Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ερώτηση Γ. Παπακωνσταντίνου για τους τοπικούς δείκτες αγροτικών δραστηριοτήτων

Κύριε Υπουργέ,
Οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες στον Νομό Κοζάνης με την υποβολή των φακέλων υποψηφιοτήτων τους για το Μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», (του Άξονα 1, Π.Α.Α. 2007-2013) αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, όσον αφορά στην υποβολή των ατομικών τους φακέλων υποψηφιότητας τόσο λόγω των γνωστών προβλημάτων- ασαφειών με την υποχρεωτική χαρτογραφική αποτύπωση των καλλιεργειών τους μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), όσο και με τους δείκτες τιμών εισοδήματος και απαιτήσεων της κάθε εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή του προγράμματος, δεν περιλαμβάνονται τοπικοί δείκτες που αφορούν στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, δηλαδή στις δραστηριότητες εκείνες που θα ενδιέφεραν πολλούς νέους αγρότες. Ενδεικτικά, η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων μπορεί να αποτυπωθεί ως τοπικός δείκτης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για το Νομό Κοζάνης, παρ’ όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται.
Σχετικά με την ανωτέρω δραστηριότητα αξίζει να επισημανθεί ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων, ευνοείται από τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή του Νομού Κοζάνης και κυρίως στη Σιάτιστα. Επιπλέον μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένου και του υψηλού ποσοστού ανεργίας στη Δ. Μακεδονία, κυρίως μέσα από την δημιουργία περιφερειακών επιχειρήσεων, όπως βυρσοδεψία, βιοτεχνίες επεξεργασίας γουνοδερμάτων κ.α.. Μια μικρή πόλη στον Νομό Κοζάνης, όπως είναι η πόλη της Σιάτιστας, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο κτηνοτροφικό κέντρο, αφού υπάρχει ήδη η τεχνογνωσία για τέτοιου είδους αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Δεδομένου μάλιστα, ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου, αφού οι ανάγκες της Ελληνικής γουνοποιίας καλύπτονται σε πολύ μικρό ποσοστό από Έλληνες εκτροφείς.
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι πρέπει να παρέχονται κίνητρα σε υποψήφιους νέους επενδυτές για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είναι η δημιουργία μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, όπως αντίστοιχα ισχύει και με τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Τι προτίθεται να κάνει άμεσα προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων αγροτών του Νομού Κοζάνης μέσα από την εισαγωγή στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» τοπικών δεικτών αγροτικών δραστηριοτήτων όπως είναι η εκτροφή των Γουνοφόρων Ζώων;
Ο ερωτών Βουλευτής Γιώργος Στ. Παπακωνσταντίνου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απο ερωτησεις αυτός...περισσεύει! Τι εκανε για τα Σέρβια και τι πρόσφερε αυτός ο κύριος?
Τίποτε απολύτως...
Εχει να επισκεφθεί τα Σέρβια και την περιοχή κάτι...χρόνια! Δεν ηρθε να δει το χαμηλό εισόδημα των αγροτών και νομιζει οτι είναι λάλίστατοι σαν και...αυτόν! Τον σκιώδη Κυβερνητικό εκπρόσωπο, που ακόμα αυτή την θέση...ονειρεύεται!!!
Ονειρα θερινής νυχτός για αυτόν, για...πάντα!!!

Το Προφίλ μας