Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τέσσερις πόλεις διαγωνίζονται στην 7η έκθεση "POLIS" για την καλύτερη ανάπλαση, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο

Πόλεις - πρότυπα δημιούργησαν τέσσερις δημοτικές αρχές της χώρας, εκμεταλλευόμενες το υγρό στοιχείο. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας και Χανίων, που θα συμμετέχουν στο πανελλήνιο διαγωνισμό για τις πρότυπες αναπλάσεις των ΟΤΑ "Παραθαλάσσιες και παραλίμνιες πόλεις", στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης «POLIS», που πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 
 «Σήμα» κατατεθέν για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει τα πέντε πρώτα θεματικά πάρκα, που κατασκεύασε ο κεντρικός δήμος στην παραλία. Οι Κήποι του Ήχου, των Ρόδων, της Μνήμης, του Νερού και της Μουσικής έχουν "μαγέψει" τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η εικόνα της παραλίας, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον ιστιοπλοϊκό όμιλο, έχει αλλάξει ριζικά, μετατρέποντας το χώρο σε έναν «πόλο» έλξης για όσους θέλουν να απολαύσουν τη βόλτα τους. 
Στην Κοζάνη, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο οικισμός Λευκοπηγής, που απέχει από την πόλη περίπου 10 χιλιόμετρα. Η ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά, καθώς συνδυάζει πλατάνια και τρεχούμενα νερά, καθιστά αυτόν τον οικισμό ξεχωριστό. Με τα έργα που πραγματοποίησε ο δήμος, κατά μήκος του παραδοσιακού ρέματος, θέλησε να αναβιώσουν, κατά το δυνατόν, οι παλιές μνήμες των κατοίκων και να προβληθούν τα ιστορικά, λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου. 
Στη Λάρισα, ο δήμος προχώρησε από το 1986 μέχρι το 2008 σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, όπου εντάσσεται και ο ποταμός Πηνειός, με έργα όπως: δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου, ανακατασκευή πλατειών, δημιουργία χώρων στάθμευσης και σύνδεσης της πόλης με τον Πηνειό. Για τους λόγους αυτούς, ο Πηνειός αποτελεί πλέον δημοφιλή και αγαπημένο πόλο έλξης για βάδισμα, άσκηση και ψυχαγωγία με τις ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Στα Χανιά, οι εργασίες έγιναν στο χώρο της πλατείας Τάλω, που βρίσκεται στη βορειοδυτική είσοδο - έξοδο της παλιάς πόλης, στα όρια με τη θάλασσα. Από τη δημοτική αρχή διαμορφώθηκε η πλατεία με πεζοδρόμια, ξύλινο περίπτερο, παγκάκια, πράσινο και χώρο στάθμευσης. Ωστόσο τα βλέμματα συγκεντρώνει το Μνημείο του Ναυαγίου, το οποίο αναγέρθηκε στη μνήμη των θυμάτων της 8ης Δεκεμβρίου 1966 του πλοίου "Ηράκλειον".
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας