Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Κοζάνη

Από την εναρκτήρια δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου:
Ο νομός Κοζάνης δεν χάνει έναν βουλευτή. Ο νομός Κοζάνης κερδίζει έναν ευρωβουλευτή. Η παρουσία μου στα δρώμενα τα πολιτικά του νομού, στα προβλήματα των πολιτών του νομού Κοζάνης, θα συνεχίσει να είναι όπως ήταν. Από τη θέση του ευρωβουλευτή, θα συνεχίσω να δουλεύω για το νομό, όπως και να εκτελώ την εντολή, που δόθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε όλη την ευρωομάδα, να δουλέψουμε στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να προωθήσουμε τις θέσεις της χώρας μας σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή περιπέτεια, στην οποία πρέπει να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις. Για να προωθήσουμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τις θέσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Να είστε σίγουροι ότι, η παρουσία μου θα συνεχιστεί στο νομό, όπως μέχρι τώρα. Αλλά και πάλι κριτές είναι άλλοι, και όχι εγώ. Πάντα προσπαθούσα να φέρω σε πέρας την εντολή που μου δόθηκε. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω από εδώ και πέρα.

Θέλω, σήμερα, κατ’ αρχάς να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, όσους με στήριξαν και με βοήθησαν. Σε όλους όσους πίστεψαν σε μένα. Σε όσους πίστεψαν στη δυνατότητα να αρθρώσουμε έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος αναφέρεται στα προβλήματα του πολίτη, με συνέπεια με αρχές και αξίες. Όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Εγώ, όμως, σήμερα σας ευχαριστώ για την προσωπική στήριξη και θέλω να σας πω ότι, εκτιμώ απεριόριστα την στήριξη και την αγάπη, με την οποία με περιέβαλλαν οι πολίτες του νομού όλον αυτό τον καιρό και θα συνεχίσω να ανταποδίδω αυτή την στήριξη και την αγάπη, από όποια θέση και αν βρίσκομαι.

Επιλεγμένες ερωτήσεις και απαντήσεις της συνέντευξης τύπου:
Π. ΠΛΙΑΤΣΙΟΣ (TOP CHANNEL & ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡ. ΛΟΓΟΣ»): Όπως έγραψε και η «Ελευθεροτυπία», υπάρχει και η φράση όμως για βάρβαρο σοσιαλισμό. Η Αριστερά σας κατηγορεί ότι καπηλεύεστε τη φράση. Αν δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι, ναι, η Νέα Δημοκρατία την παραποιεί για τα δικά της οφέλη. Μήπως όμως και το ΠΑΣΟΚ καπηλεύεται τη συγκεκριμένη φράση; Γιατί δεν τη λέτε ολόκληρη και δεν αναφέρετε ολόκληρη την αναφορά του Κορνήλιου Καστοριάδη;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ιστορία έχει δείξει ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ήταν και είναι το πιο γόνιμο κίνημα, όχι απλώς σκέψης, αλλά και προσωπικής πρακτικής, με όποια λάθη, παλινωδίες μπορεί να είχε. Ήταν αυτή, η οποία οικοδόμησε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Είναι αυτή, η οποία κατάφερε να συνδυάσει την ανταγωνιστική οικονομία με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Και σίγουρα δεν έχουμε να πάρουμε μαθήματα από τα αποτυχημένα πειράματα του υπαρκτού σοσιαλισμού.
ΖΗΣΗΣ ΠΗΤΣΙΑΒΑΣ (TOP CHANNEL): Κύριε Παπακωνσταντίνου, σε δήλωσή σας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «MEGA» για το αν θα μείνετε στην Ευρωβουλή ή όχι, είπατε χαρακτηριστικά ότι «σκοπεύω να εξαντλήσω την πενταετία, σκοπεύω να μην είμαι υποψήφιος». Το ερώτημά μου είναι, εάν ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να σας «επιστρέψει» είτε σαν μέλος της ενδεχόμενης επόμενης κυβέρνησής του ή ως υποψήφιο στα ψηφοδέλτια είτε του νομού Κοζάνης, είτε του ψηφοδελτίου επικρατείας. Θα το αρνηθείτε;
Π. ΠΛΙΑΤΣΙΟΣ (TOP CHANNEL & ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡ. ΛΟΓΟΣ»): Συγγνώμη, και επειδή και σε ερώτημα δικό μου, το πρώτο ερώτημα είπατε «αν χρειαστεί θα εξαντλήσω την τετραετία», το ερώτημα που παραμένει λοιπόν είναι αν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσει την τετραετία;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ερώτηση αυτή έχει δυο απαντήσεις. Η πρώτη είναι ότι υπάρχει ένας επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει και ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο λειτουργεί συλλογικά. Η δεύτερη απάντηση είναι ότι, στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να απαντάς σε υποθετικές ερωτήσεις, διότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Μου ανατίθεται κάτι. Θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ, για όλο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνει αυτό και θα κριθώ από αυτό, όπως θα κριθούμε όλοι μας. Όλα τα υπόλοιπα, με κάθε σεβασμό στην ερώτηση, είναι για να δημιουργούμε μια παραπολιτική γύρω από τα πραγματικά ζητήματα.

ΣΠ. ΚΟΥΤΑΒΑΣ (FLASH TV): Θέλω να δώσω μια συνέχεια στο ερώτημα του συναδέλφου του Παναγιώτη. Όταν ήρθατε στο νομό Κοζάνης στην ουσία άνοιξε ένα μεγάλο πεδίο για σας. Στην ουσία αποχωρείτε εσείς από το νομό Κοζάνης. Ανοίγει πεδίο λαμπρό δόξης για διάφορους άλλους, οι οποίοι έχουν δείξει ένα ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο. Η κυρία Διαμαντοπούλου, πριν από τρεις ημέρες, στο ραδιόφωνο, δήλωσε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος έχει λαμπρό πολιτικό μέλλον μπροστά του και θα το δείτε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Συμμερίζεστε την άποψή της κι αν θα υποστηρίξετε τον κ. Κουκουλόπουλο στο να είναι στα ψηφοδέλτια του νομού. Ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι προφανές ότι δεν σκοπεύω να απαντήσω και να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη ή χαρακτηρισμό για οποιοδήποτε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης. Όλοι ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης έχει πολλά, εξαιρετικά, ικανά, στελέχη, βουλευτές, τέως βουλευτές, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και άλλους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν, ο καθένας με διαφορετικό ρόλο, και διεκδικούν και έχουν ένα ρόλο στα δρώμενα του Νομού Κοζάνης. Οτιδήποτε πω πέρα από αυτό, όχι απλώς ξεφεύγει από το πλαίσιο της σημερινής συζήτησης, αλλά ξεφεύγει και από τη λογική του πώς λειτουργεί ένα κόμμα, το οποίο έχει όργανα και οι αποφάσεις του παίρνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε αυτό.
Ως προς την ερώτηση που έκανε ο κ. Πλιάτσος. Κύριε Πλιάτσο, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα από το εξωτερικό, πριν από 12 χρόνια, δεν μου είχε περάσει απ’ το μυαλό ότι θα είμαι υποψήφιος και βουλευτής στο νομό Κοζάνης ή οπουδήποτε αλλού. Όταν μου έγινε η πρόταση εκείνη, το 2000, ήταν μία πρόταση, που ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Γιατί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν είχα ζήσει στο νομό, ξεκινούσα από το μηδέν και χρειάστηκε χρόνος για να χτίσω μια εμπιστοσύνη με τους πολίτες του νομού. Έπρεπε ν’ αποδείξω ότι αξίζω την ψήφο τους. Όταν το 2007 με εξέλεξαν πρώτο βουλευτή, ήταν μία ένδειξη εμπιστοσύνης, που έδειχνε ότι η δουλειά, που έγινε τα τελευταία επτά χρόνια, επιβραβεύτηκε. Ήταν μία ένδειξη εμπιστοσύνης ότι θα μπορούσα να προσφέρω κάποια πράγματα στο νομό.
Σας διαβεβαιώ ότι, όταν έγινα βουλευτής Κοζάνης, δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα με τοποθετήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος. Όταν μου έγινε η πρόταση να εκπροσωπήσω το κόμμα στα Μέσα σε καθημερινή βάση, επιχείρησα να το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να ξεχάσω ότι έχω μια εντολή νωπή - για να θυμηθούμε και μία έκφραση του κ. Καραμανλή, την οποία τείνει να ξεχάσει τώρα τελευταία- από τους πολίτες του νομού. Πρέπει να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι, μέχρι τη στιγμή που τοποθετήθηκα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να πάω στην Ευρωβουλή καθόλου. Και αν θέλετε και υπό μια στενά προσωπική έννοια, γιατί να το κάνω εξάλλου αυτό, όταν είχα επενδύσει στο νομό, κι όταν με την προβολή που δίνει αυτόματα από τα μέσα η θέση του εκπροσώπου Τύπου, αυτή η επένδυση φαινόταν ότι απέδιδε και σε προσωπικό επίπεδο.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η πολιτική έχει γυρίσματα. Κάνεις ένα βήμα κάθε φορά και πρέπει να κρίνεσαι από το κατά πόσον το βήμα αυτό το κάνεις για τους σωστούς λόγους. Εδώ αυτός που πρέπει να ερωτηθεί είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και το βήμα αυτό θα κριθεί και από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και από την πορεία μας μετά στην Ευρωβουλή.
Όλα τα άλλα περιττεύουν. Για ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Η σχέση μου με το νομό παραμένει, θα συνεχίσω να έχω γραφείο εδώ, θα συνεχίσω να δουλεύω για το νομό. Ο νομός έχει και πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα. Τα θέματα του περιβάλλοντος, τα θέματα της ανεργίας, τα ζητήματα της ανάπτυξης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, τα οποία όχι απλώς πρέπει να αναδειχθούν, αλλά μπορούν να βοηθηθούν από τη δράση μας στην Ευρωβουλή, πέρα από την ευρύτερη δράση για τη χώρα μας.
Π. ΠΛΙΑΤΣΙΟΣ (TOP CHANNEL & ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡ. ΛΟΓΟΣ»): Παραμένετε στην Κοζάνη, απ’ ό,τι κατάλαβα θα έχετε το γραφείο και όσο είστε στις Βρυξέλλες. Ένα σχόλιο για την απόφαση της ΔΕΗ για τη νέα Μονάδα, προσθέτοντας και την παράμετρο των πανηγυρικών ανακοινώσεων και δηλώσεων από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, που τονίζουν -βεβαίως θα τις έχετε διαβάσει- ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία κι έγινε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως γράφηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον συντοπίτη μας υπουργό, είναι μια δέσμευση, την οποία τηρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο λαό του νομού Κοζάνης.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τις δεσμεύσεις που δεν έχει τηρήσει η Νέα Δημοκρατία, θα βραδιάσει. Ανάμεσα στις δεσμεύσεις, πολλές αφορούν στην περιοχή μας, πολλές αφορούν στο ρόλο της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με αντικατάσταση μονάδων χρόνια τώρα. Το να πανηγυρίζει κανένας για την καθυστέρηση, είναι απόδειξη ότι υποτιμά τον πολίτη. Υπάρχουν δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για την προστασία των εργαζομένων, που ξέρουμε ότι δουλεύουν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, και δυστυχώς, όπως βλέπουμε από τα πολλά θανατηφόρα ατυχήματα, δεν έχουν τηρηθεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις για την αποκατάσταση εδαφών. Δεν έχουν τηρηθεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών. Δεν έχουν τηρηθεί και κάποιες δεν έχουν καν αναληφθεί.
Έχουμε, λοιπόν, μια πορεία αναξιοπιστίας. Έχουμε μία πορεία, στην οποία η ΔΕΗ υποχωρεί αυτή τη στιγμή και, δυστυχώς, απειλεί να πάρει μαζί της και την τοπική κοινωνία. Χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις. Εμείς έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, για το τι σκοπεύει να γίνει και ένα απ’ αυτά βεβαίως, είναι η ταχύτερη αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων μονάδων με νέες. Ο λιγνίτης εξακολουθεί να παραμένει εθνικό μας καύσιμο. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά αυτή η στροφή θα συμβαδίσει με την πιο ορθολογική και πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη χρήση του καυσίμου, που έχουμε στην περιοχή μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι παρατηρήσεις μου:

Δυνατότητα να αρθρώσουμε έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος αναφέρεται στα προβλήματα του πολίτη, με συνέπεια με αρχές και αξίες.

1. σοσιαλδημοκρατία ήταν και είναι το πιο γόνιμο κίνημα η οποία κατάφερε να συνδυάσει την ανταγωνιστική οικονομία με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ έγιναν ΟΛΑ αυτά?

2. Όλοι ξέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης έχει πολλά, εξαιρετικά, ικανά, στελέχη, βουλευτές, τέως βουλευτές, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και άλλους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν, ο καθένας με διαφορετικό ρόλο.

Γιατί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν είχα ζήσει στο νομό, ξεκινούσα από το μηδέν.


ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΤΕ!!!!

3. Υπάρχουν δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για την προστασία των εργαζομένων, που ξέρουμε ότι δουλεύουν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, και δυστυχώς, όπως βλέπουμε από τα πολλά θανατηφόρα ατυχήματα, δεν έχουν τηρηθεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις για την αποκατάσταση εδαφών. Δεν έχουν τηρηθεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών. Δεν έχουν τηρηθεί και κάποιες δεν έχουν καν αναληφθεί.

ΤΩΝ πανηγυρικών ανακοινώσεων
Της ΔΕΗ για τη νέα ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ Μονάδα. ΚΑΙ δηλώσεων από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, που τονίζουν -βεβαίως θα τις έχετε διαβάσει- ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια

Αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τις δεσμεύσεις που δεν έχει τηρήσει ΤΟ ΠΑΣΟΚ θα βραδιάσει.


ΣΥ ΕΙΠΑΣ για το ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρο κατεβατό,χωρίς περιεχόμενο! Κουραστικό, που κανείς δεν το διαβάζει...
Και τι να διαβασει άλλωστε?
Τα...παραμυθια του Παπακ/νου?

Το Προφίλ μας