Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Δελτίο Τύπου εργατικού κέντρου Κοζάνης

Μετά από έναν πολύχρονο, επίμονο και τεκμηριωμένο αγώνα του συνδικάτου μας για τη υλοποίηση της απόφασης της Κοινωνικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο σκέλος που αφορά τις «δικαιότερες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και επεξεργασία λιγνίτη», φαίνεται ότι βρίσκει τον δρόμο της επίλυσης!
Συγκεκριμένα το συνδικάτο μας απαίτησε από το Ελληνικό Κράτος την μείωση του ω-ραρίου η αύξηση των ημερών αδείας των εργαζομένων στο λιγνίτη γιατί:
1. Η χώρα μας καταδικάστηκε από το Σ.τ.Ε γιατί δεν έχει προβλέψει εδώ και τόσα χρόνια «δικαιότερες εργασιακές συνθήκες στους εργαζόμενους στη λιγνιτική δρα-στηριότητα» και οφείλει μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 να απαντήσει στο Σ.τ.Ε τι μέ-τρα έλαβε για αυτό το ζήτημα.
2. Πρέπει να τηρηθεί η αρχή της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας αφού επιπλέον άδεια διακοπών, λόγο εργασίας σε περιβαλλοντολογικά επιβαρυμένες περιοχές, χορηγεί-ται σχεδόν σε όλες τις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και στους δημοσίους υπαλλήλους εκτός από τους εργαζόμενους στα Ορυχεία και στους ΑΗΣ που εργάζονται πραγματικά στο επίκεντρο της ρύπανσης!
Μετά από ανταλλαγές επιστολών μεταξύ συνδικάτου και ΥΠ.ΑΠ, την επαναφορά του θέ-ματος με νέο έγγραφο του ΙΜΔΑ, την Αναφορά στη βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκη και την εμπλοκή μετά από αναφορά της «Εργατικής Αλληλεγγύης» του Συνη-γόρου του Πολίτη, το Υπουργείο Απασχόλησης με έγγραφο προς το συνδικάτο μας δε-σμεύεται να καλέσει τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για να τους συστήσει να το περάσουν στη νέα ΕΣΣΕ!
Θεωρούμε θετική αυτή την εξέλιξη αλλά η άποψη μας είναι ότι πρέπει να προηγηθεί νομο-θετική ρύθμιση και μετά να περάσει στην ΕΣΣΕ γιατί αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους μόνιμους υπαλλήλους της ΔΕΗ που καλύπτει η ΕΣΣΕ αλλά αφορά και τους έκτακτους, τους εργαζόμενους στους εργολάβους και στα ιδιωτικά ορυχεία γιατί δεν εξαρτάται από την εργα-σιακή σχέση αλλά από τον χώρο εργασίας.
Θέλουμε για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, προσωπικά την κυρία Αλίκη Μαραγκοπούλου, την κυρία Τίνα Σταυρινάκη, τον κ. Βασίλη Αηδή, τους συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη και τον βουλευτή κ. Γιάννη Δραγασάκη που έφερε επανειλημμένα το θέμα στη βουλή.
Το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να δοθούν λύσεις σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα των εργαζομένων και καλεί όλα τα συν-δικάτα και τις παρατάξεις έστω και τώρα να πάρουν θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αλά και στα υπόλοιπα όπως είναι η αγωνιστική απαίτηση για προσλήψεις, η επιβολή του πενθημέρου και του σαραντάωρου στη βάρδια των ορυχείων με τη δημιουργία της 5ης φυ-λακής, η νόμιμη χορήγηση των αδειών στη βάρδια, η λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, η περιβαλλοντική προστασία κ.α

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τοση πολυ αφισσα γεμισε το πασοκ στους δρομους για την ομιλια γιωργακη.Που βρηκε τα λεφτα για τοσα έξοδα? Χρειαζοταν να γεμισει τον τόπο με χαρτούρα ο Σοσιαλιστής Παπανδρέου. Αυτη είναι η οικονομία που κάνει?

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!!!
Έτσι πρέπει να λειτουργούν τα συνδικάτα και οι παρατάξεις. Για ένα καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ για τα παιδιά μας.
Σ΄έναν τέτοιο χώρο εργασίας ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Eδω μιλάμε και σχολιάζουμε για την αφισσα, δεν βλέπεις το κριτικο σχόλιο.Για τα συνδικατα μην αγωνιας, οι λεγομενοι συνδικαλιστες ειναι ταχτοποιημενοι, μην τους δινεις συγχαρητηρια...
Οι εργατες ειναι οι αδικημενοι...
Βαλε το μυαλο σου να δουλέψει...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ μιλάω πως πρέπει να λειτουργούν τα συνδικάτα.
Το Σ.Τ.Ε τους δείχνει τον τρόπο.
Για να δούμε θα καταλάβουν οι αμόρφωτοι!!!
"Κάλλιο αργά παρά ποτέ".
Για το καλό των παιδιών μας!!!

Το Προφίλ μας