Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μελέτη της ΑΝΚΟ για τη λειτουργία θερμοκηπιακού πάρκου στο Δρέπανο


από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Την μελέτη που αφορά στην υλοποίηση του Θερμοκηπιακού Πάρκου στο Δρέπανο Ελλησπόντου, παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης τα στελέχη της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας στη δημοτική αρχή Ελλησπόντου, αλλά και στους αγρότες που έδειξαν ενδιαφέρον για τη μελλοντική αυτή καλλιέργεια.Αναλυτικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, πλαισιωμένος από στελέχη της επιχείρησης παρουσίασαν αναλυτικά την μελέτη που στόχο έχει την υλοποίηση των υποδομών του Θερμοκηπιακού Πάρκου, ενώ  παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία βιωσιμότητας του, στοιχεία και αποτελέσματα από καλλιέργειες και τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ΑΝΚΟ έχει αναλάβει τις μελέτες για την απομάκρυνση του ατμού από τον κεντρικό αγωγό της τηλεθέρμανσης μέχρι το θερμοκηπιακό πάρκο, καθώς και την κατασκευή αντλιοστασίου. Το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, ενώ όταν αυτό ολοκληρωθεί, απαιτούνται επιπλέον 2 εκ. ευρώ για να γίνουν και όλα τα συμπληρωματικά έργα ώστε να μπορέσει αυτό να λειτουργήσει, όπως είναι η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση της περιοχής, οι δρόμοι, ο διαχωρισμός των οικοπέδων κ.α. Όπως επεσήμανε σχετικά ο Υπεύθυνος του Κέντρου Ενημέρωσης Αγροτών της ΑΝΚΟ Κώστας Μιμίκος, φορέας υλοποίησης και εκτέλεσης του έργου μπορεί να είναι είτε η ΔΕΥΑΚ είτε η Νομαρχία, ενώ φορέας λειτουργίας -εφόσον γίνει και μετά- μπορεί να είναι ένας ενιαίος φορέας που θα συμμετέχει ο Δήμος Ελλησπόντου, ενδεχομένως η Νομαρχία και οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές.
Αξίζει να αναφερθεί πως ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές υπάρχουν και έχουν συστήσει μάλιστα συνεταιρισμό που αποτελείτε από 24 μέλη, εκδηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους για τη λειτουργία της θερμοκηπιακής μονάδας. Στο εν λόγω πάρκο θα μπορούσαν να καλλιεργούνται κηπευτικά και θερμοκηπιακά είδη. Το σχέδιο προβλέπει να χωριστεί όλη η έκταση περίπου 300 στρέμματα, σε οικόπεδα των 6 στρεμμάτων και να μοιραστεί στους δικαιούχους. Σε αυτή την έκταση ο δικαιούχος μπορεί να καλλιεργήσει ότι επιθυμεί, ενώ αν χρειαστεί και άλλη έκταση μπορεί ενδεχομένως να πάρει τη διπλάσια.
Να σημειωθεί πως εδώ και τρία χρόνια έχει κατασκευαστεί με ευθύνη της Νομαρχία και με χρήματα από τον τοπικό πόρο, το πιλοτικό θερμοκήπιο, με αφορμή το οποίο έγινε και η μελέτη για την δημιουργία του θερμοκηπιακού πάρκου. Ο αρμόδιος αντινομάρχης μάλιστα κ. Μαργαρίτης υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι μέσα σε ένα μήνα από τώρα και αφού γίνει νομαρχιακό συμβούλιο, να παρθεί η απόφαση για τη λειτουργία του πιλοτικού αυτού θερμοκηπίου, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους αγρότες, να λειτουργεί αυτόνομα και να κάνει πειράματα. Ωστόσο για να λειτουργήσει το θερμοκηπιακό πάρκο χρειάζεται ατμός. Η ΔΕΥΑΚ μάλιστα έχει πάρει ήδη απόφαση για το κόστος χρήσης τηλεθέρμανσης προς τους αγρότες, ώστε αυτό να είναι με ευνοϊκούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας