Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Κατοχυρώνεται και δικαστικά η ανωνυμία στα blogs

Από το http://prezatv.blogspot.com/2009/05/blogs.html
Το βρήκαμε και στα http://pressmme.blogspot.com/2009/05/blogs_25.html
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/05/blogs_25.html

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

Παρατηρήσεις-Τα κεντρικά σημεία της απόφασης:
-Ιστολόγιο: Xαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών,
που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.
-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσησης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.
-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.
-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.
-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο
-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.
-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας

ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ. ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΣΤΑ BLOGS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ .COM ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα εκληφθεί, από μερικούς φίλους συν-ανώνυμους, ότι μπορούμε να βρίζουμε και να συκοφαντούμε με την άδεια της εισαγγελίας... Τη μοναδική γοητεία που έβρισκα στην ανώνυμη βρισιά και συκοφαντία ήταν το ρίσκο που έπαιρναν οι δράστες να τιμωρηθούν σε περίπτωση αποκάλυψής τους. Τώρα πια, χωρίς τη μαγκιά της παρανομίας,τι θα γίνει; θα γίνουμε πιο κυνικοί;
αδαής

ΖΙΖΑΝΙΟ είπε...

Πρέπει όσοι γράφουν να κρατούν ένα επίπεδο. Οι προσωπικές αναφορές όταν γίνονται χωρίς στοιχεία ειναι κοκομοιριά και κόμπλεξ. Η ανωνυμία απελευθερώνει την σκέψη αλλά τα γραφόμενα να έχουν μέτρο.

Το Προφίλ μας