Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Γ. Μητλιάγκας: Πεζογέφυρα Ελάτης- Ζάβορδας


Πρόκειται για την πιο σύντομη, άμεση και φανταστικά όμορφη επικοινωνία με πεζοπορία των πολιτών της περιοχής των Δήμων Καμβουνίων, Δεσκάτης, Χασίων, Αιανής και γενικότερα των νομών Γρεβενών και Κοζάνης με το Μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας και αντιθέτως.
Πρέπει εξ αρχής να πω ότι υπάρχει εδώ και τριάντα χρόνια περίπου, πεζογέφυρα σ’ εκείνο το σημείο του ποταμού Αλιάκμονα, στο ύψος της μονής που ενώνει τις δύο όχθες και εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τους κατοίκους της Ελάτης κυρίως, αλλά και της γύρω περιοχής με το μοναστήρι και τα ανενεργά πλέον μεταλλεία χρωμίτη στη «Σκούμτσα». Πριν την πεζογέφυρα ο κόσμος επικοινωνούσε με καρούλι-καλάθι, χειροκίνητα. Με την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνα, που βρίσκεται στο τέλος του, η πεζογέφυρα θα κατακλυστεί και για το λόγο αυτό η περιβαλλοντική μελέτη με την υπ’ αρίθμ. 130437/30-6-2003 ΚΥΑ προέβλεπε την αντικατάστασή της με άλλη πεζογέφυρα στο ίδιο περίπου σημείο.
Συγχρόνως αυτή η περιβαλλοντική μελέτη προέβλεπε τη διασφάλιση της σκήτης του Αγίου Νικάνορα και την κατασκευή έργων υποδομής(όπως δρόμους, τεχνικά έργα κ.ά.) γύρω από τη λίμνη που πρόκειται να σχηματισθεί με την κατάκλυση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα από τη μονή Αγ. Ιλαρίωνα μέχρι το χωριό Καρπερό Γρεβενών. Η τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, όπως είναι γνωστό, ήταν και είναι προϋπόθεση για την έναρξη, την κατασκευή και λειτουργία του ΑΗΣ Ιλαρίωνα. Και ενώ προχωρούσε η κατασκευή του φράγματος, η ΔΕΗ και οι συναρμόδιοι φορείς της πολιτείας δεν προχωρούσαν συγχρόνως στην υλοποίηση των παραπάνω περιβαλλοντικών όρων. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με τους φορείς, συντονίστηκαν και άρχισαν να πιέζουν τη ΔΕΗ και την πολιτεία για την υποχρέωσή τους.
Μετά από μεγάλη πίεση η ΔΕΗ αναγκάστηκε και δεσμεύτηκε μόνο για τη διασφάλιση της σκήτης του Αγ. Νικάνορα, αρνούμενη  πλέον, παράνομα και αυθαίρετα, να υλοποιήσει την περιβαλλοντική μελέτη στους όρους που αφορά την αποκατάσταση της πεζογέφυρας και των έργων υποδομής γύρω από τη λίμνη, προβάλλοντας ως δικαιολογία το μεγάλο κόστος, τις τεχνικές δυσκολίες, την προσβολή του περιβάλλοντος κ.ά., εντελώς αστήριχτα και μη σοβαρά επιχειρήματα.
Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι εντελώς παράνομα και χωρίς καμιά ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, η ΔΕΗ προχώρησε με την υπ’ αριθμό 132249 νέα ΚΥΑ στην αλλαγή της προηγούμενης ΚΥΑ με απάλειψη των περιβαλλοντικών όρων αποκατάστασης της πεζογέφυρας και των έργων υποδομής γύρω από τη λίμνη.
Πού ζούμε λοιπόν; Τι κράτος και με τι πολιτισμό έχουμε; Και να φανταστεί κανείς ότι πέρα από τη νομιμότητα, υποτίθεται τον αγώνα των πολιτών τον στηρίζουν οι δύο Νομάρχες και οι τοπικοί βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους αρέσκονται να λένε ότι στηρίζουν και συμμετέχουν μάλιστα στις διαβουλεύσεις του συντονιστικού.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν κι ας καθίσει άμεσα η ΔΕΗ και οι αρμόδιοι της πολιτείας να διαβουλευτούν με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες για το πώς θα υλοποιηθούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η πεζογέφυρα και τα έργα υποδομής γύρω από τη λίμνη, που είναι υποχρέωσή τους από την περιβαλλοντική μελέτη.
Αλλά επιτέλους, ακόμα και να μην προβλέπονταν από την περιβαλλοντική μελέτη και τη σχετική ΚΥΑ, όπως αναφέρω αρχικά, δεν θα ήταν ωραίο και ωφέλιμο η ΔΕΗ και η πολιτεία να μεριμνήσουν να ομορφύνουν και να ωφελήσουν το περιβάλλον και τον κόσμο της φθίνουσας και εγκαταλελειμμένης περιοχής;
Με το συνδυασμό της λίμνης που θα δημιουργηθεί με τους πανέμορφους ορεινούς όγκους της Μπουνάσας και Καλλίστρατου, της Μονής Ζάβορδας, του εργοστασίου «Σκούμτσας» και άλλων φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή, μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία της, μέσα κυρίως από τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον αγροτοτουρισμό, το θρησκευτικό και εργοστασιακό τουρισμό που θα στηριχθεί με σύγχρονη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Μόνο έτσι μπορεί να μείνει ο κόσμος στην επαρχία και ιδιαίτερα οι νέοι και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια της πολιτείας και των τοπικών εκπροσώπων της Περιφέρειας Δ.Μ., βουλευτών, νομαρχών κ.ά.
Με τη νέα κυβέρνηση ας γίνει μια νέα αρχή στην περιοχή μας, ξεκινώντας με τα παραπάνω έργα, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς υποχρεώσή της. Διαφορετικά ο κόσμος και οι φορείς της περιοχής είναι αναγκασμένοι να αντιδράσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την υλοποίηση των νόμιμων και αυτονόητων…
Συντασσόμενος με αγωνία και αγάπη με τους φίλους του συντονιστικού και τους πολίτες της περιοχής, πιστεύω ότι θα πετύχουμε τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΑΛΕΣΜΑΤΑ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ, Κοζάνη  17  Νοέμβρη 2009 από τον ΧΡΟΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας