Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης προς τον κ. Γιώργο Χαραλαμπίδη Πρόεδρο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.


κ. Πρόεδρε,
Τα ΤΕΙ της χώρας μας, ιδιαίτερα τα Περιφερειακά, έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα αδιέξοδο. Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, η βάση του 10, η άνευ όρων χωροταξική διασπορά τμημάτων (ακόμη και αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία), τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων –πολλών σχολών ΤΕΙ, αποτελούν ούτως ή άλλως βασικές αιτίες. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν αντικείμενα που άπτονται της εθνικής πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία, και να αρθεί το αδιέξοδο. 
Πέρα όμως από τον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς απόψεις-άξονες δράσης όπως:
Ανατροπή της σημερινής αρχιτεκτονικής των ΤΕΙ, που έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση των ΤΕΙ της Περιφέρειας. Το ζήτημα αυτό βέβαια χρειάζεται γενικότερη πολιτική αντιμετώπιση στη βάση χωροταξικού σχεδιασμού της ανώτατης εκπαίδευσης.
Εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών, έμφαση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και στο χώρο της εκπαίδευσης. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ασφαλώς πεδίο ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας. 
Διερεύνηση των νέων δεδομένων στην αγορά εργασίας, μελέτες βιωσιμότητας υπαρχόντων τμημάτων, σκοπιμότητας ίδρυσης νέων τμημάτων στη βάση αξιόπιστων στοιχείων, επανασχεδιασμό σε επίπεδο σχολών, σε συνδυασμό με την λειτουργία και τον προγραμματισμό του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραγωγικού τοπίου της περιοχής μας. 
Eνίσχυση των προσπαθειών διασύνδεσης και επικοινωνίας ανάμεσα στα ΤΕΙ, την παραγωγή και την οικονομία γενικότερα μέσω των Γραφείων διασύνδεσης. 
Για τα δύο τελευταία σημεία, ο Δήμος Κοζάνης προτίθεται αφ’ ενός, να καλύψει οικονομικά σχετική μελέτη – έρευνα, που θα εκπονηθεί με ευθύνη του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, το οποίο και θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας της επιλογής του και αφ’ ετέρου, να συνδράμει οικονομικά στην παραπέρα αναβάθμιση της λειτουργίας του Γραφείου Διασύνδεσης του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας. 
Κύριε Πρόεδρε, Παρά τα δύσκολα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Κοζάνης είναι αποφασισμένος να συνδράμει το ΤΕΙ, να σταθεί δίπλα του, να αγωνισθεί με την διοίκηση του προκειμένου να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του. Γιατί το εκπαιδευτικό και σπουδαστικό δυναμικό του ΤΕΙ είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής της πόλης μας. Είμαι στην διάθεση σου να συνεργαστούμε ώστε να εξειδικεύσουμε την πρόταση μου αλλά και να διαμορφώσουμε – προωθήσουμε κάθε άλλη πρωτοβουλία που συμβάλει στην αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ 
www.kozanh.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας