Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Συναγερμός στην Πτολεμαΐδα για τη ρύπανση


    «Συναγερμός» επικρατεί στην Πτολεμαΐδα από τη μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφεται από τους σταθμούς μέτρησης και έχει προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας στους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οικισμό Πεντάβρυσο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πτολεμαΐδα, το τελευταίο 24ωρο δεν υπάρχει ωριαία μέτρηση κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. «Με όριο, δηλαδή, τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στην περιοχή καταγράφονται 186 μικρογραμμάρια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ο οποίος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αυξημένα τα ποσοστά αύξησης εκπομπών των μικροσωματιδίων».
    «Οι δείκτες στους σταθμούς μέτρησης χτύπησαν κόκκινο από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου οπότε και άρχισαν να καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε περισσότερο χθες με τις επανεκκινήσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας, συνεπεία τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων που καθιστούν την μονάδα ελάχιστα αποδοτική», ανέφερε ο κ. Δακής. Επανέλαβε μάλιστα το πάγιο αίτημα των φορέων για αντικατάσταση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με ένα νέο και σύγχρονο ατμοηλεκτρικό σταθμό.     Εξαιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, διευθυντές σχολείων ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν τα σχολικά συγκροτήματα, αίτημα που όμως δεν έγινε αποδεκτό.
    Ανακοίνωση της Greenpeace
Εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί αποδεικνύονται οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, με τους πιο ρυπογόνους και ταυτόχρονα τους λιγότερο αποδοτικούς να βρίσκονται στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Greenpeace. "Η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει δραστικά τους 50 και πλέον εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ετησίως και θα πρέπει να κλείσει τους πιο ρυπογόνους σταθμούς της για να το πετύχει", είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ καλύπτουν σήμερα περισσότερο από το 57% της ηλεκτροπαραγωγής και ευθύνονται για το 40% περίπου των εθνικών εκπομπών CO2, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπογραμμίζει η Greenpeace.
Απάντηση της ΔΕΗ
Απάντηση στην ανακοίνωση της Greenpeace έδωσε η ΔΕΗ, καλώντας τον υπεύθυνο ενέργειας της οργάνωσης κ.Δ.Ιμπραήμ "να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του γιατί, ούτε τις κατάλληλες εμπειρίες έχει ούτε και, δυστυχώς, φρόντισε να έχει υπεύθυνη ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΗ για τα επενδυτικά σχέδια και τις δραστηριότητες του Ομίλου". Η ΔΕΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση να απαγορευθούν νέες Μονάδες με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, τότε αφενός αποκλείονται και οι υπερσύγχρονες μονάδες, αφετέρου η χώρα θα οδηγηθεί σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα. Προσθέτει ακόμη ότι:
Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ θα αποσυρθούν: οι Μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης κατά το 2011 και οι Μονάδες Πτολεμαϊδα 1 και 2 κατά το 2012.
-Ως το 2014 οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν τα 2 δις. ευρώ.
-Στην περίοδο 1990 - 2006 μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 ανά MWh κατά 25 %, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 15% μέχρι το 2015.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας