Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Διαμαρτυρία Τσιούμαρη για τον "Καλλικράτη"

Επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα όσα προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» για το νέο δήμο Εορδαίας απέστειλε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρ Τσιούμαρης προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ Ραγκούση και η οποία κοινοποιείται στην ΚΕΔΚΕ, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης. 
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας για τη διαμόρφωση των γεωγραφικών ορίων του νέου δήμου της Εορδαίας, σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου «Καλλικράτης». Ο νέος διευρυμένος Εορδαίας, όπως προκύπτει μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, είναι μόνο κατ’ όνομα δήμος Εορδαίας, αφού δεν έχει καμία σχέση με την γεωγραφική ενότητα που κάλυπτε η Εορδαία και η οποία διαταράχθηκε βίαια τη δεκαετία του ’60, όταν παραχαράχθηκε η ιστορία της Εορδαίας και διαμελίστηκε ως γεωγραφική περιοχή. 

Ο δήμος Πτολεμαϊδας έγκαιρα και μόνος από όλους τους δήμους του νομού ανακοίνωσε τις προτάσεις του και παρουσίασε εμπεριστατωμένα τις θέσεις για τα όρια του νέου δήμου, οι οποίες δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη στον «Καλλικράτη» που συνεχίζει τις αδικίες του παρελθόντος. Το σχέδιο νόμου καταστρατηγεί τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτισμικά, χωροταξικά και λειτουργικά κριτήρια, αγνοώντας τους ιστορικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς που συνδέουν την Εορδαία με περιοχές, οι οποίες σήμερα ανήκουν χωροταξικά σε άλλους δήμους και νομούς. 
Έτσι αγνοείται το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο Εορδαίας αποτελεί ένα ενιαίο συνεκτικό ανθρωπογεωγραφικό σύνολο με κοινά χαρακτηριστικά και δυνατότητες αναπτυξιακών παρεμβάσεων και παράλληλα υποβαθμίζεται ο ρόλος του ως ενεργειακού δήμου. Δεν νοείται ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος να λεηλατείται και να δημιουργούνται άλλοι δήμοι ισχυρότεροι του ενεργειακού, με μοναδικό στόχο την αποδυνάμωση της Εορδαίας. 
Γίνεται μια προσπάθεια να αποσπαστούν τα εδάφη των μετεγκατεστημένων και υπό μετεγκατάσταση οικισμών, όπως της Χαραυγής, της Καρδιάς, της Εξοχής, του Κλείτου, της Ακρινής και της Ποντοκώμης, που υπήρξαν κομμάτι της επαρχίας Εορδαίας, και να προσαρτηθούν σε γειτονικό δήμο, δημιουργώντας άλλον ενεργειακό δήμο και αγνοώντας συστηματικά την προσφορά της Εορδαίας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέχρι σήμερα. Ο «Καλλικράτης» θα έπρεπε να διορθώσει τις κοινωνικές και ιστορικές αυτές αδικίες, όπως η περίπτωση του Βαρικού, οι οποίες έχουν δυσμενή αποτελέσματα για τη λειτουργικότητα των νέων διοικητικών μονάδων και διαστρεβλώνουν τη ιστορία και τη γεωγραφία του τόπου. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε την άμεση επανεξέταση των ορίων του νέου διευρυμένου δήμου Εορδαίας, προκειμένου να μην αδικηθεί μια περιοχή που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα και να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε εις βάρος της. Το όραμά μας για το νέο δήμο της Εορδαίας δεν είναι τόσο το ανθρωπογεωγραφικό μέγεθος του νέου δήμου όσο η λειτουργική διασύνδεση των ΟΤΑ της Εορδαίας με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και τη συνοχή του γεωγραφικού χώρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας