Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Το ΓΕΛ Νεάπολης επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

H B΄ τάξη του ΓΕΛ Νεάπολης Κοζάνης πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στις Βρυξέλλες στις 15 -18 Μαρτίου. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε με πρόσκληση του Ε.Κ. ύστερα από αίτηση των υπευθύνων καθηγητών . Η ομάδα των 40 ατόμων ταξιδέψαμε αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στο Ντίσελντορφ και μετά οδικώς μέχρι το Άμστερνταμ. Εκεί ξεναγηθήκαμε με ποταμόπλοιο στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Ολλανδίας με τα αμέτρητα κανάλια. Το βράδυ φτάσαμε στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Στις 16 Μαρτίου αρχίσαμε την ημέρα μας με ξενάγηση στα αξιοθέατα και τα μνημεία της πόλης. Το μεσημέρι βρεθήκαμε έξω από το επιβλητικό συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί μας υποδέχθηκε ο κύριος Καϊλής, υπεύθυνος ενημέρωσης επισκεπτών στο Κοινοβούλιο. Μας ενημέρωσε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα και μας ξενάγησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συζήτησε με τους μαθητές και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Προγραμμάτισε επίσης συνάντηση με δυο Έλληνες Ευρωβουλευτές της περιοχής μας, τον κ. Παπαστάμκο Γεώργιο, ο οποίος σε ανοιχτή συζήτηση εξήγησε στην ομάδα μας παραστατικά και διεξοδικά τη λειτουργία και την σημασία του Ε.Κ. και τον κ. Τρεμόπουλο Μιχάλη, ο οποίος μας μίλησε ειδικά για τα οικολογικά προβλήματα που δημιουργεί η εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή μας. 

Η ολιγοήμερη παραμονή μας στην έδρα του Ε.Κ. μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στις Βρυξέλλες και ότι ως εκπαιδευτικοί δεν αρκεί μόνο να ενημερώνουμε τους μαθητές μας για τα θεσμικά όργανα του Ε.Κ., αλλά θα πρέπει συνολικά να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν το πνεύμα ενός Ευρωπαίου πολίτη. 
Μέσα στο Ε.Κ. βρεθήκαμε ανάμεσα σε ομάδες επισκεπτών από άλλες χώρες, νιώσαμε το πολύχρωμο μωσαϊκό των πολιτισμών, των γλωσσών και των Εθνών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνειδητοποιήσαμε πως μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυφωνία μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι της Ε.Ε. Φύγαμε από το Ε.Κ. με τις καλύτερες εντυπώσεις και με τον προβληματισμό ότι θα πρέπει η χώρα μας να βρει τη θέση που της ταιριάζει μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Την άλλη μέρα επισκεφτήκαμε δυο γραφικές Μεσαιωνικές πόλεις του Βελγίου, την Μπρίζ και την Γάνδη. Την τελευταία μέρα επιστρέψαμε από το Ντίσελντορφ αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη.
Θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Καϊλή, ο οποίος μας βοήθησε να υλοποιήσουμε την επίσκεψή μας στο Ε.Κ. και ο οποίος μας εντυπωσίασε, κατά κοινή ομολογία , με την ευγένεια , τις γνώσεις του και την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση του. Ήταν για όλους μας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας