Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Τα πάνω-κάτω με τον Καποδίστρια ΙΙ


Από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανησυχία και ανασφάλεια στα στελέχη της αυτοδιοίκησης προκαλεί η δρομολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης των αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και βουλευτές και πολιτευτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτοδιοικητικά αξιώματα, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τις τελικές κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πριν από τις γιορτές. 
 Ηδη η επιστημονική επιτροπή, την οποία έχει συγκροτήσει ο υπουργός Εσωτερικών, συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, για να παραδώσει στον Γιάννη Ραγκούση έως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου την ενιαία μελέτη εφαρμογής για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση. Εν συνεχεία η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις προτάσεις της Επιτροπής και θα καταλήξει στη δική της τελική πρόταση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα Χριστούγεννα. Θα ακολουθήσει ένα δίμηνο διεξοδικής δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τις τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα. Ειδικότερα ως προς την ΚΕΔΚΕ η τελική θέση της θα διαμορφωθεί στο συνέδριο, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει το τριήμερο 18, 19 και 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι το τελικό νομοσχέδιο να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως το Μάρτιο, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 να γίνουν με βάση τη νέα διοικητική δομή της χώρας.
Προς στιγμήν στους κόλπους της κυβέρνησης υπήρξαν σκέψεις περί ενδεχόμενης μετάθεσης του όλου εγχειρήματος για τις μεθεπόμενες εκλογές του 2014. Ωστόσο ο κύβος ερρίφθη μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όταν σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ραγκούση ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό οι αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας να εφαρμοστούν από το 2010. Αυτήν την κυβερνητική απόφαση έχει εκφράσει επανειλημμένως ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης της θητείας των νυν δημοτικών αρχών, επισημαίνοντας πως «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει εγκαίρως». Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που μελετά η Επιτροπή είναι τα νέα διοικητικά όρια, ο τρόπος λειτουργίας, οι πόροι και οι αρμοδιότητες των νέων δήμων που θα προκύψουν μετά τον «Καποδίστρια ΙΙ». Ως βάση συζήτησης έχει τεθεί η μελέτη που είχε εκπονήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΑ, την οποία υπενθυμίζεται ότι δεν έχει υιοθετήσει η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια ΙΙ» θα προκύψουν 380-390 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που είναι σήμερα. Οι συνενώσεις θα συμπεριλάβουν αυτή τη φορά και τα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα οποία θα καθιερωθεί πιθανότατα και ο θεσμός της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης.(...)
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γρεβενών:
Οι οκτώ δήμοι και οι επτά κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής τρεις δήμους: 1. Δεσκάτης, Χασίων. 2. Γρεβενών, Βεντζίου, Γόργιανης, Ηρακλεωτών, Κοσμά Αιτωλού. 3. Θ. Ζιάκα, Αβδέλας, Δοτσικού, Μεσολουρίου, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμύξης, Φιλιππαίων.
Καστοριάς: Οι δώδεκα δήμοι και τρεις κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής τρεις δήμους: 1. Ακριτών, Νεστορίου, Αρρένων, Γράμμου. 2. Καστοριάς, Αγ. Αναργύρων, Αλιάκμονα, Βιτσίου, Κλεισούρας, Μακεδνών, Κορεστείων, Καστρακίου. 3. Αγ. Τριάδας, Ι. Δραγούμη, Ορεστίδος. Στο εναλλακτικό σενάριο ο τρίτος δήμος παραμένει ως έχει, ενώ οι άλλοι δήμοι συνενώνονται ως εξής: 1. Ακριτών, Νεστορίου, Αλιάκμονα, Γράμμου, Καστρακίου. 2. Αγ. Αναργύρων, Καστοριάς, Βιτσίου, Κλεισούρας, Μακεδνών, Κορεστείων.
Κοζάνης: Οι δεκαέξι δήμοι και τρεις κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής τέσσερις δήμους: 1. Ασκίου, Νεάπολης, Σιάτιστας, Τσοτιλίου, Πενταλόφου. 2. Βελβεντού, Σερβίων, Λιβαδερού, Καμβουνίων. 3. Πτολεμαΐδας, Αγ. Παρασκευής, Βερμίου, Μουρικίου, Βλάστης. 4. Κοζάνης, Αιανής, Δ. Υψηλάντη, Ελλησπόντου, Ελιμείας.
Φλώρινας: Οι οκτώ δήμοι και τέσσερις κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής δύο δήμους: 1. Φλώρινας, Μελίτης, Περάσματος, Κ. Κλεινών, Πρεσπών, Κρυσταλλοπηγής. 2. Αετού, Αμυνταίου, Φιλώτα, Βαρικού, Λεχόβου, Νυμφαίου.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ 

Το Προφίλ μας