Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Κλείνουν σχολεία και στο Νομό-Εμβόλια για ευπαθείς ομάδες

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ξεκίνησε χθες, τόσο στο Μαμάτσειο, όσο και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, ο εμβολιασμός  για τον ιό της νέας γρίπης και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και τους αιμοδότες, όσους φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών και τις εγκυμονούσες δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και τους υπηρετούντες σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ακολουθούν στις 7 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί για τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ωστόσο, η είδηση που έχει σημασία είναι πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν το γεγονός πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα πρώτα τμήματα σχολείων ή ακόμη και σχολεία που θα κλείσουν και στο Νομό Κοζάνης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις οποίες παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο αρμόδιος αντινομάρχης Παύλος Τσότσος, μια τάξη ή ένα τμήμα σχολείου θα κλείνει όταν υπάρχουν πάνω από 4 περιστατικά γριππώδους συνδρομής (μέχρι σήμερα μία τάξη ή ένα τμήμα σχολείου έκλεινε αν υπήρχαν 5 απουσίες ανεξαρτήτου αιτιολογίας). Επίσης, ένα σχολείο θα κλείνει όταν είναι κλειστό το 1/3 των τάξεων του, ενώ, όταν είναι κλειστό το 1/3 των σχολείων ενός νομού, τότε θα κλείνουν όλα τα σχολεία του Νομού. Χθες οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Κοζάνης συγκέντρωναν συνεχώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του Νομού Κοζάνης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για οριστικές αποφάσεις ακόμη και σήμερα, με βάση, πάντα τις νέες οδηγίες.
Ωστόσο, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής (και καλώς, για να είναι σύννομος) δεν προχώρησε ακόμη στην υπογραφή της απόφασης για το κλείσιμο τμημάτων, καθώς  η σχετική εγκύκλιος, που, εφαρμόζεται από χθες, 23 Νοεμβρίου, έφτασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Νομαρχία, με τον ίδιο να δηλώνει στον «Π.Λ.» πως θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί αναλυτικά για όλες τις λεπτομέρειες. Πάντως μέχρι και χθες δεν έχει διαπιστωθεί κανένα επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα νέας γρίπης σε μαθητή σχολείου του Νομού Κοζάνης.Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, η μέχρι και χθες κατάσταση είχε ως εξής:

ΓYΜΝΑΣΙΑ
1o Γ/σιο Κοζάνης στο Γ2 έχουμε 9 απουσίες με γριπώδη συμπτώματα σε σύνολο μαθητών 24 
4° Γ/σιο Κοζάνης στο Γ1 έχουμε 7 απουσίες με γρίπη σε σύνολο μαθητών 28 και στο Γ3 έχουμε 10 μαθητές που απουσιάζουν με γριπώδη συμπτώματα σε σύνολο 28 
5ο Γ/σιο Κοζάνης στο Α3 σε σύνολο 23 μαθητών απουσιάζουν με γρίπη 11, στο Α5 σε σύνολο 23 μαθητών απουσιάζουν με γριπώδη συμπτώματα 7 και στο Β1 σε σύνολο 26 μαθητών απουσιάζουν 7 
6ο Γ/σιο Κοζάνης στο Α2 σε σύνολο 19 μαθητών απουσιάζουν 5 με συμπτώματα γρίπης στο Β4 (Αθλητικό) στους 11 μαθητές οι 4 είναι απόντες καθώς και στο Γ3 σε σύνολο 22 μαθητών απουσιάζουν 6 μαθητές με γρίπη. 
1ο Γ/σιο Πτολεμαΐδας σε σύνολο 20 μαθητών απουσιάζουν με γρίπη 6 
2° Γ/σιο Πτολεμαΐδας στο Β2 σε σύνολο 23 μαθητών οι έξι μαθητές απουσιάζουν από γρίπη. 
Γ/σιο Σερβίων παρουσιάζουν γριπώδη συμπτώματα 4 στους 17 μαθητές 
Γ/σιο Καπνοχωρίου στο Α1 σε σύνολο 16 μαθητών οι 4 παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης στο Β3 σε σύνολο 13 μαθητών οι 4 παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. 
ΛΥΚΕΙΑ 
3° ΓΕΛ Κοζάνης στο Α1 παρουσιάστηκαν γριπώδη συμπτώματα σε ποσοστό που υπερβαίνει το ένα τέταρτο των φοιτώντων μαθητών 
Μουσικό Λύκειο Σιάτιστας στη Β τάξη ομοίως 
ΓΕΛ Σερβίων στο Α2 σε σύνολο 23 μαθητών απουσιάζουν 6 με γρίπη στο Β3 σε σύνολο 23 μαθητών απουσιάζουν 7 και στο Γ1 σε σύνολο 22 μαθητών απουσιάζουν 6.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο του Υπ. Υγείας να κλείσουν για επτά (7) ημέρες και όλοι οι μαθητές και οι εκπ/κοί να απέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας