Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και ιστορικής μνήμης για τους χιλιάδες Έλληνες, που θυσιάστηκαν στα σκληρά χρόνια των διώξεων και του ξεριζωμού στον Πόντο.
Είναι σαφές ότι η ιστορία ενός Έθνους δεν συμψηφίζεται και δεν παραγράφεται. Η ευθύνη της υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης αποτελεί αίτημα ιστορικής αυτογνωσίας. Έθνος χωρίς μνήμη είναι Έθνος χωρίς μέλλον.
Αποτελούσε και αποτελεί πράξη εθνικής οφειλής, το να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας.
Με ευαισθησία και συνέπεια απέναντι στην ιστορία του Ελληνισμού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε από το 1994, την 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.
Η συμφιλίωση με το ιστορικό παρελθόν αποτελεί επιβεβαίωση της αυτοπεποίθησης και της δύναμης μιας χώρας. Αυτό είναι το ιστορικό συμπέρασμα της παγκόσμιας εξέλιξης.
Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους.
Όσο δραματική και επώδυνη και εάν είναι η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να έχει σχέση με την εκδίκηση και το μίσος. Αντιθέτως για κάθε χώρα και κάθε λαό πρέπει να είναι δυναμικός παράγοντας συμβολής στην συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία των νεότερων γενεών.
Αυτό το ιστορικό συμπέρασμα καλούνται όλες οι χώρες, οι οποίες ανήκουν ή φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να κάνουν πράξη.
Οι συμπατριώτες μας, ποντιακής καταγωγής, παρά τα δεινά ενός ξεριζωμού, απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν όρθιοι και να συμβάλουν αφενός μεν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας, αφετέρου δε στην διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του απανταχού Ελληνισμού.
Σ’ όλους τους συμπατριώτες μας, ποντιακής καταγωγής, αυτήν την ημέρα μνήμης απευθύνω έναν θερμό χαιρετισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας