Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Συμφόρηση στην Παιδιατρική και Μαιευτική του Μποδοσάκειου

από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στην Παιδιατρική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, καθώς και στην Μαιευτική κλινική του εξ εξαιτίας του κλεισίματος της Παιδιατρικής κλινικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης. Τα παιδιατρικά περιστατικά από ολόκληρο του νομό και όχι μόνο, που χρήζουν ανάγκης νοσηλείας προσφεύγουν πλέον στην Παιδιατρική του Μποδοσάκειου, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στην Μαιευτική κλινική αφού στους τοκετούς πρέπει να παρίσταται παιδίατρος.
Η κατάσταση αυτή ανάγκασε και τον διοικητή του Μποδοσάκειου Κώστα Δημητριάδη να προωθήσει στην αρμόδια Υγειονομική Περιφερειακή υπηρεσία σχετικό έγγραφο αίτημα ενίσχυσης του νοσοκομείου σε παιδιάτρους και μαίες, αφού το προσωπικό με το οποίο είναι στελεχωμένες οι δύο προαναφερόμενες του Μποδοσάκειου δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάστηκαν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής, Δημήτρη Κυφωνίδη, έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες τα περιστατικά καθώς από τις 6-7 εισαγωγές ημερησίως τα 4 είναι από Κοζάνη ή Γρεβενά, ήδη νοσηλεύονται τρία παιδιά από τη Σιάτιστα, ένα από την Κοζάνη και ένα με σπασμούς από τα Γρεβενά, καθώς το νοσοκομείο των Γρεβενών δεν έχει παιδίατρο.
Επισήμανε μάλιστα ότι στην Παιδιατρική υπηρετούν μονάχα δύο ειδικοί και τρεις ειδικευόμενοι παιδίατροι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παρίστανται και σε όλους τους τοκετούς που γίνονται στη Μαιευτική κλινική του νοσοκομείου και στο νεογνολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα «να τρέχουμε πάνω κάτω όλη μέρα», γι? αυτό και απευθύνει έκκληση να πάνε προσωρινά στο Μποδοσάκειο για εκπαίδευση οι ειδικευόμενοι στην Παιδιατρική της Κοζάνης. Τόνισε όμως ότι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ελλιπές είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής, γεγονός που αναγκάζει ?παρά την πανδημία γρίπης- τα εξωτερικά ιατρεία να γίνονται μέσα στην κλινική και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι λόγω ανεπάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού οι νοσηλεύτριες του τμήματος δεν παίρνουν τα ρεπό τους, «έχουν μέχρι και 60 χρωστούμενα ρεπό».
Αντίστοιχη συμφόρηση παρατηρείται και στην Μαιευτική κλινική του Μποδοσάκειου αφού όλα τα μαιευτικά περιστατικά του νομού Κοζάνης έρχονται πλέον στο Μποδοσάκειο, καθώς επίσης της Φλώρινας και των Γρεβενών, διότι των Γρεβενών δεν έχει παιδίατρο και της Φλώρινας έχει μονάχα μία επιμελήτρια μαιευτήρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μαιευτικής Αμανάτιο Καραγιαννίδη, αυτό συνεπάγεται τεράστιο όγκο δουλειάς για τους τρεις μόνιμους μαιευτήρες και τον ένα επικουρικό γιατρό, κυρίως όμως για τις μαίες, αφού η κλινική λειτουργεί με 6 μαίες μονάχα όταν έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 15, διότι «δεν μπορούν 6 μαίες να παρακολουθούν και το τμήμα και τις επίτοκες στην αίθουσα τοκετών». Ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι ήδη αυτό τον μήνα -μέχρι 11 Νοεμβρίου- είχαν νοσηλευτεί 23 περιστατικά (τοκετοί) στο Μποδοσάκειο όταν σε κανονικούς ρυθμούς γίνονται 40-45 τοκετοί τον μήνα. «Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε χωρίς σοβαρά προβλήματα χρειαζόμαστε άλλους τρεις ειδικούς μαιευτήρες και τρεις ειδικευόμενους, καθώς επίσης και άλλες 9-10 μαίες», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας