Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τα αιολικά πάρκα σε περιοχές της Φλώρινας


ΕΡΩΤΗΣΗ  Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Θέμα: Να σταματήσει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή Αετού-Νυμφαίου στο Δήμο Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας

 Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Νυμφαίου και της ευρύτερης

περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Αερορράχη του Δήμου Αμυνταίου, ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με αποκλειστικό κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ενάντια σε οποιαδήποτε ικανοποίηση πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Τα μονοπώλια του κλάδου καταστρέφουν το περιβάλλον σε έναν περιβαλλοντικά ιδιαίτερα ευαίσθητο βιότοπο, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών και των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. Ακόμη, σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής, ενώ ανατρέπεται και η αισθητική του τοπίου.

Η νέα εγκατάσταση, εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθείται διαχρονικά σε ολόκληρη την ΕΕ, από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα ο αιολικός σταθμός στη θέση Αερορράχη (2) -Αετός, ισχύος 14,28 MW, της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο ΑΕΡΟΡΡΑΧΗ Α.Ε» (συμφερόντων της πορτογαλικής EDPR), αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου στις 17.10.2013 (και έλαβε 2 τροποποιήσεις 26.3.2020 και 27.11.2020) βάσει Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε το 2008 (δηλ. 13 χρόνια πριν!).

Ο εν λόγω σταθμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Οικισμό Αετός, από τον παραδοσιακό οικισμό Νυμφαίο και 1,9 χλμ από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (GR1340008) και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) GR1340005) Λίμνες ΧειμαδίτιδαΖάζαρη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 εντός ορεινού του όγκου του Βέρνου, σε δάση δρυός και Οξιάς. Μέσα στο ενδιαίτημα απειλούμενων θηλαστικών όπως η αρκούδα. Η περιοχή του ΑΣΠΗΕ (Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) βρίσκεται επίσης και στο διάδρομο διέλευσης των Αργυροπελεκάνων, είδος για το οποίο ή χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του, καθώς φιλοξενεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα υπάρξουν αρκετοί θάνατοι λόγω σύγκρουσής τους με τις ανεμογεννήτριες .

Στις 24/05/2021 κατά την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατόπιν σχετικού αιτήματος τοπικών συλλόγων και περιβαλλοντικών φορέων εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για παύση εργασιών. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 03/06 έλαβε αναβολή για τις 08/07 ενώ το δικαστήριο αποφάσισε την άρση της προσωρινής διαταγής. Την προηγούμενη ακριβώς (2/6) από την εκδίκαση της αίτησης είχε προηγηθεί έγγραφο από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (με κοινοποίηση στην επενδυτική εταιρία) η οποία δίνει το πράσινο φως για την έναρξη τον εργασιών καλύπτοντας την ΑΔΗΔΜ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας) ενώ ακόμη και ν. 4014/2011 (αρθ. 10 και 11) ,που έχουν ψηφίσει και αποδεχθεί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα , προβλέπει την εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης καθώς και Δέουσας Εκτίμησης για ΑΣΠΗΕ λόγω γειτνίασης με περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Η Κρατικές υπηρεσίες, η Αποκεντρωμένη διοίκηση, προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, τις λαϊκές δυνάμεις, κάθε ευαισθητοποιημένο φορέα,  στέλνοντας αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή της αντίστασης των κατοίκων που μάχονται για να υπερασπιστούν τον τόπο και το βιoς τους απέναντι στην αδηφάγο επενδυτική λαίλαπα των “πράσινων” μονοπωλιακών ομίλων που καταστρέφουν τη γη και τους φυσικούς πόρους που είναι κοινωνικά αγαθά.

Δεδομένου ότι οι ΑΕΠΟ δεν έχουν λάβει υπόψη την άμεση γειτνίαση (485μ) με τον πανομοιότυπο ΑΣΠΗΕ «Αερορράχη (1) -Νυμφαίο», που βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής αδειοδότησης, λόγω βασικών ελλείψεων του φακέλου αδειοδότησης, κατόπιν παρέμβασης των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων τον Φεβρουάριο 2021, ενώ δεν έχει λάβει επίσης υπόψη, τις σωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και είδη λόγω της προφανούς άμεσης γειτνίασης των δύο ΑΣΠΗΕ,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι ενέργειες πρόκειται να κάνει η κυβέρνησή του ώστε:

·    Να σταματήσει η εγκατάσταση των τεράστιων αιολικών πάρκων και των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον;

·    Να διασφαλίσει την ψηλής σημασίας βιοποικιλότητα (χλωρίδα, ορνιθοπανίδα), της περιοχής της καφέ αρκούδας;

·    Να γίνει άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου;

·    Να υπάρξει δραστικός περιορισμός αλλά και να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών και δικτύων μεταφοράς;

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας