Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση στο Ίντερνετ


από ΤΑ ΝΕΑ
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με την αναθεωρημένη Οδηγία για τις Τηλεπικοινωνίες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Οι νέοι κανόνες, που θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία έως το Μάιο του 2011, ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, δίνουν ώθηση στον ανταγωνισμό, εκσυγχρονίζουν τη χρήση του ραδιοφάσματος και βελτιώνουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η πολυσυζητημένη οδηγία-πλαίσιο, που βρισκόταν στα «σκαριά» εδώ και μια διετία, υιοθετήθηκε σε τρίτη ανάγνωση από την ολομέλεια με 510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές.
Στη Γαλλία Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις διατάξεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, λίγο καιρό μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αποκλείει από το Διαδίκτυο τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατικά τραγούδια και ταινίες. Ανάλογο σχέδιο προωθεί και η βρετανική κυβέρνηση, εξοργίζοντας μια σημαντική μερίδα χρηστών.Η νέα νομοθεσία προστατεύει τους χρήστες από την αυθαίρετη διακοπή παροχής υπηρεσιών. Περιορισμοί στην πρόσβαση «μπορούν να ληφθούν μόνο με τον οφειλόμενο σεβασμό στην αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» και να είναι το αποτέλεσμα «μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας» που θα «εγγυάται το δικαίωμα του χρήστη να ακουστεί». «Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών ούτε θα καταπατηθούν ούτε θα αγνοηθούν...Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα νομοθετικό κείμενο αναφέρεται στη χρήση του Διαδικτύου ως θεμελιώδες δικαίωμα» ανέφερε η εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κάθριν Τράουτμαν.
Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει ακόμη κανόνες για:
• την εναρμόνιση της διαχείρισης του ραδιοφάσματος στην ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2012,
• τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών για τηλεπικοινωνιακά θέματα,
• τη διευκόλυνση του «λειτουργικού διαχωρισμού», του διαχωρισμού δηλαδή του τομέα υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τον τομέα διαχείρισης υποδομών.
Δικαιώματα, ρυθμιστικές αρχές
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν επίσης σε συμφωνία σχετικά με τα άλλα δύο τμήματα του πακέτου για τις τηλεπικοινωνίες (τις ρυθμιστικές αρχές και τα δικαιώματα των πολιτών). Η νομοθεσία για τα δικαιώματα των πολιτών έχει ως στόχο:
• τη βελτίωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όπως η μεταφορά εντός μιας ημέρας του νούμερου κινητού τηλεφώνου από τη μια εταιρία στην άλλη
• τη ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης με το Συμβούλιο σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού στον οποίο θα εκπροσωπούνται οι 27 εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας