Σκέφτεστε τους γάμους στο Μετόχι και παραπονιέστε.

Συμπέρασμα: Κατώτεροι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΝΙΩΘΟΥΜΕ. Ούτε στην ιστορία μας, ούτε στην σύγχρονη πορεία μας.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=vP8vRsqkifs

This is Velvento. Μια μικρή γεύση...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΣΚΕΤΕΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ... ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ...
ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...
ΚΑΙ ΜΙΑ...ΑΜΠΕΛΟ-ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΑ, ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...
ΜΕ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ...''ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ''!!!

Ανώνυμος είπε...

o xristos kai h panagia poia exete katantisei apisteyta kourastikoi kai apo tis 2 pleyres...kanete opws kaname oloi san paidakia stis prwtes takseis tou dimotikou...perimenw na dw poios tha fonaksei protos ton ksaderfo tou pou kserei karate...

Ανώνυμος είπε...

3:46 σε αυτο εχεις δικιο αλλα παραλληλα μας υπενθυμιζει τους αγωνες που κανενε οι παπουδες μας αντιθετος καποιοι αλλοι?

Βάγια Σ. είπε...

8:11 φαίνεται από την κατάσταση του δήμου σας πόσο μη απαραίτητη θεωρείτε την ενασχόλησή σας με αυτόν και κάτι αναρτήσεις σαν τη δική σου το επιβεβαιώνουν. Εμείς τον πολύτιμό μας χρόνο τον διαθέτουμε για το πολύτιμο χωριό μας. Αυτή παρεμπιπτόντως είναι μια απ'τις βασικές μας διαφορές.
Ευχαρίστησέ με τώρα που σου έδωσα λόγο και έμπνευση να παραθέσεις κι εσύ, έστω σε τέσσερις σειρούλες, τις πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως αποστομοτικές απόψεις σου για τη συνένωση των δύο δήμων!

Ανώνυμος είπε...

Βαγια.Σ ΘΕΛΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ."ΟΣΤΡΙΑ" ΓΙΑ ΚΑΦΕ. ΘΕΛΩ ΝΑ Σ ΑΛΛΑΞΩ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ. ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΥΦΗ ΕΚΕΙ

ai-vreS είπε...

Για να μην έχουμε προβλήματα, θα θέλατε να τα πείτε κατ' ιδίαν;

Ε.Σ. είπε...

Αμπελοφιλοσοφίες? Διδακτορικό? Εσωστρεφείς και μισαλλόδοξοι? Εγώ βλέπω κι έναν άλλο αγαπητο συνάνθρωπο πιό πάνω που θέλει λέει να γίνει κηροποιός...

Ο κάθε λόγος, από τη γέννησή του, από όταν είναι ακόμα σκέψη δηλαδή, φέρνει μαζί του και τον αντίλογό του. Γι' αυτό η φύση μας προίκισε με αυτό το μοναδικό όργανο: τον εγκέφαλο.
Πηγή σκέψης, λόγου και αντίλογου, εργαλείο μεταφοράς πληροφορίας, δημιουργία διαλόγου, ανάγκη ψυχικής και νοητικής ανάτασης, αποτέλεσμα των οποίων ο τεράστιος πολιτισμός (τουλάχιστον των αρχαίων Ελλήνων) και η εξέλιξη της τεχνολογίας. Αλίμονο σε όποιον δεν μπορεί να διακρίνει και να αναγνωρίσει αυτά τα υπέρτατα αγαθά. Αυτό άλλωστε μας κάνει, ως ανθρώπους, να ξεχωρίζουμε από τα ζώα!
"Δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα λες. Θα υπερασπίζομαι όμως και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πιστεύεις"!!!
Ποιοί είναι λοιπόν εσωστρεφείς και μισαλλόδοξοι?

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ...από τώρα και για πάντα!

Ε.Σ.

Ε.Σ. είπε...

Σας παρακαλώ πολύ φίλτατη κυρία νύφη των Σερβίων...
Πολιτικός διάλογος γίνεται.
Μην απομειώνεται την αξία του με προσκλήσεις για καφέδες. Έλεος! Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.
Αντιμετωπίστε το λόγο με αντίλογο.
Φίλε διαχειριστή, μην διακόπτεις τη ροή.
Παρακαλώ, αυτές τις μέρες μέσα από αυτό το blog, αφήνουν οι δημότες όλων των δήμων τη σφραγίδα τους, την ποιότητα και το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού στο οποίο έχουν φτάσει.
Δεν είναι προσωπικά τα θέματα.
Είναι δημοτικά, διαδημοτικά πανελλαδικά και πανανθρώπινα.

ai-vreS είπε...

Αγαπητέ/-ή Ε.Σ.
τις τελευταίες μέρες, δυστυχώς, κόβουμε δεκάδες σχόλια. Αυτά που δημοσιεύονται είναι τα πιο ψύχραιμα και τα πιο ήπια. Κάπου χάνουμε κι εμείς το μέτρο γιατί μετά από πολλά υβριστικά, εριστικά, διχαστικά, ψεύτικα, απειλητικά, προβοκατόρικα σχόλια -επώνυμα κι ανώνυμα- τι να δημοσιεύσει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΒΑΓΙΑ.Σ. Κι εγω θελω ραντεβου μαζι σου. Ειμαι αυτος με τις "χοροεσπεριδες". Με εξιταρει το (οχι ν υ φ η στα Σερβια). Καλα τα ξωκκλησια αλλα γαμπρο θα παρεις για αντρα. Εχω δικαιωμα στο ονειρο?
Υ.Γ. θΑ ΒΡΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ.
(ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΟΥ)
Εγω προτεινω ~στον ΤΣΙΜΟ~

ai-vreS είπε...

Λοιπόν επειδή δεν είμαστε ΠΡΟΑΓΩΓΟΙ αλλά, θέλουμε να ελπίζουμε, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ εποικοδομητικού διαλόγου, παρακαλούμε οι προσκλήσεις για γνωριμίες να σταματήσουν (είτε είναι γι' αστείο, είτε όχι.

Βάγια Σ. είπε...

Όχι δεν έχω να πω κάτι κατ' ιδίαν με κανέναν.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό και καταλάβετέ το!
Έχω χιλιοπεί πως όλοι εν δυνάμει είμαστε και καλοί και κακοί. Οι συνθήκες όμως δεν είναι οι καταλληλότερες για να συνυπάρξουμε.
Μιλάω για την ιστορία των δυο τόπων με παραθέσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του Βελβεντού (που σημαίνει ότι δεν τα κατέβασε η κούτρα μου) και εισπράττω χλευασμό από ανώνυμους, ενώ έχω δώσει το όνομά μου. Και καλούμαι να κλείσω ραντεβού με μια ανώνυμη για να πειστώ ότι στα Σέρβια υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι?
Εσείς οι αξιόλογοι κάντε κάτι τελοσπάντων!
Κλείνω εδώ σε αυτό το topic γιατί δε θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στο ai vres που με φιλοξενεί.

Σώφρων είπε...

Συνάνθρωποι, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ΑΝΩΤΕΡΟΣ αλλα όλοι ΙΣΟΙ σε ΟΛΑ! Είναι δυνατόν να ΜΑΛΩΝΕΤΕ Βεβλβενδινοί κ Σερβιώτες για χάρη κάποιων διεφθαρμένων πολιτικών μας;;; ΝΑ ΤΙΜΑΤΕ τον τόπο σας κάνοντας ΠΡΑΞΕΙΣ φιλίας, πολιτισμού κ συνεργασίας κι ΟΧΙ να ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ο ένας τον άλλον, για να αποδείξετε ότι είστε ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!!! ΗΜΑΡΤΟΝ! Τί σημασία έχει το ΟΝΟΜΑ μπροστά ή πίσω;;; Σαν τους μαλωμένους τραγουδιστές κάνετε για το ΠΟΙΟ όνομα θα μπει πρώτα στην αφίσα! Να σας νοιάζει ΜΟΝΟ να κάνετε τον τόπο σας ΟΛΟ κ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!!! Σωφρόνης από Κοζάνη [για να μη φοβόμαστε κι ο ένας τον άλλον...]

Το Προφίλ μας