Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

5-4 για…τέσσερις Δήμους εν μέσω…παλινωδιών!

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, με παλινωδίες που δεν έχουν προηγούμενο και ένα…αβέβαιο μέλλον κατέληξε το χθεσινό, κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κοζάνης, που συνεδρίασε για να αποφασίσει σχετικά με τον αριθμό των Δήμων που προτείνει, με βάση και το χωροταξικό του σχεδίου «Καλλικράτης»! Μετά από πολύωρη συζήτηση και τοποθετήσεις των μελών της ΤΕΔΚ και των αιρετών που ήταν παρόντες, τα εννέα μέλη του Δ.Σ. αρχικά αποφάσισαν να…αποφασίσουν χθες για τον αριθμό που προτείνουν, στην πορεία της ψηφοφορίας…ξε-αποφάσισαν και τελικά και πάλι…αποφάσισαν να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία!!! Τελικά, μέσα σε ένα γενικό…μπάχαλο, το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ αποφάσισε, με πλειοψηφία 5-4, να προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων στο Νομό Κοζάνης: Κοζάνης. Εορδαίας, Βοϊου και Σερβίων! Δηλαδή, αποφάσισαν κατά της αυτονομίας του Δήμου Βελβεντού! Επίσης αποφάσισαν να προτείνουν τη συνένωση της Αιανής με το Δήμο Κοζάνης, ενώ…χάθηκε στην πορεία της συζήτησης το ζήτημα της έδρας του Δήμου Βοϊου, καθώς δεν αποφασίστηκε τίποτε περί τούτου!
«Οφείλω να παραδεχθώ πως η ψηφοφορία δεν έγινε όπως έπρεπε και κάτω από διαφορετικούς, στον καθένα μας, όρο», δέχθηκε αυτοκριτικά ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης. «Δεν έχετε ψηφίσει», αμφισβήτησε την ψηφοφορία ο δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος, λέγοντας πως «δεν έχετε το θάρρος! Μόνο εμείς και το Βελβεντό εδώ και 3 χρόνια είχαν το σθένος να πουν την άποψή τους! «Δεν έχουμε σοβαρότητα και αποχωρώ», είπε η Άννα Νανοπούλου, στο τέλος της συνεδρίασης.
Υπέρ της δημιουργίας 4 Δήμων τάχθηκαν οι Άννα Νανοπούλου, Σάκης Ματιάκης, Βασίλης Πάτρας, Δημσθένης Κοκολιός και Λευτέρης Λεσγίδης. Ο Δημήτρης Μαυροματίδης ψήφισε υπέρ της θέσης να αποφασιστεί το θέμα από γενική συνέλευση με βάση τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Μανώλης Γκάσης τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας του Δήμου Τσοτυλίου (λέγοντας πως δεν υπάρχουν αποφάσεις όλων των Δ.Σ. του Νομού), ενώ οι Σάββας Ζαμανίδης και Σοφοκλής Σιδηρόπουλος υπέρ της δημιουργίας Δήμου Αγίας Παρασκευής-Βερμίου-όμορων διαμερισμάτων!!! Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να προταθεί η συνάντηση όλων των ΤΕΔΚ Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία και των βουλευτών, προκειμένου να συγκριμενοποιηθεί η θέση και πρόταση για την υπαγωγή της περιφέρειάς μας στη Γενική Διεύθυνση Ηπείρου, με έδρα τα Γιάννενα.
Οι τοποθετήσεις των μελών της ΤΕΔΚ Οι τοποθετήσεις των εννέα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης έχουν ως εξής:
Σάββας Ζαμανίδης (πρόεδρος ΤΕΔΚ-δήμαρχος Αγίας Παρασκευής): «Δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζουν Δημοτικά Συμβούλια χωρίς να έχουν καν το σχέδιο στα χέρια τους και έστειλα σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ. Υπάρχει πίεση χρόνου μέχρι το συνέδριο. Για μένα είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Το χωροταξικό δημιούργησε πολλές αντιδράσεις για τα κριτήρια που τηρήθηκαν. Το προσχέδιο Νόμου είναι μια αντιγραφή του Κώδικα, με ορισμένες προσθήκες και αλλαγές. Δυστυχώς φαίνεται πως παρεμβάσεις υψηλόβαθμων κυβερντικών παρεμβάσεων δημιούργησαν προβλήματα εκεί που μάλλον δεν θα υπήρχαν. Παραβιάζονται κριτήρια σε γειτονικό Νομό. Κάποια ακατανόητα ζητήματα προέκυψαν και για έδρες των Δήμων και δεν αναφέρομαι στο Νομό μας. Δεν μπορώ να εξηγήσω ορισμένα πράγματα…»
Μανώλης Γκάσης (δήμαρχος Τσοτυλίου): «Πήραμε χθες το βράδυ ομόφωνα πως είμαστε υπέρ της αυτονομίας του Δήμου Τσοτυλίου. Τόσο καιρό ήθελα να μην βγούμε πληγωμένοι και γι’ αυτό δεν είχαμε λάβει νωρίτερα απόφαση του Δ.Σ. Δεν είναι θέμα η έδρα, αλλά η πορεία της αυτοδιοίκησης. Ακούγοντας τον πρωθυπουργό βγήκα, όμως, χαρούμενος έξω και με την αίσθηση πως και εγώ θα συμβάλλω, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για υποψηφιότητες! Όμως είδα μετά πως έγιναν λάθη, που πρέπει στην πορεία να διορθωθούν, Και δεν αναφέρομαι στο Ν Κοζάνης, αλλά σε ολόκληρη τη Δυτ Μακεδονία. Βλέπουμε θετικά το προσχέδιο και πρέπει να το στηρίξουμε. Και να δώσουμε τη μάχη για να γίνει καλύτερος».
Σοφοκλής Σιδηρόπουλος (δήμαρχος Βερμίου): «Θεωρήσαμε όλοι πως αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση θα την έπαιρνε σοβαρά η κυβέρνηση και γι’ αυτό σταθήκαμε θετικά. Κακώς δημιουργήθηκαν οι επτά γενικές διοικήσεις, ενώ δεν έχουν κοστολογηθεί και οι νέες αρμοδιότητες. Και, τρίτον, θα έπρεπε και πρέπει ως ΤΕΔΚ να έχουμε θέση για το τι Δήμους έπρεπε να έχουμε εδώ. Συγχαίρω κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν το ακατόρθωτο. Να ραγίσουν το γυαλί της ενότητας που είχαμε και να αλλάζουν τον χωροταξικό χάρτη. Ντρέπομαι που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος της Βουλής να κάνει 4 Δήμους στην Καστοριά! Είναι ακατανόητα πράγματα! Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούνται δυο μέτρα και σταθμά! Ξανακάνουμε τα ίδια λάθη! Όλα αυτά θα κριθούν στις εκλογές! Οι πολίτες είναι πολύ εξυπνότεροι από την κυβέρνηση, που θα πάθει τα ίδια που έπαθε το 1998 και το 2002! Να στείλουμε μια πρόταση! Αν δεν καταφέρουμε να περπατήσουμε με σοβαρό βηματισμό θα είαμστε αποτυχημένοι ως ΤΕΔΚ».
Δημοσθένης Κοκολιός (δήμαρχος Σερβίων): «Υπήρχαν αποφάσεις και μελέτες και ξαφνικά βλέπουμε να εμφανίζονται Δήμοι μόνο επειδή υπήρξε παρασκήνιο και πιέσεις, χωρις κριτήρια. Η χωροθέτηση έπρεπε να μας δείξει πού στοχεύει και η φιλοσοφία. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Στη Δυτ Μακεδονία δημιουργήθηκαν δυο Δήμοι, ένας μικρομεσαίος και ένας μικρός, που παρέμεινε ως έχει. Κάποιοι είχαν…μπάρμπα!... Ο στόχος ήταν ισχυροί και βιώσιμοι Δήμοι για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της Ε.Ε. Το βέβαιο είναι πως η Τ.Α. μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο εντόνων διεργασιών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί».
Αθανάσιος Ματιάκης (δήμαρχος Ελίμειας): «Νομίζω πως, από όσα άκουσα, κάνουμε βήματα πίσω. Θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Δ.Σ. να μείνουν αυτόνομοι; Νομίζω πως μπαίνει επιτακτικά το ερώτημα: Είμαστε υπέρ του Καλλικράτη; Με το χέρι στην καρδιά να αποφασίσουμε. Είμαστε υπέρ, αλλά εμείς να μείνουμε μόνοι μας, δηλαδή; Είναι μια μεταρρύθμιση που επιθυμούμε εμείς, οι δήμαρχοι. Είναι μια κατάκτηση της αυτοδιοίκησης ή δεν είναι; Και πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη συγκυρία που είμαστε σαν χώρα».
Λευτέρης Λεσγίδης (επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Πτολεμαϊδας): «Είμαι προβληματισμένος και αγανακτισμένος με τους ανθρώπους που μας διοικούν, για τον τρόπο που μας διοικούν. Μπαίνει ένα ερώτημα για το εάν είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν σαν αυτοδιοίκηση. Όλες οι ΤΕΔΚ θα πρέπει να πάρουν θέση για τη γενική διοίκηση στα Γιάννινα. Και όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν την τελική ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας η Δυτ Μακεδονία να παραμείνει με χωροταξική μορφή και να ενισχυθεί. Και να το διεκδικήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Με όλες τις μορφές του αγώνα. Προτείνω κοινό ψήφισμα που να αφορά στη διοικητική μορφή αυτή. Με τις περαμβάσεις ππου έγιναν στο χωροταξικό, δεν πιστεύει κανέναν σε κανέναν. Αναφέρομαι και στο Νομό και εκτός Νομού. Πίστευα και πιστεύω πως ο Νομός έπρεπε να έχει 4 Δήμους και το μάξιμουμ 10 στη Δυτική Μακεδονία για να κάνει ο καθένας ό,τι τον συμφέρει. Θεωρώ πως η ΤΕΔΚ πρέπει να λάβει θέση για το χωροταξικό».
Άννα Νανοπούλου (επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Κοζάνης): «Είχαμε πάρει μια σειρά γενναίων αποφάσεων ως ΤΕΔΚ. Αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι ομόφωνες. Θέλω να χαιρετίσω το ότι ο «Καλλικράτης» φαίνεται να γίνεται πράξη και ήμουν εξ αυτών που στήριξαν εξαρχής το εγχείρημα…Θεωρώ πως κοιμωμενο το πολιτικό προσωπικό άφησε την Κοζάνη να πάμε στα Γιάννενα σαν γενική διοίκηση! Αυτό είναι το μείζον! Γι’ αυτό το θέμα πρέπει να πάρουμε απόφαση! Να διαμαρτυρηθούμε και για την αντιμετώπιση που έχουμε ως αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Εσωτερικών, που ήταν και δήμαρχος, να μιλά τόσο απαξιωτικά για τους Δήμους!
Δημήτρης Μαυροματίδης (επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Υψηλάντη): «Σίγουρα, το ζήτημα της μεταρρύθμισης ξεφεύγει από τα όρια της μικροκομματικής σκοπιμότητας και πρέπει να προχωρήσουμε. Είμαστε υπέρ, σε γενικές γραμμές. Υπάρχει το ζήτημα της εκτίμησης του σχεδίου και του χωροταξικού. Είμαστε συνδικαλιστικό όργανο και οφείλουμε να σεβόμαστε αποφάσεις Δ.Σ. Έτσι, θα πρέπει να προσδιοριστούν ποιοι είναι οι κανόνες της διαβούλευσης. Να μην κατηγορούνται δικαιως ή αδίκως άνθρωποι που συμμετείχαν ή όχι σε συζητήσεις».
Βασίλης Πάτρας (δήμαρχος Ασκίου): «Είχαμε πάρει την απόφαση για Δήμο Βοϊου και όχι για έδρα, αλλά είχε περάσει στην κοινωνία πως έδρα θα ήταν η Σιάτιστα. Και με έκπληξη είδαμε να πηγαίνει στη Νεάπολη. Η πρόταση φέρνει σε διχόνοια τους δυο Δήμους και εμείς είμαστε στη μέση. Δεν έχουμε τίποτε με τη Νεάπολη, αλλά επειδή λέγαμε πως έδρα έπρεπε να είναι η Σιάτιστα, επιμένουμε. Δεν πρέπει να διχαστεί η περιοχή μας. Να σκύψουμε το κεφάλι και να τα βρούμε, με έδρα τη Σιάτιστα».

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που μέχρι χθες ήταν ενωμένοι κάτω από την σημαία των 4ρων δήμων και τον μεγαλοιδεατισμό του Καλλικράτη, σήμερα λειτουργούν τόσο διαλυτικά, ώστε να είναι εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες, πως ο κακός εαυτός των ανθρώπων της Τ.Α. ήταν πάντα το μεγάλο προβλημα της....

Ανώνυμος είπε...

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι το πρωταρχικό πρόβλημα της τοπικης αυτοδιοικησης είναι η ίδια η ανυπαρξία της.

Ανώνυμος είπε...

Η εσωτερική αμηχανία των αυτοδιοικητικών προέρχεται από το γεγονός ότι κάποια στιγμή γίνεται αντιληπτό απο τους ίδιους ότι η αυθεντία τους είναι κενή περιεχομένου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που αποφάσισαν να καταστρατηγήσουν τον Καλλικράτη αφήνοντας ένα δήμο 4000 κατοίκων - με ελάχιστο όριο τους 10000- δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Τι να πει η ΤΕΔΚ; Όχι στο Βελβεντό; Ή ναι στην Αιανή; Είναι δυνατόν να αποφασίζονται τέτοια πράγματα; Ας σοβαρευτούν πρώτα οι βουλευτές και μετά αυτοί που θέλουν να μείνουν μόνοι τους για να παίρνουν τους μισθούς.

Ζορμπάς Μιλτιάδης είπε...

Δυστυχώς ενώπιον κα του μισού δημ. συμβουλίου Βελβεντού ο κ. Κοκολιός ήταν απογοητευτικός και τελείως εχθρικός απέναντι στην προοπτική να ψηφιστεί ο νόμος σύμφωνα με την επίσημη πρόταση του Υπουργείου. Νομίζω ότι χωρίς προκαταλήψεις θα πρέπει να δεχθεί την πραγματικότητα παρότι ίσως δεν είναι αυτή που ο ίδιος επιθυμεί. Δεν είναι δυνατόν να αναφέρει ότι δημιουργούνται ένας "μικρομεσαίος και ένας μικρό δήμος" και αργότερα να αναφέρει ότι ο μικρός δεν είναι βιώσιμος και ο μικρομεσαίος σήμερα έχει πολλές αδυναμίες ενώ αύριο θα έχει ακόμη περισσότερες. Δηλαδή με το Βελβεντό θα μείωνε τις αυριανές αδυναμίες; Το έχω ξανατονίσει σε άλλη ανάρτηση, ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος με λογική και σύνεση ώστε τα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν στους Καλλικρατικούς δήμους να έχουν πολύ στενότερη και πιο επικοδομητική συνεργασία. Αυτό θα γίνει χωρίς τάσεις ηγεμονισμού και βάζοντας κάτω τη λογική.
Σας τονίζετε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΥΤΕ ΓΙΝΑΜΕ ΕΧΘΡΟΙ, επειδή προτάθηκε να μείνουμε ανεξάρτητος δήμος .-

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΕΔΚ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ Η ΤΕΔΚ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ. ΧΤΕΣ ΜΟΛΙΣ ΗΡΘΕ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΣΤΙΣ 3 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΦΙΧΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ. ΕΝΑ ΑΛΛΑΛΟΥΜ.

Ανώνυμος είπε...

ειναι αδικο περα για περα οτι και να λετε,δεν νοειτε δημος το βελβεντο με 3500 κατ.εφοσον το ελαχιστο ειναι 10000!!αν ειναι λογο ορεινου ογκου γιατι δεν ειναι τα καμβουνια και η σιατιστα που εχουν εκατομμυρια φορες μεγαλυτερη ιστορια!!δημος χωρις υπηρεσιες που ακουστηκε?(ικα-δεη-εφορια-τραπεζες-αστυνομια)ολα στα σερβια τα εχουν!!ειναι κομματικα και μονο τα κριτηρια δυστυχως!!ας μην κανουν καθολου τον καλλικρατη τοτε...

Το Προφίλ μας