Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γάλλοι ερωτευμένοι με την Ελλάδα και τον Αλέξανδρο

Από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12/9
Άναυδος με τον αρχαιολογικό πλούτο που ανακάλυψε στα μουσεία της Βόρειας Ελλάδας δηλώνει στη «Θ» ο δημοσιογράφος Michel de Jaeghere, διευθυντής των ειδικών εκδόσεων (hors serie) της εφημερίδας «Le Figaro».Ο κ. de Jaeghere επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή μαζί με τη δημοσιογράφο-φωτορεπόρτερ Isabelle Schmitz, προκειμένου να βρεθούν «στα χνάρια» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς η «Figaro» θα εκδώσει ένθετο 115 σελίδων αφιερωμένο στην ιστορική και γεωγραφική διαδρομή του μεγάλου στρατηλάτη. Αφορμή είναι η έκθεση για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα που εγκαινιάζεται στο Μουσείο του Λούβρου τον Οκτώβριο.


Πρόκειται για περισσότερα από 500 αντικείμενα, βάζα, γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, καθώς και για δύο χρυσές κορόνες, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λούβρου «δείχνουν τον πλούτο και την εκπληκτική δεξιοτεχνία των αρχαίων Μακεδόνων».
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 και θα παρουσιάζεται στην αίθουσα Ναπολέοντα, ακριβώς κάτω από την πυραμίδα.

«Δεν έχει όμοιό της η δόξα του Μεγαλέξανδρου»
Για την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι γάλλοι δεν κάνουν καθόλου οικονομία στα λόγια τους. «Η προσωπικότητα του Αλεξάνδρου ΙΙΙ της Μακεδονίας, που έμεινε στην ιστορία ως Μέγας Αλέξανδρος, τοποθετείται εξίσου στην ιστορία και στο θρύλο. Η νεότητά του και η εκπληκτική διαδρομή του τον περιβάλλουν με μία δόξα χωρίς όμοιό της», σημειώνει το Μουσείο στην ιστοσελίδα που αναφέρεται στην έκθεση.
Πώς όμως γεννήθηκε αυτή η ιδέα; «Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Λούβρου Henri Loyrette ήρθε σε επαφή με την ‘άγνωστη’ αυτή Ελλάδα, μαγεύτηκε και αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο γεγονός στο Μουσείο του, για να παρουσιάσει θησαυρούς από τα μουσεία», εξηγεί ο γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Christian Thimonier. «Η επιμελήτρια του Λούβρου Sophie Descamps δέχτηκε με πάθος την πρόταση αυτή και συνάντησε το ίδιο πάθος στη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν τους επισκέπτες της έκθεσης που θα γνωρίσουν τη Μακεδονία, από την οποία ξεκίνησε η εποποιία του Αλέξανδρου».
Για τον κ. Thimonier ο Αλέξανδρος υπήρξε μία φιγούρα «μυθική για την ευρωπαϊκή φαντασία αλλά και για τη μουσουλμανική. Επίσης λόγω της κινηματογραφίας έγινε ένα παγκόσμιο αρχέτυπο. Ο Μέγας Αλέξανδρος συνδυάζει τη νεότητα, την επιτυχία, το όνειρο και τον πρόωρο θάνατο. Αυτά τα στοιχεία τού προσδίδουν μία φιγούρα αιώνιας νεότητας. Η προσήλωσή του στη μετάδοση των αξιών του πολιτισμού τον μετατρέπουν σε μία φιγούρα γοητευτική. Για τους σύγχρονους Ευρωπαίους μπορεί να ενσαρκώσει τη μεγάλη δυναμική που έχει ωθήσει τη γηραιά ήπειρο να γίνει αυτή η πνευματική αλλά και υλική κοιτίδα του κόσμου. Ο Αλέξανδρος ανοίγει το μόνιμο διάλογο σχετικά με τη δύναμη και το πνεύμα και το ρόλο της βίας μέσα στην ιστορία. Η έκθεση θα δείξει πώς αυτές οι εικόνες έχουν ριζώσει στην ιστορία και σε έναν τόπο: τη Μακεδονία».

«Υπέροχα μουσεία»
Ο Michel de Jaeghere και η Isabelle Schmitz βρέθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα στο τέλος του Αυγούστου. Επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική -τα Στάγειρα- την Πιερία -Δίον- την Καβάλα -Αμφίπολη- και την Ημαθία -Βεργίνα, Πέλλα, Βέροια, Νάουσα. Από παντού έμειναν ενθουσιασμένοι. Ο κ. de Jaeghere μιλά με ενθουσιασμό για την Ελλάδα. «Τόση ομορφιά, τόσος πλούτος, τόσος μοντερνισμός… Υπέροχα μουσεία! Αμφίπολις, Δίον, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, ήταν όλα υπέροχα! Δεν ξέρω αν στη Γαλλία τα μουσεία μας είναι τόσο καλά οργανωμένα όσο αυτά που είδαμε στη Βόρεια Ελλάδα». Όσο περισσότερο μιλά, τόσο περισσότερες θετικές αναμνήσεις έρχονται στο νου του. «Βεργίνα, οι τάφοι… Τόση ομορφιά, τόση πολυτέλεια!».
Για τους Γάλλους η Βόρεια Ελλάδα είναι terra incognita. Η Isabelle Schmitz την επισκέφθηκε για πρώτη φορά, ενώ γνώριζε ήδη τη Νότια Ελλάδα. «Έχει μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον η περιοχή. Οι χώροι που είδα έχουν τόσο πλούτο σε αυτά τα επίπεδα!».
Το ταξίδι τους οργανώθηκε από το δραστήριο διευθυντή του ΕΟΤ στο Παρίσι Θεόδωρο Χαρτοματζίδη, με καταγωγή από την Κοζάνη. «Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας από τη Βόρεια Ελλάδα που γνώρισα», λέει η Isabelle, η οποία έμεινε επίσης ενθουσιασμένη από την περιοχή αλλά και τη φιλοξενία. Και οι δύο Γάλλοι δεν έχουν λόγια, για να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο τους υποδέχτηκαν οι έλληνες «οικοδεσπότες»: Δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, υπεύθυνοι οργανισμών τουριστικής προβολής, αρχαιολόγοι, υπάλληλοι μουσείων, περιφερειακοί σύμβουλοι και ντόπιοι έβαλαν τα δυνατά τους, για να ευχαριστήσουν τους δύο δημοσιογράφους. «Ήταν πάντα στη διάθεσή μας», λένε ο Michel και η Isabelle και δηλώνουν για ακόμη μία φορά ενθουσιασμένοι.
Η κουβέντα μας έρχεται στη σύγχρονη Ελλάδα και την όχι κολακευτική εικόνα που βγαίνει πολλές φορές προς τα έξω. Τους θυμίζουμε τις πρόσφατες απεργίες των ταξιτζήδων και τις εικόνες σε αεροδρόμια και λιμάνια. «Και στη Γαλλία έχουμε συχνά απεργίες», λέει ο Michel. «Σε μία ζωντανή χώρα αυτά συμβαίνουν».
Όσο για τα προβλήματα της οικονομίας, πιστεύει ότι «είναι μεν μεγάλα, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα τα λύσει. Ο Έλληνας είναι ενεργητικός, ζωηρός, ζωντανός, δουλεύει. Η χώρα έχει κουλτούρα, πολιτισμό, παρελθόν, ήλιο. Ναι, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της».

«Είμαι περήφανος που εμείς οι Γάλλοι προσφέρουμε Ελλάδα»
Συζητάμε με το γάλλο πρόξενο Christian Thimonier, που είναι πλέον και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, για το θέμα της συνέχειας της αρχαίας Ελλάδας στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα. «Έχει γίνει αρκετές φορές σχετική συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για μένα η πολιτιστική και φυσικά η γλωσσική συνέχεια είναι αναμφισβήτητη, αλλά ο ελληνισμός είναι πλέον ένας κοινός θησαυρός του παγκόσμιου πολιτισμού. Ως εκ τούτου είμαστε περήφανοι που το Λούβρο προσφέρει μέρος αυτού του θησαυρού σε όλο τον κόσμο, ώστε να δει και να μοιραστεί το όνειρο του Αλέξανδρου και το ενδιαφέρον του για τη γη. Ελπίζω ότι πολλοί θα βρουν στο Λούβρο απαντήσεις στα ερωτήματά τους…».

Πληροφορίες
Η έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία» εγκαινιάζεται στο Λούβρο στις 13 Οκτωβρίου.
Διάρκεια έκθεσης: έως 16 Ιανουαρίου 2012.
Συνδιοργάνωση: Μουσείο Λούβρου, υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Χορηγοί: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Lusis, Ίδρυμα Total, Chateau Margaux.
Ο κατάλογος είναι χορηγία του ιδρύματος Ι. Κωστόπουλος.
Η 3D παρουσίαση είναι επιστημονική χορηγία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Συμμετέχουν στη διοργάνωση: Thalys και τα media Le Parisien, Le Point, France 3 national και France culture.
Το Le Figaro hors serie θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Όλες οι hors serie εκδόσεις της εφημερίδας είναι συλλεκτικές.
Επιμελήτριες: Sophie Descamps-Lequime, Μαρία Ακαμάτη, Λίλιαν Αχειλαρά, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας